„Žodis „neįmanoma“ buvo ir turi likti ištrintas iš mūsų žodyno“, – Ingvaras Kampradas

Kaskart sėsdama rašyti vis pagalvoju,– ką čia įdomaus jums papasakoti, kokia informacija pasidalinti. Šį kartą nutariau parašyti apie Ingvarą Kampradą. Švedų milijonierius ir verslo magnatas gimė neturtingoje šeimoje. Savo verslą pradėjo būdamas 17-os metų. Pirmąją jo verslumo gyslelę galima pastebėti jam esant vos 5-rių, kai aplinkiniams pradėjo pardavinėti degtukus. Būdamas dešimties, už sutaupytus pinigus nusipirkęs dviratį, prekių asortimentą papildė Kalėdų dekoracijomis, žuvimi ir pieštukais. Klausimas – kodėl pasakoju būtent apie jį ir kas tas žmogus, nes galbūt daugeliui šis vardas nieko nesako? Atsakymas paprastas – tai visiems puikiai žinomo prekybos tinklo „IKEA“ įkūrėjas. Ir jis turėjo disleksiją.

Stengdamasis visur suspėti, I. Kampradas susidarė griežtą dienotvarkę, o gavęs dovanų žadintuvą, kėlimosi laiką nustatė 5.30 val. Specialiai sugadino išjungimo mygtuką, kad niekada nepramigtų. Dėdamas daug pastangų ir siekdamas pagerinti mokymosi rezultatus baigė mokyklą. Septyniolikmetį Ingvarnui už pasisekimą moksluose tėvas apdovanojo maža pinigų suma. Šiuos pinigus jaunuolis panaudojo investicijai – sumokėjo registracijos mokestį už įmonės įkūrimą. Taip gimė „IKEA“, kurios pavadinimas sukurtas naudojat I. Kamprado, šeimos ūkio Elmtaryd ir parapijos Agunnaryd inicialus.

Nuotrauka iš: thub.com

Tęsdamas studijas ir plėtodamas verslą jis prekiavo nedideliais namų ūkio reikmenimis, pvz. paveikslų rėmais, laikrodžiais, piniginėmis ir tų laikų naujove – rašikliais. Verslui plečiantis I. Kampradas pradėjo pardavinėti medinius baldus. Siūlė juos pristatyti ir suteikė galimybę užsisakyti paštu. Siekdamas sumažinti prekių kainą nusprendė pakeisti baldų gamybos būdą. Į dėžes buvo sudėtos atskiros plokštės, o baldus užsakovai susirinkdavo patys, vadovaudamiesi paprasta instrukcija. Tai ne tik atpigino prekę, bet ir leido ją lengvai pristatyti klientams.

Nuotrauka iš: about.ikea.com

Tačiau ši istorija ne apie sėkmingą verslininką turėjusį disleksiją, bet apie tai, kaip disleksijos trūkumus jis pavertė privalumais. „IKEA“ įmonės vizija – kurti gražesnį kasdieninį gyvenimą daugeliui žmonių. I. Kampradas suprasdamas, kad jis ne vienintelis, kuriam sunku įsiminti prekių kodus, sugalvojo baldams pavadinimus. Kadangi jis kilęs iš Švedijos, todėl dauguma pavadinimų yra švediški. Bet dalis produktų pavadinti Norvegijos, Danijos ir Suomijos vietovardžiais. Pavyzdžiui, vonios kambario reikmenys – Švedijos ežerų ir vandens telkinių pavadinimai, sodo baldai – kaip Švedijos salos, virtuvės aksesuarai – grybų ir žuvų vardai, vaikiškos prekės pavadintos paukščių ir žinduolių vardais (Ekorre – voverė); kai kurios knygų spintos pavadintos pagal profesijas, rašomieji stalai ir kėdės – Skandinavijos berniukų vardais, o užuolaidos ir audiniai atitinka skandinaviškus mergaičių vardus.

Asociacijas keliantys prekių pavadinimai, užsakymas iš katalogo ir pristatymas į namus – tai ne vienintelis prekybos tinklo „IKEA“ išskirtinumas. Turėdamas disleksiją I. Kampradas, kaip niekas kitas suprato, kad rašytinės surinkimo instrukcijos sukelia nepatogumus, baldininko profesijos neturinčiam žmogui. Todėl savo prekių rašytines instrukcijas pakeitė iliustracijomis, kuriose aiškiai nupiešta daikto surinkimo seka. Tokios instrukcijos naudojamos ir šiandien.

Nuotrauka iš: ikea.com

Trumpai aprašydama Invaro Kamprado istoriją ir papasakodama apie baldų gamybos milžino „IKEA“ atsiradimą norėčiau, kad suprastumėte: nereikia savęs smerkti ar gailėtis, svarbiausia atrasti tai, kas sekasi geriausiai, ir eiti pasirinktu keliu,- savo tikslo link.

Nuotrauka iš: citatis.com

Daugiau informacijos:

Creator of IKEA, Invar Kamprad-Dyslexic Entrepreneurs https://theculturetrip.com/europe/sweden/articles/heres-the-real-reason-behind-the-names-of-ikeas-products/ [žiūrėta 2021-02-04]

The History Befind the Names of IKEA‘s Products https://theculturetrip.com/europe/sweden/articles/heres-the-real-reason-behind-the-names-of-ikeas-products/ [žiūrėta 2021-02-03]

From child entrepreneur to IKEA founder: the story of Ingvar Kamrad‘s early years

https://about.ikea.com/en/about-us/history-of-ikea/from-child-entrepreneur-to-ikea-founder [žiūrėta 2021-02-04]

How Dyslexia shaped IKEA

https://bulletmapacademy.com/ikea/ [žiūrėta 2021-02-04]

Ingvar Kamprad-Life and Lessons – a story that inspires millions

https://medium.com/@parthabose/ingvar-kamprad-life-and-lessons-a-story-that-inspires-millions-4208df12b8e [žiūtėta 2021-02-04]