Tobulėkime atostogaudami

Kaip ir kiekvienas mokinys, disleksiją turintis vaikas laukia vasaros atostogų. Juk vasara – tai linksmybės, maudynės, susitikimai su draugais ar išvykos su tėveliais. Dauguma tėvų, auginančių disleksiją turinčius vaikus, mato, kaip šie stengiasi ir sunkiai dirba per mokslo metus, todėl nori, kad vasaros atostogos būtų skirtos atsipalaidavimui.

Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad per vasaros atostogas daugelis mokinių (ypač turinčių disleksiją) praranda skaitymo įgūdžius. Dažnai pradedantys skaitytojai, perskaitę žodį, po penkių minučių, nebepajėgia jo dar kartą perskaityti. Kodėl? Nes žodis neužsiliko atmintyje. JAV daktarė, mokslininkė, Jeilio universiteto disleksijos ir kūrybiškumo centro įkūrėja – Sally Shaywitz aiškina: „Kuo daugiau praktikos, tuo greičiau  ir geriau įsisąmoninamas bei įsimenamas žodis. Kai tai nutinka, žodis užsilieka ilgalaikėje atmintyje. Disleksiją turintiems mokiniams šis procesas užtrunka.“ S. Shaywitz taip pat pastebi, kad jei per mokslo metus vaikas išmoko tam tikrus žodžius, bet jų nekartoja, tai kitų mokslo metų pradžioje žodžius reikia mokytis iš naujo.

Ruoštis naujiems mokslo metams galima smagiai

Vasaros atostogos – tai laikas, kai vaikai neskubėdami gali pasiruošti ateinantiems mokslo metams. Pasitarus su mokytoja, galima ruoštis smagiai! Pavyzdžiui, jei kitais mokslo metais vaikai mokysis apie Egiptą, galima nueiti į biblioteką ir pasirinkti knygų apie šią šalį, jos istoriją, žymius žmones. Popietė, praleista skaitant su vaiku, diskutuojant, sprendžiant įvairias užduotis ar bandant sužinoti, naujus dalykus, puiki pramoga. Jei važiuojate atostogauti, aplankykite virtualią biblioteką ELVIS – rasite aibę garsinių knygų, esančių mokyklos rekomenduojamų knygų sąrašuose.

Iškarpų albumas ugdo įgūdžius

Dar vienas pasiūlymas – iškarpų albumas. Šia idėja dalinasi Kim Wyrley-Birch – mama, auginanti disleksiją turinčius vaikus: „Pasidarykite iškarpų albumą. Jis padės jūsų vaikų smegenims išsaugoti informaciją, kurią jie mokėsi per mokslo metus.“ Vieną vasarą leidusi savo vaikams skirti linksmybėmis ir poilsiui, ji suprato, kad pirmas naujų mokslo metų mėnuo tapo iššūkiu ir išbandymu visai šeimai, o ypač vaikams. Tai, ką vaikai buvo išmokę, teko kartoti dar kartą, tuo pačiu stengiantis per daug neatsilikti nuo naujai dėstomos medžiagos.

„Ir dabar manau, jog vasaros atostogos skirtos poilsiui ir žaidimams, nes po mokslo metų vaikai būna pavargę, jiems reikia atsipalaiduoti, pažaisti su draugais… pabūti vaikais. Tačiau viskam reikalingas balansas“, – rašo Kim Wyrley-Birch. Supratusi, kad žodžiai „mokykla“ ir „namų darbai“ vaikams sukelia neigiamas emocijas, ji sugalvojo žaidimą, kurį pavadino „paslėptas mokymasis“.

Keletą kartų per savaitę (jei vaikai nori, galima ir dažniau) reikia skirti laiko ir į iškarpų albumą sukelti tai, ką vaikas nori papasakoti. Tai nebūtinai turi būti dienoraštis – lai vaikas fantazuoja. K. Wyrley-Birch su vaikais rinkdavo įvairius daiktus: bilietus, pakuotes, lankstinukus, lazdas, lapus ir t.t. Visa tai parsinešę namo, įklijuodavo į albumą ir aprašydavo, apipiešdavo. Labiausiai vaikams patiko ant priklijuotų medžių lapų lipdyti įvairius vabaliukus, sugalvoti juokingus vardus ir juos užrašyti. Visa „paslėpto mokymo“ esmė – kad vaikas mokydamasis ar kartodamas jau išmoktą medžiagą patirtų malonumą ir tobulėtų.

