Laiškas sau į praeitį

Kiekvieną kartą pristatydama naują informaciją apie disleksiją turintį žinomą žmogų pagalvoju, juk ne taip ir svarbu tapti žinomu, kad apie tave kalbėtų, rašytų ar statytų filmus. Manau, kad svarbiausia atrasti savo gyvenimo kelią. Veiklą, kuri teiktų malonumą ir suteiktų gėrį kitiems. Kartais,- paprastas amatininkas suteikia didesnį gėrį nei milijonierius, dosniai aukojantis – įvairiems fondams, bet nesantis nuoširdus ir atjaučiančiu žmogus. Tiesiog apie turtingus ir žinomus rašoma daugiau, nei apie paprastus. Tačiau artimų žmonių ratą suburia nuoširdumas ir atjauta. Pinigai čia nėra svarbiausia.

Dalindamasi sėkmės istorijomis, noriu, kad vaikas ar suaugęs žmogus, turintis disleksiją suvoktų: nei vienas iš mūsų nesame tobuli. Gal skaitau gerai, bet, nemoku groti, žaisti futbolo ar daryti kitų dalykų. Nereikia savęs teisti, nuvertinti ir nusivilti savimi. Kiekvienas esame patyrę šį jausmą, bet svarbiausia yra atrasti tai, ką mokame geriausiai.

Šios dienos istorija šiek tiek kitokia… Taip, ji–sėkmės istorija apie žinomą žmogų, kuris turi disleksiją, tačiau šiek tiek kitu kampu. Tai laiškas sau į praeitį, į paauglystės metus. Gaila, kad tokie laiškai negali nukeliauti adresatui, bet jie gali paskatinti kitus, šiuo metu kovojančius su savo „slibinais“ – skaitymu ir rašymu… judėti pirmyn!

Žmogus, parašęs sau laišką – vienas žymiausių britų verslininkų, milijonierius, vienos garsiausių pasaulio verslo grupių „Virgin Group“ įkūrėjas, vadovas ir ekstremalių pojūčių bei nuotykių mėgėjas – Richardas Bransonas. Jis yra pasakęs: „Svarbu, kad suprastume disleksiją,- kaip kitokį ir puikų mąstymo būdą.“

Nuotrauka iš virgin.com

Tai R. Bransono parašytas laiškas:

„Mielas Ricky,

Žinau, kad tau sunkiai sekasi mokykloje ir noriu tau duoti keletą patarimų, kaip tapti geriausiu, kokiu tik gali būti, net jei sunku ir jauti, kad pasaulis visas pasaulis nusistatęs / susimokęs prieš tave.

Niekada nesijausk ir negalvok, kad turi trūkumų ar kad tau kažkas negerai. Būvimas kitokiu – tai tavo didžiausias turtas, nešantis sėkmę.

Žinau, kad turi sunkumų skaitydamas, rašydamas ir tardamas, todėl kartais sunku sekti pamokos eigą. Bet tai nereiškia, kad esi tinginys ar kvailys. Tu tiesiog mąstai kūrybiškiau ir stengiesi atrasti savo vietą mokykloje. Tiesiog pasistenk savo nusivylimą mokymosi sistema paversti kažkuo pozityviu.

Atrask,- tai, kas tave domina labiausiai, ir atkakliai siek tikslo. Tai padės, kai viskas atrodys sunku, kai manysi, kad gyvenimas visada kupinas neįveikiamų iššūkių. Tavo alternatyvūs mąstymo būdai padės suvokti šiuos iššūkius kaip galimybes. 

Normalu, kad ne viską gali daryti tobulai, bet ateis laikas, kai susirasi draugų, tave sups geri žmonės, galėsi jais pasitikėti. Atrask, ką gali daryti geriausiai ir sutelk į tai visas jėgas, užuot susitelkęs ties tai, ko negali įveikti.

Siekdamas tapti kūrybiškesniu ir plačiau mąstančiu–pasinaudok savo alternatyvaus mąstymo privalumais. Apsidairyk aplinkui ir pamatyk tai, kas nėra taip, kaip turėtų būti, ir pabandyk rasti geriausius sprendimus duodančius teigiamą poveikį žmonijai.

Galbūt tau sunku suprasti, bet yra daug… daugybė žmonių, kurie turi tokių pat sunkumų, kaip tu. Jiems, kaip ir tau, sunkiai sekėsi mokykloje, tačiau daugelis jų sukūrė, sugalvojo ar išrado,- iš ties nuostabių dalykų.

Tau mokytis padeda mama, artimiausias tavo žmogus. Todėl būk drąsus ir niekada nebijok siekti aukštesnių tikslų. Jeigu jaudiniesi, kas bus toliau, tikriausiai esi teisingame kelyje.

Visada šypsokis, svarbiausia–požiūris. Gali pasiekti viską, ką tik nusprendei,–niekada netikėk tais, kas tau sako kitaip.

Su geriausi linkėjimai ateičiai.

Richardas Bransonas“

Kevin Wolf nuotrauka iš virgin.com

Viename jo interviu nuskamba nuostabūs žodžiai: „Nors kartais rašau vis dar prastai, bet man pavyko įveikti sunkumus: aš puikus motyvatorius, aš myliu žmones ir moku juos „pakylėti“, niekada jų nekritikuoju, mane supa nuostabūs žmonės… manau, tai mano didžiausi privalumai ir stiprybė“.

Tad linkiu kiekvienam, net ir sau pačiai, nesvarbu, ar tu amatininkas, gydytojas ar milijonierius–atrasti savo kelią, nešti gėrį, turėti nuostabių draugų, kad galėtum, kaip R. Bransonas,- visiems pasakyti: „Aš labai laimingas, ir nieko nekeisčiau, norėčiau viską pakartoti dar kartą.“

Daugiau informacijos:

“My letter to my younger dyslexic self”

https://www.virgin.com/branson-family/richard-branson-blog/my-letter-my-younger-dyslexic-self [žiūrėta 2021-03-05]

„Billionaire Richard Branson: Dyslexia helped me to become successful“

https://www.cnbc.com/2019/10/07/billionaire-richard-branson-dyslexia-helped-me-to-become-successful.html#:~:text=The%20billionaire%20Richard%20Branson%20says,the%20skills%20of%20the%20future.%E2%80%9D&text=%E2%80%9CMy%20dyslexia%20has%20shaped%20Virgin,our%20successes%2C%E2%80%9D%20he%20said [žiūrėta 2021-03-05]

“Richard Branson meets Jake, 10 to talk about dyslexia” [žiūrėta 2021-03-04]

“Richard Branson talks to Made by Dyslexia” [žiūrėta 2021-03-04]

“Richard Branson: I was seen as the dumbest person in school” [žiūrėta 2021-03-04]