Disleksija: padėkime vaikui pažinti save

Žinia, kad vaikas turi disleksiją daugeliui tėvų tampa didžiuliu netikėtumu ir sukelia įvairių emocijų. Vieni bando tai neigti, kiti – aiškintis. Kiekvienas vaikas skirtingas, tad ir disleksija kiekvienam pasireiškia individualiai. Suprasti, kas yra disleksija, gali būti sudėtinga tiek suaugusiam, tiek vaikui. Svarbiausia apie ją kalbėti ir aiškintis.

Kaip teigia nemažai specialistų, nustačius, kad vaikas turi disleksiją daugelis tėvų pradeda vardinti tik jos neigiamas puses. Juos galima suprasti, nes sunkumai su kuriais jie susiduria kiekvieną mokslo metų dieną, nesuprasdami, kodėl jų vaikui sunku skaityti ar rašyti, kodėl sunku susikaupti ar prisiminti paprastą informaciją – tampa dideliu iššūkiu visai šeimai.

„Disleksija – tai nėra sutrikimas, kuris tave sužlugdys. Svarbiausia, kuo anksčiau ją diagnozuoti. Man skauda širdį dėl žmonių, kurie jaučiasi kvailiais ir  beviltiškai kovoja už savo vietą po saule, nes jiems laiku nebuvo nustatyta disleksija. Kuo geriau suprasime, kas yra disleksija, tuo labiau galėsime padėti ją turintiems žmonėms išnaudoti visas savo galimybes“, – sako disleksiją turinti „Radio 1“ laidų vedėja, Britanijos Disleksijos Asociacijos ambasadorė Mollie King.

Paaiškinti vaikui, kad jis turi disleksiją, gali būti didžiulis iššūkis tiek tėvams, tiek mokytojams. Labai svarbu gerai pasiruošti pokalbiui. Nes pasitikėjimas, vidinė ramybė ir besąlygiškas ryžtas visada būti šalia, jei tik reikės, vaikui suteikia pasitikėjimo.  

Pasiūlymų kada ir kaip tai pasakyti vaikui – daug. Tačiau vienas iš pagrindinių dalykų, kurį vaikas turi įsisąmoninti, – disleksija neturi nieko bendro su intelektu, kad tai mokymosi sunkumas įveikiamas, taikant konkrečius ugdymo metodus.

Remiantis internete pateikta specialistų ir disleksiją turinčių žmonių sukaupta patirtimi bei įžvalgomis, noriu pateikti keletą pasiūlymų, kaip galima pasiruošti pokalbiui su vaiku.

Pasirinkite vietą ir laiką

Pasiruošimas pokalbiui yra labai svarbus, tačiau nemažiau svarbi ir aplinka. Dažnai vietos ir laiko parinkimas teigiamai paveikia pokalbio pozityvumą.

Pavyzdžiui: jei vaikas linkęs patirti stresą tam tikroje namų aplinkoje, pasirinkite erdvę, kurioje jis jaučiasi ramus ir atsipalaidavęs. Jei tokią vietą sunku surasti, galima kartu išeiti pasivaikščioti ir rasti vietą, kuri nekelia jokių asociacijų.

Nuotrauka iš LAB archyvo

 Stenkitės nenaudoti medicininių terminų

Vaikas patiria sunkumų mokykloje, jam atliekamas disleksijos nustatymo testas, tad jis ir pats supranta, kad kažkas negerai, o terminai „diagnozė“ ar „sutrikimas“ gali dar labiau išgąsdinti. Pozityvumas padės vaikui ramiau priimti pateikiamą informaciją.

Pavyzdžiui: tavo smegenys kitaip priima informaciją, kartais tai yra gerai, nes esi kūrybingas ir puikiai sprendi įvairias problemas, tačiau kartais tai yra blogai, nes tau sunku išmokti skaityti ir rašyti.

