„Aš tvirtai tikiu, kad disleksija, tarsi Rubiko kubas: reikia laiko, kol išsiaiškini, kaip su ja susitarti, o tai padarius ji gali būti pati nuostabiausia dovana,“ – Sally Gardner

Kas yra rašytojas? Tai žmogus, kuris rašo ir kuria literatūrą. O kas yra disleksija? Tai skaitymo ir rašymo sutrikimas, kuomet žmogui būna sunku skaityti ir rašyti. Ar gali šie du skirtingi dalykai būti suderinami?

„Tikiu, kad disleksija man padėjo tapti rašytoja. Skaitymas ir rašymas man kėlė daug sunkumų, tad daugiau dėmesio skirdavau mane supančio pasaulio pažinimui. Norėdama sužinoti, kaip žmonės jaučiasi ir ką galvoja, – stebėdavau ir klausydavausi jų. Todėl dabar man daug lengviau „pasijusti jų kailyje“. Gebėjimas suprasti, kaip jaučiasi kiti žmonės ,– tai raktas, padedantis tapti geru rašytoju. Gera vaizdinė atminintis ir mąstymas vaizdiniais padeda perteikti norimas aprašyti ir mano jau lankytas vietas. Šie gebėjimai man, kaip pasakotojai, yra daug svarbesni, nei gebėjimai, greitai skaityti ar taisyklingai rašyti, kurių aš neturiu… nes turiu disleksiją“, – sakė amerikiečių rašytoja, televizijos scenarijų autorė Jeanne Betancourt.

Nuotrauka iš dyslexia.com

Savo pirmąją knygą, skirtą vaikams, rašytoja  parašė augindama dukrą. „Neradau tinkamos knygos, kuri padėtų mano dukrai susidoroti su nauju iššūkiu – dantų kabėmis. Tad surinkau informaciją ir ją užrašiau. Taip gimė mano pirma vaikiška knyga „Šypsokis! Kaip susitvarkyti su kabėmis“,  – pasakoja J. Betencourt. Nors dukra Nikolė ir tapo autorės knygų įkvėpėja ir pagrindine veikėja, tačiau daugelis knygų – tai jos bei jos draugų vaikystės istorijos, prisiminimai ir išgyvenimai. Pavyzdžiui knygų serijoje „Ponių bičiuliai“ („Pony Pals“) pasakojama apie jos vaikystės neišsipildžiusias svajones – turėti arklį ponį ir išmokti juo jodinėti. Knygose trijų draugių ir jų ponių nuotykiai bei kelionės. Dar viena knyga, atskleidžianti J. Betencourt vaikystės vidinius išgyvenimus – „Mano vardas Brain Brian“ („My name Brain Brian“). Joje pasakojama apie berniuką, kuris sužino, jog turi disleksiją. Jo klasės draugai to nesupranta, tyčiojasi, laiko jį klounu. 

Nuotrauka iš sellygardner.net

Sally Gardner – dar viena Britų rašytoja, iliustratorė, įrodžiusi, kad disleksiją turintis žmogus gali būti nuostabių knygų autoriumi. Patyčios ir pravardžiavimas „kvailelė Sally“ – tai tik nuotrupos to, kas buvo mergaitės kasdienybė, nes Sally buvo kitokia nei visi. „Aš nemokėjau užsirišti batų, tinkamai apsirengti, nesugebėjau užrašyti žodžio KATĖ, kai mokytoja atėmė kortelę su pavyzdžiu. Mano smegenys buvo tuščios tarsi rėtis… Buvau vaikas, kuris negebėjo išsaugoti jokios informacijos“, – taip apie save kalbėjo S. Gardner.

Niekaip nesugebant išmokyti rašyti ir skaityti Sally Gardner buvo išsiųsta į specializuotą mokyklą. Tačiau ir čia negandos ją pasivijo, buvo nuspręsta, kad ji „neįgali mokslams“. Ir kai jau visi „nuleidžo rankas“, būdama 14-os metų ji išmoko skaityti. Vėliau, mamai sutikus S. Gardner įstojo į Šv. Martino dailės mokyklą, kurią baigė su pagyrimu ir pradėjo dirbti Niukastlo Universiteto teatre.

Pirmoji parašyta ir iliustruota S. Gardner knyga „Mažasis riešutmedis“ išleista1993 metais. Vėliau sekė nuostabių ir pamokančių knygų apie Tindimus serija, o 2005 metais buvo išleista pirmoji novelė „Aš Korianderė“ („I, Coriander“). Būtent ši, vaikams skirta novelė pelnė pripažinimą ir   „Nestlé“ vaikų knygos prizo apdovanojamą (1985 – 2007 metais tai buvo vienas prestižiškiausių britų apdovanojimų už vaikams skirtą literatūrą).

