Disleksija – ne kliūtis pasivaikščiojimui po mėnulį

Nors Motinos diena bus dar už mėnesio, noriu jums papasakoti, kaip mama „apvertė“ vaiko gyvenimą.

Mums visiems svarbu, kad kas nors mumis patikėtų. Mama – tai žmogus, kuris visada patiki, net už mažiausią darbelį pagiria, kai sunku, apkabina. Na, ir, žinoma, kartu paliūdi, bei įkvepia eiti pirmyn.

Ši istorija nutiko 1947 metais, kai mama rado savo sūnų ašarojantį kambaryje. Būtent tą dieną jis sužinojo, negali grįžti į privačią mokyklą, nes neišlaikė didžiosios dalies 11-os klasės baigiamųjų egzaminų. Taip pat tądien jam buvo diagnozuota disleksija.

„Mama, man labai gaila, bet aš negaliu žiūrėti į puslapį. Man skauda galvą, kai žiūriu į žodžius. Jie visi tiesiog… pradeda bėgioti. Ar aš… kvailas?“. Toks klausimas kilo Čarliui „Pete“ Konradui, kuris nusivylęs savimi bandė išsiaiškinti, kas su juo negerai. Mama nenuleido rankų ir surado kitą mokyklą, kurioje pritaikant sisteminį mokymosi būdą jis išmoko nugalėti disleksiją. Nors turėjo pakartoti 11-tos klasės kursą, Č. P. Konradas puikiai baigė mokyklą, buvo priimtas į Prinstono universitetą ir net gavo stipendiją.

Noriu papasakoti šio žmogaus gyvenimo istoriją, nes, pirmiausia, noriu pristatyti dar vieną žmogų, kuriam disleksija nesutrukdė pasiekti užsibrėžto tikslo, o antra – tai neeilinis žmogus. Jis–Amerikos Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) astronautas, aviacijos inžinierius, karinių jūrų laivyno karininkas, aviatorius, naikintuvų pilotas bandytojas.  

Nuotrauka iš researchgate.net

Padūkęs vaikinukas savo laisvalaikį ir vasaros atostogas praleisdavo aerodrome. Ten jis pjaudavo žolę, valydavo angarus, plaudavo lėktuvus. Vėliau jam buvo leista remontuoti orlaivių padangas ir net keisti tepalus. Įvairios technikos remontavimas buvo jo aistra, o noras kuo daugiau sužinoti apie orlaivius – begalinis.

Šešiolikmečiui Č. P. Konradui, pasisekė atsidurti „reikiamoje vietoje, reikiamu metu“. Pilotė ir skraidymo instruktorė Margaret Lovel (Margaret Lowell), sugedus lėktuvui, turėjo avariniu būdu nusileisti pievoje. Tuo metu Č. P. Konradas buvo aerodrome. Jam patikėjo suteikti reikiamą pagalbą. Atvykęs į vietą jis ne tik surado gedimą, bet ir suremontavo lėktuvą, kuriuo M. Lovel sėkmingai parskrido į aerodromą. Būtent šis įvykis pakeitė vaikino gyvenimą. Už suteiktą pagalbą, jis gavo keletą skraidymo pamokų, po jų Č. P. Konradas suprato, kad skraidymas – jo gyvenimo didžioji aistra ir iki gyvenimo pabaigos, ji – jo neapleido.

Po aeronautikos inžinerijos studijų Prinstono universitete Č. P. Konradas buvo paskirtas į JAV karinį jūrų laivyną. Tačiau begalinis noras skraidyti privertė tęsti mokslus. Po ilgų skraidymo treniruočių jis tapo aviatoriumi, vėliau ir naikintuvo pilotu, o 1958 metais,- baigęs elitinę JAV jūrų laivyno lakūnų bandytojų mokyklą – lakūnu bandytoju.

1962 metais Č. P. Konradui buvo pasiūlyta prisijungti prie antrosios NASA astronautų grupės, skridusios į kosmosą. 1965 metais pilotuodamas misijos „Gemini 5“ erdvėlaivį,- kosmose jis praleido beveik 8 dienas, tuo metu tai buvo absoliutus rekordas. O jau po metų, būdamas misijos „Gemini 11“ vadu, pradėjo pirmuosius nusileidimo mėnulyje bandymus. Dar po kelerių metų – 1969 m. Č. P. Konradą paskyrė vadovauti erdvėlaivio „Apollo 12“ skrydžiui į mėnulį.

„Apollo 12″ komanda. Nuotrauka iš dailytelegraph.com.au

Pakilimas vos nesibaigė tragedija. Du žaibo smūgiai laikinai išjungė komandos ir aptarnavimo modulį (tai vienas iš pagrindinių erdvėlaivio komponentų naudojamas programos „Apollo“ astronautams nusileisti), tačiau erdvėlaivis sėkmingai nutūpė mėnulyje.  Č. P. Konradas,- buvo trečiasis žmogus kosmonautikos istorijoje, žengęs Mėnulio paviršiumi. Ant Žemės palydovo jis praleido net 8 valandas. Palyginti su pirmąja misija Mėnulyje – beveik 4 kartus ilgiau. Pirmasis ant Mėnulio paviršiaus vaikščiojęs N. Amstrongas prabuvo,- tik 2 val. 30 minučių.

„Apollo 12″ modulis. Nuotrauka iš wikipedia.com

Kiekvieno žmogaus gyvenimo kelyje pasitaiko pakilimų ir nuopuolių. Todėl labai svarbu turėti artimą, tikintį tavimi. Net kai pats savimi pradedi abejoti ar kai atrodo, kad pasaulis susimokė prieš tave. Toks žmogus visada tave palaikys, pastūmės judėti pirmyn ir neabejoti savo pasirinkimu. Jeigu ne Čarlio „Pete“ Konrado mamos ryžtas ir tikėjimas, kad sūnus gali mokytis, nežinia, kaip būtų susiklostęs jo gyvenimas. Ar dabar galėtume apie jį kalbėti, kaip apie disleksiją turintį žmogų, kuris vaikščiojo mėnulyje…

Daugiau informacijos:

Charles „Pete“ Conrad

http://dyslexiahelp.umich.edu/success-stories/charles-conrad [žiūrėta 2021-04-02]

Famous Dyslexics: Third man on the moon, Peter Conrad

https://dm-ed.com/news/famous-dyslexics-third-man-on-the-moon-pete-conrad/ [žiūrėta 2021-04-02]

How Devon Native Pete Conrad Overcame Dyslexia to Walk on the Moon

https://mainlinetoday.com/life-style/how-devon-native-pete-conrad-overcame-dyslexia-to-walk-on-the-moon/ [žiūrėta 2021-04-02]

Pete Conrad

https://nasa.fandom.com/wiki/Pete_Conrad [žiūrėta 2021-04-02]

https://blog.museumofflight.org/pete-conrad [žiūrėta 2021-04-02]

Gap-toothed joker Pete Conrad was an unlikely lunar hero

https://www.dailytelegraph.com.au/news/gaptoothed-joker-pete-conrad-was-an-unlikely-lunar-hero/news-story/384e8dded1471de446d87f4ebac7b404 [žiūrėta 2021-04-02]