Spalis – disleksijos pažinimo mėnuo, nusidažantis raudonai

Lietuvos aklųjų biblioteka kartu su DYSLEXIA centru spalio mėnesį jungiasi prie pasaulinės iniciatyvos „Go RED for dyslexia“ ir kviečia domėtis bei kalbėtis apie skaitymo sutrikimą vadinama disleksija ir palaikyti vaikus, susiduriančius su skaitymo sunkumais.

Disleksijos pažinimo mėnuo „Go Red“ –  iniciatyva, prasidėjusi 2015 m. Australijoje. Dabar visame pasaulyje ji kasmet rengiama spalio pirmąją savaitę. Siekdama sumažinti raudonos spalvos galią rodant klaidas mokykloje, „Go Red“ iniciatyva panaudoja raudonos spalvos jėgą atkreipdama visų mūsų dėmesį į disleksijos sutrikimą, nuo kurio kenčia apie 10 % vaikų.

Kodėl reikia kalbėtis apie disleksiją?

Disleksija – mokymosi sutrikimas, sukeliantis skaitymo ir rašymo sunkumų. Esminiai sunkumai turintiems disleksiją yra kalbinių garsų atpažinimas, todėl kyla žodinės informacijos išlaikymo atmintyje ir jos apdorojimo greičio sunkumų. Visa tai sukelia antrines problemas: sunku sutelkti dėmesį, rašyti, suvokti erdvę ir laiką, atlikti organizacines užduotis. Vaikai, turintys disleksiją, dažnai patiria nuovargį. Švietimo pagrindas – tekstai, o šiuos jie sunkiai įveikia. Disleksiją turintys vaikai tai pat susiduria su bendraamžių patyčiomis, neigiamu išskyrimu klasėje, todėl nukenčia išsilavinimas, savivertė, santykiai su aplinkiniais.

Gera žinia ta, kad disleksija apie 50 % atvejų sėkmingai įveikiama. Sėkmės tikimybė didėja, jei vaikui nuo ankstyvos vaikystės skiriamas specialus dėmesys, dirbama su kalbos specialistais, pedagogais ir psichologais, įtraukiami ir tėvai. Specialistų darbo tikslai apima ne tik skaitymo sunkumų įveikimą, bet ir mokymąsi apeiti šią problemą. Mokomasi panaudoti ir kitokią, ne tik žodinę informaciją, stiprinami turimi gabumai bei susitaikymo įgūdžiai – mokomasi nekaltinti savęs dėl turimos problemos.

Tik aplinkoje, kuri priima, kurioje vaikas gali laisvai diskutuoti apie savo sunkumus su aplinkiniais, galima tikėtis teigiamų, visapusiškų mokymosi gebėjimų ir psichologinių įgūdžių pokyčių. Tai atveria duris į geresnį žinių prieinamumą ir paskatina atvirumą aplinkai.

Lietuvoje dažnai nuvertinami šių vaikų turimi gabumai, bandoma juos pritaikyti prie esančios sistemos, o ne keisti ją. Tikimasi, kad baigę mokyklą tokie vaikai tiesiog pasirinks darbus, nereikalaujančius raštingumo įgūdžių. Nesuteikiama tokiems vaikams žinių, kaip galima įveikti problemą, ir nesudaromos galimybės rinktis profesijas, kuriose jie galėtų panaudoti savo turimus intelektinius gebėjimus ir gabumus. Pasaulinė praktika rodo, kad įdėjus daugiau pastangų šie vaikai, taip pat kaip ir neturintys skaitymo sunkumų, gali tapti sėkmingais verslininkais, išradėjais, menų atstovais ar bet kurios kitos srities specialistais.

Šiemet „Go RED“ ir Lietuvoje

Neseniai Lietuvos Aklųjų bibliotekoje (LAB) duris atvėrė DYSLEXIA centras – vienintelė privati įstaiga Lietuvoje, padedanti disleksijos sutrikimą turintiems vaikams bei jų tėvams. Čia teikiamos profesionalios logopedo konsultacijos, atliekami disleksijos nustatymo testai, rengiamos vaikų stovyklos, paskaitos ir kiti užsiėmimai.

