Alternatyvūs terapiniai metodai taikomi skaitymo ir kitiems sutrikimams. 1 dalis: kritiškas vertinimas

Įprastos skaitymo sutrikimų įveikos strategijos remiasi pedagogų, logopedų metodais ir psichologiniu konsultavimu. Tačiau pastaruoju metu daugėja tėvų, besidominčių kitokiais, alternatyviais terapiniais metodais. Tačiau ar alternatyvos tikrai gali padėti?


Alternatyviems terapiniams metodams priskiriama:

  • tradicinė alternatyvi medicina (pvz., akupunktūra, homeopatija, rytietiškos praktikos);
  • kūno terapija (pvz., chiropraktikos, kūno judesio terapijos, joga);
  • mityba (speciali dieta ir vaistažolės, maisto papildai);
  • proto būsenų keitimo metodai (pvz., hipnozė, biogrįžtamasis ryšys, meditacija);
  • sensorinė terapija (meno, muzikos, šokio ir kt.);
  • išorinės energijos naudojimas (pvz., reiki, elektromagnetinė terapija).

Kai kurios alternatyvios terapijos egzistuoja jau tūkstančius metų ir jų efektyvumas patvirtintas šiuolaikiniais tyrimais. Pavyzdžiui, įrodyta, kad sąmoningumu pagrįstos praktikos (joga, meditacija) ar kai kurios vaistažolės (jonažolė, valerijonų šaknys) gali būti naudingos mažinant stresą. Todėl šias papildomas priemones pagrįstai gali rekomenduoti ir terapeutai, taikantys įprastus metodus.

Dauguma jų yra menkai ištirti

Tam, kad metodas būtų licencijuotas, jis turi būti nuodugniai ištirtas. To negalima pasakyti apie dauguma alternatyvių metodų. Kadangi į alternatyvių metodų stebėjimą dažnai neįtraukiami sveikatos priežiūros specialistai, jų sukeliamas šalutinis poveikis dažnai lieka nepastebėtas ir neišnagrinėtas. Tam daro įtakos ir tai, kad įprastai norint turėti specialisto licenciją, reikia baigti akredituotą programą ir nuolat tobulinti kompetenciją. Tačiau, nors yra keletas alternatyviosios terapijos specialistų licencijavimo ir akreditavimo būdų, jų reguliavimo kokybė nėra visapusiškai užtikrinama.

Skeptiškai vertinkite situaciją, kai alternatyvius metodus taikanti įstaiga nusiteikusi kategoriškai prieš įprastus pagalbos metodus ir technologinį jų gerinimą. Apskritai, būkite budrūs rinkdamiesi metodą, kuris apibūdinamas kaip stebinantis ar stebuklingas. Specialistai tokių žodžių nevartoja. Nepasikliaukite žmonių, kurie sako, kad jiems padėjo produktas ar gydymas, atsiliepimais. Entuziazmas nepakeičia aukštos kokybės mokslinių įrodymų.


Aukštos kokybės mokslinių tyrimų požymiai:

  • Objektyvumas: tyrimai atliekami lyginant eksperimentines sąlygas su kontrolinėmis, asmuo, kuris atlieka tyrimą, nėra suinteresuotas gauti teigiamus rezultatus;
  • tyrimas sukurtas taip, kad bet koks veiklos pagerėjimas būtų siejamas su eksperimentine intervencija, o ne su kitomis įtakomis (pvz., natūraliu augimu ir vystymusi);
  • tyrime naudojamos aukštos kokybės metodikos ir tokiems tyrimams įprastai taikomos priemonės;
  • pateikiama įrodymų, kad eksperimentas buvo iš tikrųjų įgyvendintas taip, kaip buvo numatyta;
  • tyrimo rezultatai skelbiami patikimuose moksliniuose žurnaluose ar kituose aukšto lygio leidiniuose.

Todėl norint užtikrinti terapijos saugumą, būtina nuolat stebėti, ar metodas nesukelia nepageidaujamų reiškinių. Svarbu būti tikriems, kad tai, ką darote, yra reikalinga jūsų vaikui bei netrukdys kitų, įrodymais pagrįstų priemonių taikymui. Pavyzdžiui, jonažolė, kuri vartojama mažinti stresą, gali sąveikauti su  paskirtais vaistais. Todėl prieš pradėdami taikyti papildomą ir (ar) alternatyvią terapiją savo vaikui, atlikite namų darbus ir pasikalbėkite su sveikatos priežiūros specialistais.

