Helovinas. Kodėl moliūgas mėlynas?

Artėja Vėlinės. Kaip jau įprasta, važiuosime ir lankysime anapilin iškeliavusių artimųjų kapus. Nors Lietuvoje po truputį įsišaknija Helovino (Vaiduoklių) šventės tradicija, nors ji nėra dar masiškai paplitusi. Jos, metu skaptuojami ir apšviečiami moliūgai, vaikai dėvėdami įvairius kostiumus lanko kaimynus ir pasibeldę į duris sako: „Pokštas ar saldainis“. 

Apie Helovino atsiradimo istoriją ar tradicijas pasaulyje ir Lietuvoje galima pasakoti daug, tačiau labai noriu pasidalinti šiek tiek kitokia informacija. Šiais metais JAV ir Didžiojoje Britanijoje nuvilnijo mėlynų moliūgų banga. Kas tai? Kodėl moliūgas ar kibirėlis mėlyni?

Nuotrauka iš wach.com

Alicijos Plumer iš Luizianos savo socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino informacija apie savo sūnų: „Jo vardas BJ ir jis turi autizmo spektro raidos sutrikimą. Nors jo išvaizda kaip 21-rių metų jaunuolio, jam labai patinka Helovinas. Padėkite mums pajusti šios šventės dvasią ir būti laimingais. Kai pamatysite mėlyną kibirėlį, pasidalinkite saldainiu. Skleiskite gerumą ir sąmoningumą! Šie žmonės nėra „per dideli“ pasakyti „Pokštas ar saldainis“.

Šiais metais šalyse, kurios turi gilias Helovino šventimo tradicijas, nuvilnijo mėlynų moliūgų banga. Tai supratingumas ir parama žmonėms turintiems individualių reikmių. Kai kurie žmonės naudoja mėlynus moliūgus ar kibirėlius, norėdami parodyti, jog juos nešantis asmuo turi autizmo spektro raidos sutrikimą ir gali nereaguoti į socialinius ar emocinius signalus taip, kaip tikėtasi. Kiti, kad tai individualių reikmių turintis asmuo, kuriam gali reikėti daugiau dėmesio ar šiek tiek ilgiau laiko renkantis saldainį.

JAV ir Didžiojoje Britanijoje namai papuošti mėlynos spalvos skaptuotais moliūgais – tai ženklas, kad čia gyvena žmonės, kurie palaiko ir laukia pas save žmonių, turinčių individualių reikmių. Jei šiais metais dar neišskaptavote moliūgo, tai pats laikas tą padaryti! Dažykime savo moliūgus mėlyna spalva ir pradėkime mėlynos bangos kelionę Lietuvoje.

Galbūt šiais metais tai bus tik bangelė, bet juk viskas prasideda nuo mažų žingsnelių!

Nuotrauka iš succeedwithdyslexia.org

Daugiau informacijos:

Neurodiversity at Halloween: What Does a Blue Pumpkin Signify? [žiūrėta 2021-10-29]

https://www.succeedwithdyslexia.org/blog/neurodiversity-at-halloween-what-do-blue-pumpkins-signify/?utm_campaign=%23GoRedForDyslexia&utm_content=Facebook&utm_medium=social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3k5RXxa3l1b0RnIlkthHA43gH7qaEE1XaAxGuXpVZky-lrHstlJb-VZ9s

What does a blue pumpkin signify? [žiūrėta 2021-10-29]

https://www.bbc.com/news/newsbeat-50245606

How Families Use Blue Pumpkins on Halloween to Raise Awareness Around Autism Spectrum Disorders [žiūrėta 2021-10-29]

https://www.goodhousekeeping.com/holidays/halloween-ideas/a37665391/blue-pumpkins-halloween-autism/

Make a Halloween a better experience: 7 tips that set You up for success [žiūrėta 2021-10-29]

https://www.autism-society.org/news/make-halloween-better-experience-7-tips-set-success/

Blue pumpkins? How you can sponsor a SC child with autism for Halloween [žiūrėta 2021-10-29]

https://wach.com/news/local/blue-pumpkins-sponsor-south-carolina-child-with-autism-halloween