Disleksija – ne problema norint tapti žymiu aktoriumi

Kiekvienas iš mūsų turime savo baimių, arba vadinamųjų „baubų“, ir nesvarbu, koks tavo amžius, profesija, išvaizda ir t.t. Mes kovojame su jais, bandome nugalėti, kartais – paprasčiausiai „prisijaukinti“. Vienas tokių „baubų“ – mokymosi sutrikimai. Dažnai žmogui jo problema pati „baisiausia“, o ką kalbėti apie vaikus, kurie trokšta būti geri, patys šauniausi mokiniai, klasės ar mokyklos lyderiai… Staiga jam nustatomas, mokymosi sutrikimas ir vaikas tampa pajuokos objektu. Iš jo tyčiojasi mokykloje, kieme, neretai ir namuose. Nustebsite, kiek įžymių žmonių (aktorių, verslininkų, sportininkų) kovojo su mokymosi sutrikimu. Bet jie rado jėgų jį įveikti ir tapo pavyzdžiu visiems.

Naršydama internete užtikau interviu su „Karibų piratų“, „Puikybė ir prietarai“ ir kitų, puikiai mums žinomų filmų aktore–Keira Knightley. Pasirodo, kad ir šios nuostabios aktorės mokyklos laikų prisiminimai yra nelabai smagūs. Patyčios, nesugebėjimas perskaityti teksto, kai ateini į filmo atranką ir t.t. Kartą ji pasakė, kad „Disleksija – tai tarsi siena…labai sunku ją permatyti“, tačiau tėvų padovanotas motyvacinis „saldainis“ padėjo įveikti šiuos sunkumus.

Nuotr. iš digitalspy.com

Pati Keira Knightley apie save pasakoja:

„Kai buvau penkerių, mokykla man atrodė kažkas nuostabaus, nes buvau jos ir savo klasės lyderė. Skaitydavau atsistojusi prieš visus ir įsivaizdavau, kad esu pati protingiausia. Tačiau kai man suėjo šešeri, visi suprato, kad aš iš vis nemoku skaityti. Namuose turėjome labai daug knygų, kurias mama man skaitydavo, o aš išmokdavau jas atmintinai. Viskas išaiškėjo, kai kažkas man davė paskaityti knygą, kurios neturėjome namie ir mama jos man nebuvo skaičiusi. Aš nemokėjau skaityti! Taigi, kai man buvo šešeri iš klasės lyderio pozicijos nusiritau iki pat dugno, tapau autsaidere. Net ir dabar puikiai prisimenu, koks tai buvo šokas ir kaip pasikeitė mano savivertė.  Aš buvau laiminga, mokiausi vienoje geriausių pradinių mokyklų. (Mano brolis anksčiau taip pat mokėsi šioje mokykloje ir jam buvo diagnozuota disleksija).

Mokytojai tėvams paaiškino, kad nėra jokių priežsačių, kodėl negalėčiau gerai skaityti ir gerai mokytis, bet reikia rasti motyvaciją ir pastūmėti mane labiau stengtis.  Man pasisekė, nes labai norėjau vaidinti. Mano nuostabusis vyriausias mokytojas – Deividas Cooperis, pasakė mamai, jei Keira nori vaidinti – tai tegul vaidina, bet jos pažymiai neturi suprastėti. Jei tik pažymiai suprastės, jūs turite neleisti jai vaidinti. Manau, kad visada buvau labai kūrybiška… dailė, drama, muzika. Man labai gerai sekėsi kurti, bet rašyba buvo tragiška. Mokytojai suprato, kad rašybos ir skyrybos klaidos, kurias aš darau, man žinomos. Todėl pažymius rašydavo už įdomius, kūrybiškus pasakojimus, taip parodydami, kad rašyba ir kūryba skirtingi dalykai. Suprasdami, kad vaikui pasitikėjimas savimi labai svarbus, jie pabrėždavo, jog rašinys kūrybiškas, tačiau yra klaidų… šiek tiek pasistenk… bet kūrybą – puiki!

Manau, jog vaikui būtina paaiškinti, kad tu nesi kvailas, tiesiog tavo smegenys šiek tiek kitaip priima informaciją, ir tu tikrai gali būti nuostabus kitose srityse. Tu nebūtinai turi būti geras skaitovas ir greitiai skaityti, bet tu išmoksi ir galėsi skaityti. Tu sugebėsi būti šaunesnis kitose srityse. Šitokią informaciją labai svarbu žinoti, kai esi vaikas. Mano skaitymas (tarimas skaitant) juokindavo kitus ir mane pačią. Mano skaitymas, jei skaitydavau pažodžiui būdavo labai juokingas, (tarsi anekdotas), įgaudavo visiškai kitokią prasmę ir būdavo labai juokinga.

Ką darau dabar, kai man duoda dialogą? Man reikia laiko jį perkaityti ir įsisavinti (suprasti kas parašyta). Aš ir dabar visiems kartoju, kad tą pačią dieną gavusi tekstą negalėsiu gerai suvaidinti. Jei tekstą gausiu iš vakaro ir turėsiu laiko, per naktį pasiruošiu, ir suvaidinsiu puikiai.

Labai pasisekė, kad man disleksiją nustatė, kai man buvo šešeri. Kuo anksčiau nustatomas sutrikimas, tuo daugiau laiko su juo susigyventi ir rasti būdų, kaip jį įveikti. Labai svarbu, kad pedagogai būtų mokomi dirbti su disleksiją turinčiais vaikais, žinotų, kaip juos motyvuoti. Pasaulis keičiasi ir vaizduotė tampa pagrindine varomąja jėga. Deja, bet yra labai daug vaikų, kurie dėl mokytojų nekompetencijos, praranda motyvaciją mokytis.“

https://www.youtube.com/watch?v=OLb6ehPPc4E

Informaciją parengė Daiva Kavaliauskienė

Daugiau informacijos:

https://www.special-education-degree.net/25-famous-people-with-learning-disorders/

https://www.dyslexia-reading-well.com/keira-knightley.html

https://www.bbc.co.uk/newsround/19476866

http://dyslexiahelp.umich.edu/success-stories/keira-knightley