Svarbu atsiminti, kad gali pasireikšti ir subjektyvus terapijos poveikis, nesusijęs su jos veiksmingumu. Vaikai, turintys specifinių mokymosi sunkumų, išsiugdo naujus įgūdžius gana greitai, po to seka konsolidacijos laikotarpis. Tokie, natūraliai vykstantys procesai, kai vaikas įsisavina naują informaciją, neturėtų būti priskiriami tam tikro metodo poveikiui.


Su terapijos poveikiu nesusiję pokyčiai gali pasireikšti dėl tokių psichologinių efektų:

  • placebo poveikio, kai asmuo patiria pokyčių vien todėl, kad mano, jog metodas veikia;
  • Hawthorne’o efekto, kai asmenys pakeičia savo elgseną dėl to, kad juos stebi;
  • motyvaciją veikiančių veiksnių, kai tiriamieji palankiai reaguoja į gydymą vien todėl, kad yra dėmesio centre ir dėl to jaučiasi ypatingi.

Nepageidaujamus reiškinius gali sukelti įprastos įrodytos terapijos atidėjimas, sustabdymas, pakeitimas dėl pradėto alternatyvaus metodo. Todėl alternatyvių metodų taikytojai turėtų būti informuoti, kad, nepaisant taikomos papildomos terapijos, jūs niekada neatidėsite, nenutrauksite ar nepakeisite įprastų edukacinių, psichologinių, medicininių metodų nepasitarę su specialistais. Tiesioginis nepageidaujamas poveikis dažnai pasireiškia tuomet, kai metodai yra susiję su maisto papildais, vitaminais, žolelėmis bei tada, kai procedūros atliekamos galvai ir kaklui. Papildai, vitaminai ir žolelės gali sukelti intoksikaciją ir hipotiroidizmą ar net organų nepakankamumą. O didesnę riziką patirti žalą turi maži vaikai.

Kodėl renkamės neįprastus metodus?

Tyrimai rodo, jog įprastinio gydymo neprieinamumas yra rečiausiai minima priežastis, dėl kurios pasirenkami alternatyvūs metodai. Deja, dažniausiai jų pasirinkimą lemia subjektyvios nuostatos, o ne mokslinis metodų pagrindimas. Todėl, kaip ir renkantis įprastus metodus, renkantis alternatyvius, reikia apsvarstyti daugybę aspektų ir rasti pusiausvyrą tarp numanomos žalos (pvz., šalutinio poveikio, išleistų finansinių ir psichologinių resursų) ir naudos. Netinkamos priežastys rinktis tam tikrą alternatyvų sutrikimo įveikos metodą:

1. Nepasitikite įprastais metodais
Tai gali būti susiję su buvusiomis neigiamomis patirtimis arba artimos aplinkos formuojama nuomone. Tokiu atveju verta pasikonsultuoti su įvairiais specialistais ir pasidomėti apie įprastai taikomus metodus, jų mokslinį pagrindimą ir įvertinti, kiek nepasitikėjimas yra paremtas jausmais, o kiek – faktine informacija.

2. Norite padaryti viską, kas įmanoma
Natūralu, kad susiduriant su problema, ypač jei tai susiję su vaiku, norisi ją išspręsti kuo greičiau. Tačiau bet kokios terapijos efektyvumą  pirmiausia  lemia biologiniai procesai.

3. Įprasti metodai yra neveiksmingi
Deja, bet tam tikrais atvejais įprasti metodai iš tiesų yra neveiksmingi. Jų poveikis priklauso dar ir nuo įvairių faktorių, pvz.: smegenų kalbos sričių būklės, neuronų plastiškumo, vaiko psichinės būklės ir jo amžiaus. Disleksijos negalima išgydyti. Bet mes galime išmokyti vaiką su tuo gyventi įveikiant psichologinius sunkumus.

4. Teikiate pirmenybę „natūralesnėms“ intervencijoms
Gajus įsitikinimas, kad alternatyvūs metodai siūlo tik netoksiškas ir veiksmingas priemones. Nors kai kurių natūralių alternatyvių medžiagų ar metodų efektyvumas įrodytas moksliniais tyrimais, tačiau tai neįrodo visos alternatyviosios medicinos veiksmingumo.

