Žaidžiu ir mokausi

Skaitymas ir rašymas– daugeliui mokinių asocijuojasi su mokymusi, o vaikams turintiems disleksiją, dažnai sukelia neigiamų emocijų. Šiuo, pandemijos, metu,- kai vaikai mokosi namuose ir daug laiko praleidžia prie kompiuterio ekranų, nesusitinka su draugais, papildomas skaitymas ar rašymas tikrai nepagerintų jų emocinės būklės. Bet yra ir kitų būdų,– mokymasis ar išmoktos medžiagos kartojimas žaidžiant ar kuriant!

Žaidimai – viena iš geriausių priemonių motyvuoti vaikus mokytis, nes tai jiems siejasi su linksmybėmis. Kiekvieno vaiko tikslas žaidžiant – laimėti, tad šis noras motyvuos labiau susikoncentruoti į mokomąją medžiagą. Taip yra todėl, kad kuo daugiau girdi, matai ir vartoji žodžius, tuo labiaujie įsimena. Vienas iš tokių yra stalo žaidimas „Scrabble“. Jei namie jo neturite, ne bėda! Juk yra ir kitų žaidimų. Manau, kad ne vienas iš mūsų vaikystėje esame žaidę žaidimą „Kartuves“, kuriame žaidėjai turi atspėti žodį sudarančias raides. Nereikia iš karto galvoti sunkių žodžių, pagelbėkite vaikui prašydami atspėti jo pomėgius atitinkančius žodžius (pvz. futbolas, kompiuteris ir t.t.). Kad būtų dar smagiau, leiskite pasirinkti pakaruoklio personažą ar kartuvių tipą, kaip pateikta paveikslėlyje.

Nuotrauka iš: https://nobelcoaching.com/

Ieškodama informacijos, kokius žaidimus galima pasiūlyti skaitymo sutrikimus turintiems vaikams, perskaičiau labai įdomų vienos mamos komentarą, kad vaikai mokosi ir žaidžia įvairius žaidimus, tačiau mažai juda. Pradėjau ieškoti, kaip sujungti mokymąsi su aktyvia veikla… ir radau! Vienas tokių pavyzdžių, tai ant lipnių lapelių surašyti raides ir sudėti jas ratu ant žemės. Įjungiama muzika ir vaikas šoka judėdamas ratu, kai muzika nutyla, jis pažiūri ant artimiausio lapelio užrašyta raidę ir pasako žodį iš tos raidės. Labai smagu, kai tokį žaidimą žaidžia visa šeima, nes kuo daugiau žmonių, tuo žaidimas linksmesnis. Dar vienas žaidimas, kuris skatins vaiką ne tik tobulėti, bet ir pajudėti – „Lobio paieškos“.  Žaidžiant šį žaidimą galima naudoti pieštą žemėlapį, galima – raktinius žodžius užrašyti ant lapelio, o galima ir parašyti trumpą laišką su smagia istorija. Siekdamas surasti lobį vaikas nesiblaškys, o sutelks visą dėmesį į jūsų užduotį, nes pasiekęs finišą ras lobį!

Nuotrauka iš: andsonaswegrow.com

Skaitymo žaidimu galima paversti ir namų ruošos darbus. Vienas iš smagesnių ir daugeliui vaikų mėgstamų užsiėmimų – įvairių kepinių gamyba. Jam galima duoti ne tik minkyti tešlą, kas gerina smulkiąją motoriką, bet ir patikėti patį gamybos procesą: recepto parinkimą, ingredientų ir jų kiekių perskaitymą. Sukūrimas to, kas patinka visiems, suteiks vaikui pasitenkinimo jausmą, paskatins norą gaminti ir ieškoti įdomesnių receptų, sustiprins norą skaityti. Su vaikais, kurie nelabai mėgsta gaminti, galima pažaisti dar vieną žaidimą: ant maisto (košės, blynelių ir t.t.) su padažu ar garstyčiomis užrašyti įvairius žodžius, taip pat galima pasiūlyti vaikui ir pačiam ką nors parašyti.

Tikiuosi, kad tie keli pateikti pavyzdžiai įkvėps jus įtraukti žaidimus į vaikų mokymosi procesą. Nebijokite ieškoti naujų idėjų, kad žaidimai būtų dar smagesni! Leiskite vaikams fantazuoti ir kurti savo žaidimus ir taisykles – tai tikrai skatins jų tobulėjimą ir norą geriau mokytis. Nedideli patobulinimai gali labai pakeisti tai, kaip suvokiama, priimama ir įsisavinama informacija. Be to, bendravimas, kuris vyksta žaidimų metu, padės sutvirtinti jūsų ir vaiko,- bei visos šeimos glaudžius ryšius!

Daugiau informacijos:

7 Tips for making spelling fun

https://www.readandspell.com/making-spelling-fun [žiūrėta 2021-01-19]

Alphabet musical chairs (or cards)

https://kidsactivitiesblog.com/5056/musical-alphabet-game [žiūrėta 2021-01-17]

Learning (Plus its Fun!) Indoor Obstacle Caurse for Kids

https://handsonaswegrow.com/learning-indoor-obstacle-course-kids/

Dyslexia: At home activities to strengthen reading skills

https://blog.brainbalancecenters.com/2017/03/dyslexia-practice-makes-perfect [žiūrėta 2021-01-19]