Smagus mokymasis taktilinių priemonių pagalba

Apie multisensorinį mokymąsi ir jo metodus jau buvo kalbėta.  Per daug nesikartosiu, tik priminsiu. Multisensoriniai mokymai suteikia daugiau būdų suprasti naują informaciją, ją prisiminti ir įsisavinti, kad vėliau būtų galima vėl ją atsiminti.

Disleksiją turintiems vaikams dažnai būna sunku ne tik skaityti ar rašyti, bet ir įsisavinti naują informaciją, ypač jei ji yra abstrakti ar susijusi su sekų ar žingsnių įsiminimu. Į pagalbą pasitelkus multisensorinius mokymo metodus kliūtys po truputį išnyksta ir abstraktumas tampa konkretesnis, sąrašai ar sekos paverčiamos judesiais, taikiniais ir garsais. Tuo labiau, kad toks mokymasis yra įdomesnis ir tinka kiekvienam besimokančiam vaikui.

Šiandien noriu apžvelgti, kaip abstraktumą, pasinaudojant taktilika, paversti realybe. Viskas, kas susiję su lietimu, yra taktilinis mokymasis. Dažnai persipinantis su kinestetiniu mokymu, taktilinis mokymasis daugiau orientuotas į smulkiosios motorikos lavinimą. Šiam mokymosi metodui galima priskirti pavyzdžiui: iškiliausiąsias raides, monetas, įvairius žetonus, smėlį, molį, piešimą pirštais ir t.t. Apie keletą būdų, kaip mokymąsi paversti žaidimu ir iš namuose esančių produktų, drauge su vaiku, pasidaryti taktilines priemones ir noriu pakalbėti.

Vienas iš tokių – druska! Juk tikrai, pas kiekvieną namuose galima surasti nedidelių kepimui skirtų indų, skardų, keptuvių ar maistui laikyti skirtų dėžučių… ir druskos. Pradžioje nudažoma druska, tada ji supilama į indą ir pirmyn žinių įsisavinimo link… Raides, žodžius ar įvairias figūras galima taisyti ar gražinti.

Kitas būdas – taktilinės raidžių kortelės, kurias taip pat galima pagaminti iš spalvotos druskos ar smėlio. Iš kieto popieriaus (geriausia kartono) iškirpkite kortelę, ant jos nupieškite raidės kontūrą, patepkite jį klijais ir ant jo užpilkite dažytos druskos ar smėlio. Mišinio perteklių nukratykite. Norint, kad kortelės būtų įvairių tekstūrų galima pasitelkti fantaziją ir jas gaminti iš to, ką galima rasti namuose: įvairių kruopų, medžiagos ar nuo Šv. Kalėdų likusių blizgučių ir t.t.

Kokį būdą pasirinkti – tai tik Jūsų ir vaiko susitarimas. Tačiau kuo spalvingesnės priemonės, tuo smagiau dirbti. Pateiksiu keletą pavyzdžių, kaip ir iš ko galima pasigaminti priemones.

Spalvotos druskos ar smėlio dažymui galima pasirinkti keletą būdų:

Nuotrauka iš: abcjesuslovesme.com/ideas/tactile-letters-numbers
  1. Supilti druską ar smėlį į sandariai uždaromą maišelį, įlašinti keletą lašų maistinių dažų, gerai išmaišyti ir šiek tiek palaikyti, kad spalva įsigertų. Vėliau išpilti turinį ant popieriaus ar kito kieto paviršiaus ir palikti per naktį išdžiūti.
  2. Šis būdas labiau tinkamas druskai kurią galima ne tik nuspalvinti, bet ir suteikti norimą kvapą. Taip pat siūlau šį būdą, jei norite išvengti ilgo džiovinimo proceso. Pasirinkus papildomus ingredientus viskas sudedama į sandariai uždaromą maišelį ir gerai išmaišoma.  

Visi ingredientai skirti 1 ½ puodelio druskos, kuri dažoma kreidelėmis, skirtomis piešti ant asfalto ar lentos:

  • Levandų druska: violetinės spalvos kreidelės ir 1-2 lašai levandų eterinio aliejaus;
  • Kreminė druska: oranžinės spalvos kreidelės, ¼ šaukštelio vanilės ekstrakto ir 1 pakuotė apelsinų želatinos be cukraus;
  • Saldaininė druska: raudonos kreidos ir ½  šaukštelio pipirmėčių ekstrakto;
  • Limonadinė druska: geltona kreida ir ½ šaukštelio citrinos ekstrakto ar 1-2 lašai citrinos eterinio aliejaus;
  • Moliūginė druska: oranžinės spalvos kreidelės ir 2 šaukšteliai moliūgų pyragui skirtų prieskonių;
  • Šokoladinė druska:  ½ puodelio maistinės kakavos. Kreidelių nereikia;
  • Migdolinė druska: ½ puodelio maistinės kakavos, ¼ šaukštelio migdolų ekstrakto ir ¼ šaukštelio kokosų ekstrakto;
  • Braškinė-bananinė druska: raudonos spalvos kreidelės, ½  šaukštelio bananų ekstrakto ir 1 pakuotė becukrės braškių želatinos;
  • Cukrinių sausainių druska: smėlio spalvos kreidelės, ¼ šaukštelio migdolų ekstrakto ir 1 šaukštelis vanilės ekstrakto.

Tai tik keli būdai, kaip galima padėti vaikui smagiai tobulėti. Manau, kad pasitelkus fantaziją, ko mūsų atžaloms tikrai netrūksta, ir norą, kad vaikui būtų smagu mokytis, ne tik jiems skirsime daugiau dėmesio, bet ir smagiai praleisime laiką kartu.

Nuotrauka iš: frogsandsnailsandpuppydogtail.com/rainbow-salt-writing-tray

Daugiau informacijos:

Multisensory Learning

https://www.dyslexia-reading-well.com/multisensory-learning.html [žiūrėta 2021-02-18]

Dyslexia and kinesthetic learning

https://donwinn.blog/2017/06/27/dyslexia-and-kinesthetic-learning/ [žiūrėta 2021-02-18]

7 ways to teach spelling using Kinesthetic recall

http://www.dyslexiakit.net/7-ways-teach-spelling-using-kinesthetic-recall/ [žiūrėta 2021-02-18]

Make your own tactile letter cards

19 activities for Kinesthtic learning

https://blog.allaboutlearningpress.com/kinesthetic-learning/?utm_medium=email&_hsmi=85271057&_hsenc=p2ANqtz-_wwtSiyz9mkDyvDyriV5Sn9zhRAgEnVCokHjvxb28_6V2psUIBoEdiZ_N1qQjVRX6dtPWsbTrqPO2yUxI4F2iFLjT8XHUUUBpknC7oF40sWZtqhjQ&utm_content=85271057&utm_source=hs_automation [žiūrėta 2021-02-18]

10 salt trays for fun writting practice

https://blog.allaboutlearningpress.com/salt-trays/ [žiūrėta 2021-02-19]