Skaitymas – tarsi automobilio vairavimas

„Kaip sakė vienas pasaulyje garsiausių disleksikų Albertas Einšteinas: „Jei vertinsi žuvį pagal jos gebėjimą įlipti į medį, tu tikrai nusivilsi, o žuvis nuolat jausis kvaila“. Žuvis negali įlipti į medį! Bet ji gali būti geriausia vandenyje.“ (LRytas 20-10-06)

Darius Namdaran – „BulletMap“ studijos steigėjas, turintis disleksiją.
Vienas iš jo pomėgių – buriavimas. „Manau, kad buriavimas mane išmokė pasinaudoti disleksijos dovana. Aš galiu intuityviai „skaityti“ vėją, greitai prisitaikyti ir pasinaudojęs kūrybiškumu laimėti lenktynes!“

Skaityti – tarsi vairuoti automatinę arba mechaninę pavarų dėžę turinį automobilį

  1. Pavarų perjungimo principas

Skaitymas – tai tarsi pavarų junginėjimas. Pirmiausiai įsėdi į automobilį, tada įsijungi pirmą pavarą ir pradedi judėti, antrą – judi greičiau, trečią – dar greičiau, ketvirtą… ir t.t.

  • Teisingas (tikslus) informacijos pateikimas

Vairuojant labai svarbu mokytojas ir tiksli instrukcija, kuri pavara kuriuo metu turi būti jungiama. Jei mokytojas moka vairuoti tik automatinę pavarų dėžę turintį automobilį, jis nesupras, kodėl sankryžoje gęsta automobilis, kaista variklis…
Tas pats ir su skaitymu – pirmiausiai reikia mokytojo, kuris išmokytų, kaip mokytis, ir tik tada judėti į priekį.

  • Sisteminis mąstymas

1 iš 10 automobilių yra su mechanine pavarų dėže, 1 iš 10 vaikų turi skaitymo sutrikimą. Kaip ir vairuojant automobilį, taip ir skaitant – pirmas žingsnis (pirma pavara) – išmokti mokytis, tada sistemiškai judėti į priekį.

  • Mokėjimas pasinaudoti savo gebėjimais

Automobilis su mechanine pavarų dėže nėra blogesnis. Turi tiek pat galios ir gali pasiekti tokį pat greitį, kaip ir su automatine… Tik išmokti juo važiuoti užtrunka ilgiau.
Mokantis disleksiją turinčiam vaikui, nereikėtų pateikti daug informacijos vienu metu. Tinkamiausias metodas – perjunginėti pavaras (pirma, antra… ir t. t).

Pradėkim nuo pirmos pavaros ir judėkim į priekį!

Informaciją parengė Daiva Kavaliauskienė pagal BulletMap Academy internetiniame puslapyje pateiktą informaciją
(https://bulletmapacademy.com)