Multisensorinis mokymas ir jo metodai

Nuotr. iš scanmarker.com

„Jei vaikas mokosi ne taip, kaip mokote, pakeiskite savo mokymo strategiją ir mokykite vaiką taip, kaip kad jis išmoktų!“

Vaikams, turintiems mokymosi sunkumų, dažnai naudojamos multisensorinės metodikos. Nacionalinio vaikų sveikatos ir žmogaus vystymosi instituto (JAV) tyrimai parodė, kad vaikams, turintiems skaitymo sunkumų, multisensoris mokymo metodas yra pats efektyviausias. Multisensoriniai mokymo metodai ir strategijos skatina mokinius mokintis pasitelkiant jų pojūčius:

  • Surinkti informaciją apie pateikiamą užduotį;
  • Susieti informaciją su tai, kas jau žinoma ir suprantama;
  • Sprendžiant užduotis ieškoti logiškų paaiškinimų;
  • Susipažindinti su užduotimi;
  • Pasitelkti neverbalinius argumentavimo įgūdžius;
  • Surasti ryšį tarp sąvokų;
  • Įsisavinti informaciją, kad vėliau būtų galima prisiminti.

Multisensorinio mokymo metodo naudojimas, tai pagalba vaikui mokantis pasitelkti daugiau nei vieną pojūtį. Daugelis mokymo metodų naudoja regą arba klausą (regos ar klausos pojūčiai). Vaiko regėjimo pojūtis naudojamas skaitant informaciją, žiūrint į tekstą, paveikslėlius ar skaitant informaciją parašytą ant lentos. Klausospojūtis naudojamas klausytis, ką sako mokytojas. Tačiau vaikui gali būti sunku sekti užduotį ar apdoroti sekamą, girdimą informaciją, todėl siūloma įtraukti daugiau pojūčių–lytėjimo (taktilinius) ir veiklos (kinetikos). Tai padės vaiko smegenims susikurti taktilinius ir kinetinius bei akustinius ir vizualinius prisiminimus.

Mokiniams, turintiems mokymosi sunkumų, paprastai kyla keblumų vienoje ar keliose skaitymo, rašybos, rašymo, matematikos, supratimo klausymo ir išraiškingos kalbos srityse. Multisensoriniai metodai padeda mokytis savarankiškai. Atsižvelgiant į mokinio poreikius ir atliekamą užduotį, galima taikyti nuo paprasčiausio iki sudėtingiausio metodo.

Mokymosi stilius

Kai kurie tyrinėtojai teigia, kad daugeliui moksleivių būdingas sensorinis mokymosi stilius. Jie pažymi, kad mokymo proceso metu pritaikant mokiniui jo mokymosi stilių atitinkančią metodiką, jis mokosi lengviau, greičiau įsisąmoniną sąvokas ir jas gali pritaikyti ateityje. Daugumai mokinių, turinčių mokymosi sutrikimų ar ne, patinka multisensorinės metodikos siūlomi mokymosi būdai.

Keletas multisensorinių metodų kurie padėtų mokiniams greičiau įsisavinti informaciją:

I. Vizualinės sampratos ir mokymosi stimuliacija:

  • Tekstas ir / arba paveikslėliai pateikti ant popieriaus, plakatų, modelių, projekcinių ekranų kortelių (Flash kortelės*) ar kompiuteriuose;
  • Spalvų naudojimas paryškinant, tvarkant informaciją ar vaizdus;
  • Grafiškai išdėstytos ištraukos;
  • Vaizdai, ​​tekstas, paveikslėliai ir vaizdo įrašai sukurti mokinio.
Nuotr. iš reddit.com

II. Akustinės (klausos) metodas:

  • Garsinės knygos, bendraamžių skaitymas, porinis skaitymas ir kompiuterizuoti teksto skaitytuvai;
  • Vaizdo įrašas ar filmas su garsinių įrašimu;
  • Muzika, daina, instrumentai, kalbėjimas, rimuotas tekstas, giesmės ir kalbos žaidimai.

III. Lytėjimo (taktiliniai) mokymo metodai:

Daugybė jutiminių metodų, kurie apima lietimo jutimo naudojimą, vadinami taktiliniais metodais. Lytėjimo metodai apima tokias strategijas:

  • Smėlio padėklai, iškilus popierius, skirtingos tekstūros daiktai, dažai, skirti piešti pirštais ir galvosūkiai, skirti tobulinti smulkiąją motoriką;
  • Medžiagos skirtos lipdymui: molis, modelinas ir t.t.;
  • Smulkios detalės kurias, kaip vienetus naudojama mokantis matematikos.
Nuotr. iš txsource.com

IV. Kinetiniai (judesio) metodai:

Multisensoriniai metodai naudojant kūno judesius, vadinami kinestetiniais metodais.

  • Žaidimai, kai šokinėjama (pvz., šokdyne, gumute, virve),  plojama ar atliekami kiti judesiai ir tuo pat metu skaičiuojama ir dainuojama su mokymosi medžiaga susijusius dalykus.
  • Bet koks judrus judesio užsiėmimas: šokiai, pupų maišelių mėtymai, įtraukiant ritmišką mokomos medžiagos sąvokų atkartojimą, ritmo prisiminimas, akademinės varžybos ( pvz. viktorinos, „Flash“* kortelių lenktynės ir kiti mokymosi žaidimai.).
Nuotr. iš debate.org

*”Flash” kortelės

Atmintinė arba „flash“ kortelė yra kortelė, kurioje yra informacija iš abiejų pusių ir kuri yra skirta naudoti kaip pagalbą įsimenant. Kiekvienoje kortelėje yra klausimas vienoje pusėje, o kitoje–atsakymas. Atvirukai dažnai naudojami žodynui, istorinėms datoms, formulėms ar bet kokiai temai, kurią galima išmokti naudojant klausimų ir atsakymų formatą, įsiminti. Atvirukai gali būti virtualūs (kortelių programinės įrangos dalis) arba fiziniai.

Informaciją parengė Daiva Kavaliauskienė

Daugiau informacijos:

„What is Multisensory Teaching Techniques?”

https://www.lexiconreadingcenter.org/what-is-multisensory-teaching-techniques/

„Is Your Child a Kinesthetic Learner? 5 Strategies to Boost Learning”

https://txsource.com/2019/06/11/8-excellent-activities-kinesthetic-learners/