Kaip motyvuoti vaiką skaityti

Rugsėjui persiritus į antrą pusę, mokiniams užduodamos ne tik klasės, bet ir namų darbų užduotys. Ir visur reikia skaityti. Disleksiją turinčiam moksleiviui – tai didelis iššūkis! Juk puikiai žinome, kad skaitymas ir užduočių atlikimas dažnai šiems vaikams pareikalauja daugiau pastangų ir užtrunka ilgiau. O norisi dar ir su draugais susitikti, retkarčiais pasirodančios saulės spinduliais pasidžiaugti. Tad nenuostabu, kad motyvacija mokytis krinta.

Nuotrauka iš blog.allaboutlearningpress.com

Kaip tą motyvaciją sustiprinti? Neuromokslininkė U. Neniškytė sako: „Centrinė molekulė mūsų motyvacijoje yra neuronešiklis dopaminas, kuris veikia mūsų smegenyse. Jis yra gana įdomus, nes tai yra viena molekulė, gaminama tik viename smegenų centre, bet ji lemia iš esmės viską, ką mes renkamės daryti ar nedaryti. Ir jei galvojame apie tai, kaip mes galime motyvuotis, tai klausimas yra apie tai, kaip mums palaikyti didesnį dopamino lygį smegenyse.“

Paprasčiau tariant – kuo daugiau dopamino, tuo jaučiame didesnį pasitenkinimą. O įgyvendinę kažką sudėtingo, jaučiame didelį malonumą, nes nepasitikėjome savimi, bet įdėjome daug pastangų.

Labiausiai motyvuoti esame tada, kai pasiekiame daugiausiai. Ir nors būname pavargę, linkę ilsėtis – tuo metu mes labiausiai tikime savimi ir pradedame svajoti ką dar galėtume nuveikti.

Jei norime, kad vaikas skaitytų būtina jį motyvuoti. Kaip tai padaryti? Svarbiausia neperlenkti lazdos, nepulti aiškinti, kad kiekvienas privalo mokėti skaityti. Neleiskite vaikui pasijusti blogai – nevykėliu ar nepasitikinčiu savimi. Kaip sako Joshua Jenkins (raštingumo specialistas, penkerius metus dirbęs spec. pedagogu Naujajame Orleane, JAV): „Svarbiausia, jog mano mokinių tėvai suprastų, kad jų vaikai gali ir išmoks skaityti, tik tai užtruks ilgiau. Noriu, kad tėvai suprastų, jog įkvėpdami ir padėdami vaikui pajusti pasitikėjimą savimi, padės jam susidoroti su jo negalia. Žinodamas savo silpnąsias ir stipriąsias puses, vaikas atras būdų, kaip mokytis jam priimtinu metodu, išspręsti kilusius sunkumus ir bus užtikrintas savo ateitimi.“

Norėdami motyvuoti vaiką skaityti, pirmiausia reikėtų išsiaiškinti nenoro skaityti priežastį. Gal jam nesiseka raiškiai skaityti, gal sunku perskaityti ir jis spėlioja žodžius, o gal painiojasi raidžių tvarka?

Keletas patarimų, kaip motyvuoti savo vaiką skaityti.

1. Sudarykite vaikui skaitymo tvarkaraštį. Pavyzdžiui, kasdien nuo 17 val. 30 min. mes sėdame paskaityti. Vieną dieną tai gali užtrukti 10 min., kitą – 20 min., bet stenkitės tai daryti kasdien. Tai turi tapti maloniu įpročiu, pvz., kaip valgyti. Taip pat nepamirškite, kad jūsų vaikui sunku skaityti, tad galima skaitymą suskirstyti į dvi dalis ir skaityti po 5 minutes su nedidele pertrauka.

2. Rinkitės ir garsiai skaitykite įvairią literatūrą. Ji turi atitikti jūsų vaiko amžių ir interesus. Nekeiskite šio įpročio, net kai vaikas paaugs, nes tokiam skaitymui amžiaus ribos nėra.

3. Įsitikinkite, kad skaitoma literatūra nėra per sunki. Knyga gali būti labai įdomi, bet jei vaikui yra per sunku skaityti – motyvacija dingsta.

4. Padėkite vaikui susikurti jaukią aplinką. Paklauskite, ką norėtų atsigerti skaitydamas: sultys ar vaisvandenius. Maloni aplinka suteiks jaukumo ir motyvuos skaityti. 

Nuotrauka iš blog.allaboutlearningpress.com

5. Paaiškinkite, kodėl kasdien skiriate laiko skaitymui. Galima pasakyti, kad kuo daugiau jis skaitys, tuo lengviau ir geriau jam seksis, o kartu bus lengviau ir mokykloje.