Nuotrauka iš LAB archyvo

Paaiškinkite, ką reiškia „disleksija“

Aiškinantis svarbu naudoti žodį „disleksija“, nes dažnai vaikai mano, kad yra „kvaili“ ar „nevykėliai“. Būtina pabrėžti, kad tai neturi nieko bendro su protiniais gebėjimais ir kad disleksiją turintys vaikai yra tokie pat protingi, kaip ir jos neturintys.

Pavyzdžiui: žinau, kad kartais kovoji su skaitymu ar rašymu ir kartais atrodo, kad žodžiai neturi jokios prasmės. Šis sunkumas vadinamas disleksija. Šis žodis reiškia, kad kartais vaikams ir suaugusiems, kurie turi disleksiją yra sunku išmokti skaityti, tarti ar rašyti. Esi toks pat protingas kaip ir kiti vaikai, tiesiog tavo smegenys veikia šiek tiek kitaip. Vaikai turintys disleksiją, mokosi kitaip. Ir nors skaityti ir rašyti sekasi sunkiau, tai dar nereiškia, kad negali gerai mokytis, tobulėti kitose srityse ir pasiekti savo užsibrėžtą tikslą.

Paaiškinkite, kaip mokykla gali padėti mokytis

Dažnai vaikas, turintis disleksiją, nerimauja, kaip pasiekti geresnių rezultatų ir kaip paaiškinti mokytojai, kad mokėsi ir nėra tinginys. Vaikas turi žinoti, kad mokytojai supras jo patiriamus sunkumus ir žinos, kaip jam padėti.

Pavyzdžiui: suprantu, kad kai kurių pamokų metu tau būna labai sunku, nes reikia daug skaityti, bet mokyklos tikrai randa būdų, kaip mokyti tokius protingus mokinius, kaip tu. Tavo mokytojai ir jų pagalbininkai yra specialiai apmokyti ir tikrai žino kaip padėti įveikti šį sunkumą. Mes susitiksime, aptarsime kaip tau mokytis, kad pasiektum geresnių rezultatų, o tu taip pat galėsi dalyvauti ir išreikšti savo nuomonę.

Dar vienas pasiūlymas, kuris padėtų mokytojams ir specialistams, tai aprašo apie vaiką sukūrimas. Jame galima nurodyti vaiko stipriąsias ir silpnąsias puses, kaip jį paskatinti, motyvuoti, ar kas jį labiausiai trikdo. Taip pat galima nurodyti, kokie jūsų lūkesčiai ir net telefono numerius, kuriais galima susisiekti kilus problemoms ar nesusipratimams. 

Nuotrauka iš theliteracynest.com

Pasiūlykite pagalbą namuose

Leiskite savo vaikui suprasti, kad jūs visada būsite šalia, kai jam prireiks pagalbos. Net ir nesėkmės atveju, jūs juo nenusivilsite, beatodairiškai mylėsite ir stengsitės jam padėti.

Pavyzdžiui: aš žinau, kad disleksija tau sukelia daug nepatogumų, pavyzdžiui, kai reikia perskaityti meniu, išmokti įvairias taisykles ar išsiaiškinti, kaip žaidžiamas stalo žaidimas. Aš labai didžiuojuosi tavimi, kad nenuleidi rankų ir stengiesi šiuos sunkumus įveikti, nors tai ir labai sunku. Aš stengsiuosi, kad tau būtų suteikiama pagalba, kad ir kur būtum: namuose, mokykloje, būrelyje ar su draugais.

Namuose besąlygiškai mylimi ir palaikymo sulaukiantys vaikai daug sėkmingiau sprendžia įvairias problemas, įveikia sunkumus, nei tie, kurie jaučiasi izoliuoti ar nesuprasti.

Pasiūlykite pasidalinti informacija su namiškiais ir draugais

Disleksiją turinčiam vaikui reikia daugiau tėvų pagalbos ir dėmesio. Jei šeimoje auga keli ar daugiau vaikų dėmesys dažnai pasiskirsto nevienodai, o tai neretai iššaukia pavydą. Siekiant to išvengti, pasiūlykite vaikui, kai tik jis bus pasiruošęs, pasidalinti savo patiriamais sunkumais su broliais, seserimis ar draugais.