Keletas idėjų iškarpų albumui, kuriomis pasidalino Kim Wyrley-Birch: 

Rašymas

  • Paskatinkite vaiką aprašyti savo dieną – ką jis matė, ką skanaus suvalgė. Tai turi būti paprasta ir aišku.
  • Jei vaikas nenori rašyti sakinių, paraginkite užrašyti tik žodžius, kurie apibūdintų jo dieną, pvz., linksma, ledinė, juokinga, džiaugsminga ir t.t.
  • Suraskite įdomų paveikslėlį ar nuotrauką, įklijuokite ir paprašykite vaiko apibūdinti.
  • Kartu parašykite juokingą eilėraštį.
Nuotrauka iš dyslexiadecoded.co.uk

Gramatika

  • Jei vaikas su malonumu aprašo savo dieną, tai puikus laikas pasiginti į gramatiką.
  • Parinkite penkis dažnai pasikartojančius žodžius, kad vaikas išmoktų juos taisyklingai rašyti. Paprašykite vaiko paversti žodžius linksmais piešiniais. Vėliau, tegul vaikas pasirinkdamas skirtingas spalvas, įrašo juos į sakinius.
  • Pasitelkiant nematomą rašalą ar antspaudus, šią veiklą galima paverti smagiu žaidimu.

Nuotraukos iš dyslexiadecoded.co.uk

Matematika

  • Drauge su vaiku pasidarykite boružėles ar vabaliukus ir padėkite ant iškarpų albume priklijuotų lapų. Matematikos uždavinius spręskite pasirinkdami vaiko mokymosi lygį. Pvz., sudėtis, daugyba ir t.t.
  • Prisirinkite pajūryje kriauklių ir leiskite vaikui surasti vienodas. Atkreipkite vaiko dėmesį į kriauklių formą.
  • Pasiūlykite vaikui pasidaryti monetų antspaudus (popieriaus lapą reikia uždėti ant monetos ir su kreidele nuspalvinti – taip lape išryškės monetos reljefas).
  • Duokite vaikui monetų ir paskatinkite nusipirkti ką nors skanaus. Visas pirkimo procesas turi būti užrašytas iškarpų albume. Pvz., vienas pakelis traškučių (45 cnt.) + šokoladinė varlė (30 cnt.) = 75 cnt. Pabandykite paskaičiuoti, kiek lieka, jei vaikas turėjo eurą.
  • Pasivaikščiojimo metu paprašykite, kad vaikas surastų du daiktus, tada paprašykite surasti dar du ir paklauskite kiek bus 2 + 2. Kas kartą užduotis galima sunkinti.
  • Suraskite gėlių ir priklijuokite į iškarpų albumą. Tada paprašykite suskaičiuoti žiedlapius ir prie kiekvienos gėlės parašyti jų skaičių. Paskatinkite vaiką suskaičiuoti bendrą žiedlapių skaičių.

Nuotraukos iš dyslexiadecoded.co.uk

Skaitymas

  • Jei turite lankstinuką, paprašykite vaiko surasti du ar tris žodžius ir juos paryškinkite. Paprašykite vaiko juos garsiai perskaityti.
  • Į iškarpų albumą nukopijuokite ketureilį ar trumpą eilėraštuką. Paprašykite vaiko jį perskaityti ir nupiešti prie jo piešinuką.
Nuotrauka iš dyslexiadecoded.co.uk

Vasara dar tik įpusėjo. Šiuo metu svilinanti saulė ir karštis už lango verčia ieškoti pavėsio  bei vidurdienį gena į namus. Nepalikime vaikų gulėti vėsiame kambaryje prie kompiuterio ar televizoriaus ekranų, o skirkime jiems laiko. Kaip sakė Sally Shaywitz: „Disleksiją turinčio vaiko ugdymas – tai maratonas, o ne sprintas“.

Tad pasitelkite aukščiau išvardytus pavyzdžius, paieškokite kitų, jūsų vaikams smagių būdų. Padėkime vaikams įveikti maratoną per vasarą, kad rudenį, grįžus į mokyklą, jiems nereikėtų bėgti sprinto.

Daugiau informacijos:

Sally E. Shaywitz, M. D

https://dyslexia.yale.edu/the-center/our-leadership/ [žiūrėta 2021-07-09]

Taking time for summer fun

https://dyslexia.yale.edu/resources/parents/stories-from-parents/taking-time-for-summer-fun/ [žiūrėta 2021-07-09]

Summer holiday activities: Make a scrapbook to maintain educational skills

https://dyslexiadecoded.co.uk/tips/summer-holiday-activities-make-a-scrapbook-to-maintain-educational-skills/ [žiūrėta 2021-07-09]