Šiemet spalio 5-11 d. DYSLEXIA centras Lietuvoje nusidažo raudonai ir prisijungia prie visame pasaulyje minimos Disleksijos pažinimo savaitės „Go Red“, kviesdamas domėtis ir kalbėtis apie šį paplitusį mokymosi sutrikimą.

Šiai progai spalio 9-10 d. organizuojama naktis Lietuvos aklųjų bibliotekoje, kurios metu vaikai su disleksijos sutrikimais susitiks su įvairiais žmonėmis, klausysis jų patirčių, semsis patarimų ir žinių, kaip įveikti turimą problemą, kaip su ja gyventi, kaip nebijoti raudono rašalo, braukiančio klaidas, o kaip tik jaustis tvirtai, vertinamam ir pakankamu gauti adekvatų išsilavinimą ir galimybes.

„Neleisdami kitokiam pasireikšti, mes prarandame ne tik talentą, bet ir galimybę kada nors jį pamatyti. Man patinka, kad einame į visuomenę, kuri yra spalvinga ir visus priimanti. Galbūt tam dabar Vakarų pasaulyje tiesiog susidarė objektyvios sąlygos – jau užsidirbome pakankamai duonos, kad galėtume nebekonkuruoti dėl išteklių su kitokiais. Yra vilties, kad pagaliau pamatysime visas visuomenės spalvas, ir niekas tada tau nepasakys: čia kvailas klausimas. Nes kitąkart kvailas klausimas yra pats esmingiausias“, – svarsto talentingas, bet kadaise nevykėliu dėl disleksijos sutrikimo laikytas aktorius Žilvinas Ramanauskas, pasaulis pagal kurį yra tiesiog kitoks.

Kaip prisidėti prie „Go RED“ iniciatyvų?

Kviečiame tapti „Go RED for dyslexia“ iniciatyvos dalimi ir spalio mėnesį skleisti žinią apie disleksiją mokytojams, tėvams, vaikams ir visuomenei. Kaip galite prisidėti?

  • Kalbėkitės: Kas yra disleksija? Kaip ją atpažinti? Kaip padėti?
    • Mokykloje – mokytojų susitikimuose, per pamokas kurkite ir kabinkite plakatus.
    • Viešojoje erdvėje – socialiniuose tinkluose, radijuje, televizijoje, renginiuose.
  • Organizuokite renginius, veiklas per disleksijos pažinimo savaitę spalio 5-11 dienomis;
  • Skelbkite raudonos aprangos dienas;
  • Nušvieskite savo pastatą raudonai;
  • Socialiniame tinkle „Facebook“ įstaigos ar savo asmeninio profilio nuotraukos užsidėkite „Go red for dyslexia“ rėmelį:

Spauskite nuorodą https://www.facebook.com/profilepicframes, į paieškos lauką įveskite „Go red for dyslexia“, „pasimatuokite“ galimus rėmelius, išsirinkite labiausiai patinkantį ir spauskite „Use as Profile Picture“;

  • Įtraukite raudoną spalvą į savo kasdienybę – tušinukai, siuvenyrai, puodeliai, papuošalai ir kt.
  • Rodykite savo palaikymą soc. tinkluose naudodami grotažymę #GoRedForDyslexia – tapsite matomi pasauliui!

Prisijunkite! Tik žinojimas ir dėmesys gali padėti sukurti pritaikytas mokymo sistemas, garantuoti aplinkinių supratimą, užtikrinti draugišką mokymosi aplinką, užkirsti kelią patyčioms ir padėti vaikams augti empatiškoje ir saugioje aplinkoje.

Daugiau informacijos:

Lietuvos aklųjų biblioteka el.p. info@labiblioteka.lt, tel. 852150611,

DYSLEXIA centras el.p. info@dsa-mes.lt, tel. 860565455,

Organizacija Succeed With Dyslexia.

Parengė: LAB vyriausioji metodininkė dokt. Vykinta Parčiauskaitė, el. paštas v.parciauskaite@labiblioteka.lt, ir LAB vyriausioji informacijos specialistė Milda Lipavičiūtė.