Disleksijos savaitė

Edukaciją galima apibūdinti keliais žodžiais – tai lavinimas, auklėjimas, švietimas. Tačiau edukacija dar turi teikti ir malonumą, norą geriau pažinti supančią aplinką ir susirasti naujų draugų.

Lietuvos aklųjų bibliotekoje (LAB) savaitė pralėkė kaip viena diena – paminėjome Pasaulinę disleksijos savaitę „Go RED for Dyslexia“. Dvejomis nuostabiomis edukacijomis („Naktinėjimai bibliotekoje“ ir „Kosminis pasaulis“) pradėtas naujas edukacijų ciklas „Sutik draugą bibliotekoje“.

Keliomis frazėmis norėtųsi pasidalinti tuo, kas pradžiugino LAB darbuotojus. Pirmiausia džiaugiamės, kad, nepabūgę COVID-19, nemažas pulkas vaikų sugūžėjo į biblioteką susipažinti su naujais ar pasimatyti su seniai matytais draugais. O proga tam pasitaikė labai puiki – Lietuvos etnokosmologijos muziejaus direktoriaus Lino Šmigelsko vedama edukacinė programa apie kosmoso platybes.

Ar žinote, kad Jupiterio aplinka – tarsi paveikslas; kad Saturnas neskęsta, nes yra dujinė planeta, o Marse yra Alytus ir po jį važinėja marsaeigis „Smalsutis“; Mėnulyje nėra vėjo, lietaus, tad pėdsakai išlieka milijonus metų? Visą tai ir dar daug kitokios informacijos renginio metu sužinojo bibliotekos mažieji lankytojai.

Antras renginys buvo ne mažiau įdomus. Kai biblioteka uždaroma ir nebelieka lankytojų, prasideda smagumai – „Naktinėjimai bibliotekoje“. Mažieji skaitytojai bibliotekoje užsibuvo iki vėlumos. Pasirodo, kad ir bibliotekos skaitykloje galima surasti įdomių ir juokingų veiklų, pavyzdžiui, pagal burtų keliu išsitrauktas raides surasti knygas ir iš pavadinimų sudėlioti sakinius.

Argi ne juokinga: „Kvankos auksinis bilietas kaip gėlytė!“ arba „Kas vakarą melagių nykštukės, kartu su šokančia karve ir kiaule, atsikrausto į baltąją pasaką“. Dar kartu galima pasidaryti plakatą, kuriame draugų rankos pavirsta besišypsančia saule, o kai sutemsta, pro duris įeina „Teatriukas“!

Dalia Mikoliūnaitė ir Žilvinas Ramanauskas kai kuriems jau matyti, bet… ar įsivaizduojate, suaugęs aktorius nebijo prisipažinti, kad turi tų pačių problemų, kaip ir susirinkę vaikai! Smagiausia, kai prasideda dainos ir šokiai. Renginio pabaigą vainikuoja įvairūs „pakramtukai“ ir nuostabus animacinis filmas „Mažasis princas“.

Pavargę, bet pilni teigiamų emocijų ir pažadėję būtinai vėl sugrįžti ne tik į edukacijas, bet ir į biblioteką LAB draugai išskubėjo namo…

Su džiaugsmu pranešame, kad kiekvieną trečiadienį nuo 16:00 iki17:30 skaitymo sutrikimų turintys vaikai bus laukiami Lietuvos aklųjų bibliotekos erdvėse.

Iki malonių susitikimų!