6. Pasiūlykite vaikui pačiam išsirinkti knygą. Pavyzdžiui, pasirinkti patinkančius komiksus, kur būtų nemažai teksto ir naujų žodžių. O galbūt vaikas mėgsta važinėtis riedlente, riedučiais ar dviračiu, tada padėkite jam susirasti informacijos apie žmogų, kuris šioje srityje daug pasiekė ir paskaitykite apie jį. Žurnalai, skirti vaikams, taip pat gali būti puikus būdas motyvuoti skaityti.

7. Kartais nutinka taip, kad vaikas nenori skaityti savo tėvams. Tada pasiūlykite paskaityti vyresniems sesei ar broliui, o gal seneliams. Jei seneliai toli ir negalite nuvykti, visada galima paskambinti telefonu arba pabandyti susisiekti internetu. Taip pat galima pasiūlyti knygas paskaityti jaunesniems šeimos nariams. Jose daugiau paveikslėlių ir vaikas nesijaus, tarsi mokytųsi.

Nuotrauka iš blog.allaboutlearningpress.com

8. Knygos, kuriose daug juokingų istorijų, taip pat suteikia motyvacijos. Pasirinkę tokią knygą, pirmą skyrių perskaitykite garsiai ir jei vaikas norės sužinoti, kas vyko toliau, būtinai ją skaitys.

9. Rodykite vaikui pavyzdį ir skaitykite knygas. Pasistenkite, kad knygos visada būtų „po ranka“. Pavyzdžiui, aplinkoje, kurią vaikas pasirinko kaip „jaukiausią skaitymui“ ar prie jo lovos. Taip pat galima padėti keletas vaikiškų žurnalų svetainėje ant staliuko.

10. Naudokitės viešąja biblioteka. Apsilankymas bibliotekoje gali tapti šeimos tradicija! Kartą per savaitę ar mėnesį. Kartu apsilankant bibliotekoje galima apžvelgti ne tik naujai išleistas, bet ir senesnes knygas, pabandyti surasti tai, ko galbūt praėjusį kartą nebuvo, o gal tiesiog pasėdėti ir pavartyti jau anksčiau skaitytą knygą. Užsukę į mūsų biblioteką rasite ir garsinių knygų. Jos puikiai tinka disleksiją turintiems vaikams, juk galima ne tik klausytis, bet ir tuo pat metu sekti knygoje parašytą tekstą.

Tai tik keletas patarimų. Kiekvienas iš mūsų jaučiame, kas mūsų vaikams suteikia didesnį džiaugsmą ir motyvaciją. Visada galima patarti vaikui kaip skaityti, tik tie patarimai turi būti sakomi su šypsena ir gera nuotaika, jie neturi virst moralu ar pamoka. Galbūt mūsų vaikas ir netaps puikiu skaitovu, bet skaityti mokės, o atradęs mylimą veiklą taps puikiu verslininku, kompiuteriu specialistu ar net pasaulinio lygio kino žvaigžde.

Svarbiausia, kad skaitytumėte drauge su savo vaikais, mėgautumėtės skaitoma knyga ir vengtumėte per daug taisyti. Girkite net ir už mažiausius pasiekimus, ir tai bus puiki motyvacija judėti į priekį!

Daugiau informacijos:

What motivates Your child?

https://lt.gottamentor.com/what-motivates-your-child [žiūrėta 2021-09-22]

Kaip skatinti mokinių mokymosi motyvaciją

https://lvjc.lt/straipsnis/kaip-skatinti-mokiniu-mokymosi-motyvacija/ [žiūrėta 2021-09-21]

How to motivate Your child to read

https://blog.allaboutlearningpress.com/motivating-kids-to-read/ [žiūrėta 2021-09-22]

The Dyslexic mind: what motivates it?

http://ematusov.soe.udel.edu/final.paper.pub/_pwfsfp/0000007a.htm [žiūrėta 2021-09-22]

Ten things to help Your struggling reader

https://dyslexia.yale.edu/resources/parents/what-parents-can-do/ten-things-to-help-your-struggling-reader/ [žiūrėta 2021-09-22]

Helping students with dyslexia find their reading motivation

https://educationnorthwest.org/northwest-matters/helping-students-dyslexia-find-their-reading-motivation [žiūrėta 2021-09-22]

Dyslexia support: How to help a child with dyslexia

https://www.busythings.co.uk/blog/dyslexia-support-how-to-help-a-child-with-dyslexia/ [žiūrėta 2021-09-21]

Motivating your dyslexic child to read [žiūrėta 2021-09-22]