Pavyzdžiui: tavo sesuo mato, kaip tu stengiesi išmokti gerai skaityti. Ji žino, kad turiu praleisti šiek tiek daugiau laiko su tavimi kai tau reikia pagalbos atliekant namų darbus. Aš daryčiau tą patį, jei papildomos pagalbos prireiktų ir jai.

Mokyklos klasės draugai jau gali būti jau žinoti apie vaiko mokymosi skirtumus, tačiau draugai su kuriais jis susitinka kieme ar būreliuose, tikriausiai ne. Tad jei vaikas nori aptarti savo sunkumus, padėkite jam pasiruošti.

Pavyzdžiui: tik nuo tavęs priklauso ar tu nori kalbėti su draugais apie disleksiją. Jei tau norisi, galime drauge pasiruošti, kaip apie ją papasakoti, jei ne – visada gali pasakyti: „Nėra taip, kad nemokėčiau skaityti. Man tiesiog reikia mokytis kitaip.“

Nuotrauka iš LAB archyvo

Nuraminkite vaiką dėl ateities

Žinia, kad disleksija neišaugama ir skaitymo ar rašymo sunkumai gali lydėti visą gyvenimą, vaikui gali sukelti didžiulį susirūpinimą dėl ateities… Gal būt išsvajota profesija, staiga pasirodys nepasiekiama svajone. Padėkite vaikui surasti žmonių turinčių disleksiją ir įgyvendinusių savo svajones.

Pavyzdžiui: visiškai normalu, kad susirūpinai, jog tavo ateities svajonė gali neišsipildyti. Tikiu, kad tikrai turėsi galimybę daryti tai, kas tau patinka. Skaitymo ir rašymo bėdos neišnyks, tačiau ryžtingai ir sunkiai dirbant gali įgyvendinti savo svajones.

Pateikta informacija – tai tik keletas pavyzdžių, kaip galima pasiruošti pokalbiui su vaiku. Labai norėtųsi pasakyti, kad perskaitę lengvai galėsite papasakoti vaikui apie sunkumus su kuriais jis susiduria ir gali susidurti ateityje. Tačiau kiekvienas vaikas individualus. Kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam.

Svarbiausia, kad vaikas jaustų, jog jūs tikite juo. Jei prireiks pagalbos – būsite šalia, palaikysite. Suklupus – padėsite atsikelti ir judėti pirmyn. Niekada nenusivilsite ir besąlygiškai mylėsite.

Daugiau informacijos:

6 tips to introducing Dyslexia to Your child in a positive way

https://www.theliteracynest.com/2017/12/6-tips-for-introducing-dyslexia-to-your-child-in-a-positive-way.html [žiūrėta 2021-07-26]

Talking to Your child about Dyslexia

https://dyslexia.yale.edu/resources/parents/what-parents-can-do/talking-with-your-child-about-dyslexia/ [žiūrėta 2021-07-26]

8 tips to introducing dyslexia to your child

https://www.understood.org/articles/en/8-tips-for-introducing-dyslexia-to-your-child [žiūrėta 2021-07-26]

Dyslexia: what is it?

https://www.bbc.co.uk/newsround/20783002 [žiūrėta 2021-07-26]

Explaining dyslexia to children

https://dyslexiascotland.org.uk/sites/default/files/library/explaining_dyslexia_to_children.pdf [žiūrėta 2021-07-26]

Talking with Your child about dyslexia

https://dyslexiaresource.org/talking-with-your-child-about-dyslexia/ [žiūrėta 2021-07-26]

How and when to tell a child they are dyslexic-

https://www.dyslexiclogic.com/blog/2015/7/22/how-and-when-to-tell-a-child-they-are-dyslexic [žiūrėta 2021-07-26]

Understanding dyslexia: 5 things you may not know

https://dyslexiaresource.org/understanding-dyslexia-5-things-you-may-not-know/ [žiūrėta 2021-07-26]