5. Bandote įgyti kontrolės jausmą
Tėvai nori jaustis savarankiški priimdami sprendimus, susijusius su jų vaikų sveikata, ir kartais dėl to priešinasi visuotinai priimtiems įprastiems metodams. Dėl šios priežasties kartais šeima imasi sudarinėti sutrikimų įveikos planą patys. Jeigu tai būtų veiksminga, tokios problemos ir liktų šeimoje, o joms spręsti nereikėtų specialistų.

Apsisprendę pasitikėti alternatyviąja medicina, pirmiausia įsitikinkite, kad suprantate riziką. Nuspręskite, kokius rezultatus norite pasiekti ir kiek laiko turėtų praeiti, kol tai įvyks. Dauguma papildomos ar alternatyviosios medicinos specialistų yra žmonės, kurie nuoširdžiai ir tvirtai tiki, kad tai, ką jie siūlo, yra veiksminga ir padės jums bei jūsų vaikui, tačiau yra nemažai asmenų, kurie naudojasi kitų nelaime norėdami užsidirbti pinigų. Paklauskite savęs, ar paslaugos kaina atrodo pagrįsta. Pagalvokite, kaip išlaidos paveiks kitus šeimos narius.

Nėra greitų ir lengvų būdų įveikti konkretų mokymosi sunkumą, tačiau tradiciniai, mokslo patvirtinti, metodai dažniau atneša rezultatų, o alternatyvūs metodai dažnai yra laiko ir pinigų švaistymas.

2 dalyje aptarsime skaitymo sutrikimams taikomus alternatyvius metodus.


Parengė LAB vyriausioji metodininkė dokt. Vykinta Parčiauskaitė,
el. paštas v.parciauskaite@labiblioteka.lt

Parengta pagal:

  1. Vos, Björn, Jan Peter Rake, and Arine Vlieger. 2021. ‘Adverse Events Associated with Pediatric Complementary and Alternative Medicine in the Netherlands: A National Surveillance Study’. European Journal of Pediatrics, March. https://doi.org/10.1007/s00431-020-03899-8.
  2. Lorenc, Ava, Yael Ilan-Clarke, Nicola Robinson, and Mitch Blair. 2009. ‘How Parents Choose to Use alternatyvi medicina: A Systematic Review of Theoretical Models’. BMC Complementary and Alternative Medicine 9 (1): 9. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-9.
  3. Bull, Leona. 2009. ‘Survey of Complementary and Alternative Therapies Used by Children with Specific Learning Difficulties (Dyslexia)’. International Journal of Language & Communication Disorders 44 (2): 224–35. https://doi.org/10.1080/13682820802015643.
  4. https://appna.org/wp-content/uploads/2018/07/Controversial-Therapies.pdf
  5. https://www.oraclepsychology.com.au/scientific-critiques/controversial-therapies-for-specific-learning-disorders-a-review-of-the-literature
  6. https://www.wcu.edu/WebFiles/LookingforaQuickFix_HANDOUT.pdf
  7. https://www.webmd.com/children/news/20101223/is-alternative-medicine-risky-for-kids.
  8. Wang C, Preisser J, Chung Y, Li K. Complementary and alternative medicine use among children with mental health issues: results from the National Health Interview Survey. BMC Complement Altern Med [Internet]. 2018 Aug 29 [cited 2021 Mar 30];18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6116551/
  9. https://www.health.harvard.edu/blog/3-things-parents-should-know-about-complementary-and-alternative-medicine-2017082912337
  10. Jenny C, Metz JB. Medical Child Abuse and Medical Neglect. Pediatrics in Review. 2020 Feb;41(2):49–60.

Nuotraukos iš:

  1. https://www.pexels.com/photo/boy-wearing-black-and-white-virtual-reality-headset-3405456/
  2. https://www.pexels.com/photo/person-holding-blue-and-clear-ballpoint-pen-590022/
  3. https://www.pexels.com/photo/woman-in-black-floral-long-sleeve-shirt-holding-a-bottle-of-essential-oil-3969193/
  4. https://www.pexels.com/photo/focused-multiracial-friends-meditating-in-room-5063296/
  5. https://www.pexels.com/photo/flat-lay-photo-of-alternative-medicines-7615463/