„Buvau nelaimingas ir piktas, nes žinojau, kad nesu kvailas“, – Mike Jones

Prašurmuliavo „Go Red for Dyslexia“ savaitė. Daug kalbėjome, dalinomės informacija, startavo nauja edukacija, skirta 3–6 klasių mokiniams „Apie disleksiją paprastai“. Edukacija parengta pagal tokio paties pavadinimo „Nessy Learning“ knygutę, kuri mūsų bibliotekos šauniųjų darbuotojų, Lietuvos Kultūros tarybos ir privačių lėšų pastangomis buvo išversta, adaptuota ir išleista lietuvių kalba.

Paveikslėlis iš knygutės “Apie disleksiją paprastai”

Pristatinėjant edukaciją „Apie disleksiją paprastai“ vienos mokyklos mokinys uždavė klausimą: „O kas ir kodėl parašė šią knygutę?“. Būtent šis klausimas pastūmėjo visiems papasakoti apie knygutės autorių Maiką Džounsą (Mike Jones).

Manau, nieko nenustebinsiu pasakius, kad M. Džounsas turi disleksiją, o knygutę parašė, nes norėjo, kad ją skaitantiems vaikams ir tėvams būtų paprasčiau suprasti, kas yra disleksija ir su kokiais sunkumais susiduria ją turintis žmogus. 

Kiekvienas iš mūsų prisimindami mokyklą, galime pasidalinti įvairiomis istorijomis. Vieni smagesnėmis, kiti – liūdnesnėmis. Tačiau didžioji dalis disleksiją turinčių žmonių, mokyklą prisimena su kartėliu: skaitymo ir rašymo sunkumai, patyčios, nepasitikėjimas savimi ir t. t. Ne išimtis ir M. Džounsas: „Būdamas devynerių negalėjau užrašyti savo vardo. Buvau blogiausias mokinys ir jaučiausi siaubingai. Buvau sutrikęs, todėl mane išsiuntė namo. Buvau nelaimingas ir piktas, nes žinojau, kad nesu kvailas.“

Istorijų, pasakojimų ar pokalbių su M. Džounsu apie mokslo metus nėra daug, nes, kaip pats sako: „Stengiuosi užmiršti tuos prisiminimus, nes jie labai skaudūs. Prisimenu, kaip mane nuolatos žemindavo, nekenčiau mokyklos. Mokytojai nesistengė ir nenorėjo man padėti.“

Disleksija M. Džounsui buvo nustatyta, kai jam buvo 7-ri metai, ir per trumpą laiką jis pakeitė net kelias mokyklas. Jo mama, Patė Džouns, pamačiusi su kokiais sunkumais susiduria sūnus, nutarė jį mokyti namuose. Lengva nebuvo. P. Džouns vis ieškojo naujų metodų, padedančių lengviau skaityti, rašyti ar teisingai tarti žodžius.

Nuotrauka iš Nessy.com

„Mano mama buvo matematikos mokytoja. Ji suprato, kad norint paaiškinti temą taip, kad būtų aišku, mokytojas turi būti išradingas. Turi būti sukurti mokymosi metodai. Taigi, būtent tai ji ir padarė, sukūrė daugybę metodų, padėjusių man mokytis“, – pasakoja M. Džounsas.  

Po kelerių metų M. Džounsas sugrįžo į mokyklą. Mamos sukurti metodai padėjo jam iš blogiausio mokinio klasėje tapo geriausiu. Baigdamas mokyklą M. Džounsas nusprendė studijuoti teisės mokslus. Savo mintimis pasidalino su vienu iš mokytojų. Atsakymas buvo tiesmukas: „Tu nesi pakankamai protingas!“ Tačiau nei mokytojo ištarta frazė, nei patiriami iššūkiai studijų metu jo nesustabdė ir po ketverių metų M. Džounsas tapo diplomuotu teisininku.

Kol sūnus studijavo, Patė Džouns Bristolyje (Didž. Britanija) įsteigė Bristolio Disleksijos centrą. Jame pritaikant smagias ir kūrybiškas praktines metodikas bei žaidimus buvo stengiamasi padėti vaikams, turintiems disleksiją. M. Džounsas talkino mamai atsiliepdamas telefono skambučius, bendraudamas su disleksiją turinčių vaikų tėvais, o baigęs mokslus – teikdamas jiems teisininko konsultacijas.

Paveikslėlis iš knygutės “Apie disleksiją paprastai”

Norėdamas padėti disleksiją turintiems vaikams tobulėti M. Džounsas persikvalifikavo ir tapo Bristolio Disleksijos Centro mokytoju. Mokymosi metodai, žaidimai, taikomi Centre buvo neįtikėtinai veiksmingi ir kaip M. Džounsas sako: „Supratau, kad jie padeda, bet taip pat žinojau, kad yra daug vaikų, kuriems taip pat būtų naudinga ši pagalba. Suvokiau, kad mano tikslas – padėti kiek įmanoma daugiau vaikų, kurie turi disleksiją. O pasitelkus tobulėjančias technologijas galima pasiekti visus. Programa turi būti ne teorinė, bet kuriama klasėje. Programa, kuri naudojant žaidimus motyvuoja ir strategijos, kurios ugdo supratimą.“

Taip buvo sukurta internetinė programa „Nessy“, į kurią M. Džounsas įtraukė ir jam pačiam vaikystėje padėjusius žaidybinius metodus. Apie savo sukurtą programą jis sako: „Nessy“ programos nėra skirtos pakeisti mokytoją–specialistą, kurių nepakanka, o vaikų turinčių disleksiją, daug. Patiriantiems didelių sunkumų gali padėti tik mokytojai–specialistai, o tiems, kuriems reikia tik papildomos pagalbos, – „Nessy“ programa.“

Nedidelis Bristolio Disleksijos Centras išaugo į „Nessy Learning“ kompaniją. Šiuo metu M. Džounsas kartu su žmona Tifani (taip pat turinčiai disleksiją) yra kompanijos vadovai ir stengiasi, kad kiekvienas vaikas, turintis skaitymo, rašymo ar tarimo sunkumų, naudodamas jų sukurtas metodikas bei žaidimus galėtų tobulėti.

Tai dar viena sėkmės istorija, kuri parodo, kad su artimųjų pagalba ir siekiu tobulėti kiekvienas iš mūsų galime daug pasiekti.

Daugiau informacijos:

The Nessy approach to learning [žiūrėta 2021-10-26]

https://www.nessy.com/uk/about-nessy/

Mike Jones [žiūrėta 2021-10-26]

https://www.linkedin.com/in/mikejonesnessylearning/?originalSubdomain=uk

#21 Dyslexic Voices with Mike Jones, Founder of Nessy Learning [žiūrėta 2021-10-26]

https://dyslexiamomlife.com/episode21/

A Monster Success Mike Jones – Nessy Learning CEO [žiūrėta 2021-10-26]

https://rossrduncan.com/2017/03/18/ross-duncan-interviews-mike-jones-from-nessy/

Mike Jones on his dyslexic childhood and tough times at school | Mical [žiūrėta 2021-10-26]

Mike Jones on Making A Change For Children with Dyslexia | Mical [žiūrėta 2021-10-26]