Pasakojant apie disleksiją turinčius rašytojus, manau būtina paminėti ir visiems puikiai žinomą daną – Hansą Kristianą Anderseną.  

Nuotrauka iš dyslexia.com

Mokyklą jis lankė protarpiais. Didžiąją laiko dalį praleisdavo ne mokydamasis, o kurdamas istorijas, kurias pasakodavo visiems, kas tik jo klausėsi. Tėvui mirus H. K. Andersenas buvo išsiųstas mokytis į vietos neturtingųjų vaikų mokyklą. Būdamas 14-kos metų ir privalėdamas save išlaikyti jis išvyko į Kopenhagą. Puiki klausa ir gražus balsas jam atvėrė Danijos Karališkojo teatro duris, tačiau balso mutacija sustabdė jo, kaip aktoriaus, karjerą. Tuomet vaikinas bandė tapti šokėju, bet dėl aukšto ūgio ir koordinacijos stokos čia jam juo tapti nepavyko. Teatro direktorius, perskaitęs keletą kūrinių ir matydamas H. K. Anderseno polinkį į literatūrą, kreipiasi į karalių Frederiką VI ir išrūpina jaunuoliui stipendiją. Tačiau būsimam rašytojui vėl nepasisekė, jį pašalino. Pagaliau būdamas 23-jų metų H. K. Andersenas baigė mokslus pas privatų mokytoją.

Apie savo mokslo metus H. K. Andersenas rašė: „To laikotarpio gyvenimo prisiminimai sugrįžta košmariškuose sapnuose. Vėl sėdžiu išraudęs ant mokyklinio suolo. Negaliu atsakinėti, nedrįstu, piktos akys spokso į mane. Aplink aidi juokas ir patyčios. Tai buvo patys sunkiausi ir tamsiausi mano gyvenimo metai.“  

„Bjauriojo ančiuko“, „Undinėlės“ ir kitų nuostabių pasakų autorius, taip ir neišmoko taisyklingai rašyti savo gimtąja kalba. Dažniausiai H. K. Andersenas savo istorijas diktuodavo metraštininkui (sekretoriui).

Daugelis žymių žmonių turinčių disleksiją, pasakodami savo istorijas dažniausiai pabrėžia, kad jei skaityti ir rašyti sekasi sunkiau, tai visada galima atrasti kitą savo gebėjimą, kuris veda sėkmės link. Manau, kad disleksiją turinčių žmonių, tapusių rašytojais, istorijos vertos išskirtinio dėmesio. Juk jie ne tik kovojo su skaitymo ir rašymo sunkumais, patyrė draugų ir mokytojų patyčias bei žeminimą, bet ir aplinkinių įsitikinimą, kad „negali“, paverčia į „Ne…Aš galiu!”. O ar tai padarė patys, ar su draugų, kolegų, leidėjų, sekretorių pagalba, manau, tikrai ne taip ir svarbu.

Kaip sakė H. K. Andersenas: „Kadangi rašymas buvo svarbus mano šeimai, draugams ir mokyklai – tai buvo svarbu ir man. Norėjau įrodyti, kad galiu ir moku rašyti. Tačiau turėjo praeiti nemažai metų, kol išleidau knygą. Manau, kad rašytoju tampama tuomet, kai nustoji rašyti sau ar savo mokytojams ir pradedi kurti skaitytojams.“

Daugiau informacijos:

Jeanne Betancourt, Children‘s Book Author & Screenwriter

http://dyslexia.yale.edu/story/jeanne-betancourt/ [žiūrėta 2021-06-22]

Jeanne Betancourt

https://www.dyslexia.com/famous/jeanne-betancourt/ [žiūrėta 2021-06-22]

Dyslexia

https://www.jeannebetancourt.com/dyslexia.html [žiūrėta 2021-06-22]

Sally‘s story

http://www.sallygardner.net/sallys-story/ [žiūrėta 2021-06-22]

Can dyslexia be an Asset?

https://www.fairobserver.com/more/global_change/education/john-manzella-dyslexia-upsides-special-education-learning-disabilities-us-news-13881/?fbclid=IwAR0UY4jOjZkKxEwdZBCrX42UWqm1kCkh79hVhpk-GxqI_7S5ypRAZAk-cxQ [žiūrėta 2021-06-22]

Hans Christian Andersen

https://www.dyslexia.com/famous/hans-christian-andersen/ [žiūrėta 2021-06-22]

https://www.danishnet.com/culture/hans-christian-andersen/ [žiūrėta 2021-06-22]