Priemonės galinčios palengvinti skaitymą

Disleksiją turinčiam vaikui skaitymas nesuteikia malonumo. Kalbėdama, kaip disleksiją turinčiam žmogui išsikraipo tekstas, minėjau, kad papasakosiu apie priemones, kurios palengvina skaitymą. Todėl šį kartą, pasitelkdama internetinėje erdvėje paskelbtus specialistų pastebėjimus, pateiksiu keletą. Šiomis priemonėmis stiprinami vizualinio stebėjimo įgūdžiai, pašalinami trukdžiai, išlaikomas dėmesys, padedama vaikams, patiriantiems regėjimo įtampos problemas.

Skaitymo juosta su maža spalvota juostele per vidurį. Skaidrioji dalis padeda skaitytojui sekti kiekvieną sakinį, o pilka dalis paslepia kitus sakinius.

Skaitymo juosta su didele spalvota juosta per vidurį. Skaitydami su šia juosta mokiniai gali sekti ne tik vieną eilutę, bet matyti ir pastraipą.

Dvigubo skaitymo liniuotės. Tai – spalvoti perdengiami filtrai ir teksto paryškintojai. Jos padalintos į siaurus ir plačius skaitymo langus, atskirtus nepermatoma juosta. Šios liniuotės naudingos asmenims, kuriems sunku išlaikyti dėmesį skaitant ant linijos parašytą tekstą.

Spalvoti lapų filtrai.  Tai A4 formato spalvotos perdangos tinkančios skaityti didesnius tekstus, natas ir kt. Kad būtų lengviau naudoti esant įvairiam apšvietimui, perdangos turi blizgią ir matinę pusę. Skaitant su blizgia puse pagrindinis tekstas būna aiškesnis, tačiau gali atsispindėti viršutinis apšvietimas. Matinė pusė šiek tiek sumažina aiškumą, bet mažiau atsispindi.

Spalvotos magnetinės lentelės. Įvairiaspalvės, A4 dydžio valomos lentelės tinka vaikams, patiriantiems regėjimo įtampą. Dažniausiai viena lentelės pusė būna tuščia, o kita (nemagnetinė) turi penkias linijas. Neretai baltas atsispindintis paviršius sukelia nepatogumų disleksiją turintiems vaikams. Pasirinkus tinkamą spalvą, turint galimybę tekstą nutrinti ir ištaisyti, raštas atrodys tvarkingesnis ir kels teigiamas emocijas.  

Spalvotas monitoriaus filtras. Jei tekstas kompiuteryje parašytas „Times New Roman“ stiliumi, disleksiją turinčiam vaikui tai sukels nepatogumų – šokinėja raidės, sunku perskaityti žodžius, įsitempia regėjimas ir vaikas greičiau pavargsta. Vienas paprasčiausių pasiūlymų, ieškoti šrifto, kurį būtų lengviau perskaityti. Kitas pasiūlymas – spalvotas monitoriaus filtras. Pasirenkant vaikui priimtiniausią atspalvį vaizdas pasidaro ryškesnis, neretai nustoja mirgėti ir „bėgioti“ raidės.

Papasakojau tik apie keletą priemonių, kurios gali padėti skaitymo sunkumus patiriantiems vaikams. Priemonių pasiūla yra didelė, tačiau kiekvienas vaikas, padedamas suaugusiojo, – turi atrasti savo. Galbūt tai bus viena iš išvardintų priemonių, o gal tai bus padidinamasis lakštas ar pasirinktos spalvos sąsiuvinis, o gal prireiks ir viso regimojo streso rinkinio. Svarbiausia žinoti, kad yra priemonių galinčių palengvinti skaitymą, ir galbūt pasitelkus jas disleksiją turintis vaikas atras skaitymo malonumą.

Daugiau informacijos:

Visual processing disorder and dyslexia

https://www.readandspell.com/visual-processing-disorder-dyslexia [žiūrėta 2021-12-09]

Top 10 tips for reducing dyslexic visual distortion

http://www.defeat-dyslexia.com/2016/03/top-10-tips-for-reducing-dyslexic-visual-distortion/ [žiūrėta 2021-12-09]

Seven top tips on reducing visual distortion

https://www.ocula.co.nz/blog/visual-stress-tips-on-reducing-visual-distortion/ [žiūrėta 2021-12-08]

Visual dyslexia

https://www.dyslexia-reading-well.com/visual-dyslexia.html [žiūrėta 2021-12-07]

15 dyslexia-friendly classroom adjustments to discuss with your child‘s new teacher

http://www.defeat-dyslexia.com/2016/09/15-dyslexia-friendly-classroom-adjustments-discuss-childs-new-teacher/ [žiūrėta 2021-12-07]

5 things to help children with dyslexia

https://www.firstdiscoverers.co.uk/5-things-to-help-children-with-dyslexia/ [žiūrėta 2021-12-09]