Disleksijos neurobiologija (vaizdo įrašas)

Disleksija yra vienas iš labiausiai paplitusių mokymosi sutrikimų, tačiau jo neurobiologinis pagrindas ir pagrindinės priežastys dar nėra iki galo išaiškintos. Neurovaizdavimo metodai labai prisideda prie žinių apie disleksijos neurobiologiją. Naujausi tyrimai atskleidžia neurobiologinius pokyčius jau ikimokykliniame amžiuje, kurie greičiausiai ir trukdo sėkmingai mokytis skaityti esant disleksijai. Kokie šie skirtumai ir kodėl jie yra svarbūs skaitymui? Apie tai ir išgirsite vaizdo įraše.

O jame kalbu aš, Vykinta Parčiauskaitė – Lietuvos aklųjų bibliotekos vyriausioji metodininkė. Dirbu ne tik bibliotekoje, esu ir Vilniaus universiteto doktorantė, o mano profesinė sritis – neuromokslai.

Vaizdo įrašas buvo sukurtas Mokymosi ypatumo centro “Labirintas” renktoje 1-oje tarptautinėjė disleksijos pažinimo konferencijoje „Disleksija ir jos nematoma pusė“ (2021 m. spalio 7 d.).

Įrašas trunka 15 minučių, žiūrėkite čia:

Džiaugiuosi gavusi galimybę suderinti šias dvi savo gyvenimo sferas – darbą bibliotekoje ir neuromokslus. Labai ačiū už tokią puikią progą Lietuvos aklųjų bibliotekai ir MYC “Labirintui”!


Parengė LAB vyriausioji metodininkė dokt. Vykinta Parčiauskaitė,
el. paštas v.parciauskaite@labiblioteka.lt