„Smagu daryti tai, kas neįmanoma“, – Voltas Disnėjus

Ar gali būti sėkmės istorijų per daug? Juk geri pavyzdžiai mus įkvepia, padeda suprasti, kad stengiantis galima nemažai pasiekti. Tobulų nėra, kiekvienas iš mūsų turime ir gerų, ir blogų savybių. Kartais nenorėdami galime kažką įžeisti, tačiau svarbiausia suprasti klaidas ir stengtis jų nekartoti.

Jau seniai norėjau papasakoti apie šį žmogų, tačiau naršydama internete vis ieškodavau patvirtinimo arba paneigimo, kad jis turėjo disleksiją. Aiškaus atsakymo taip ir neradau, tačiau jo įkurta kompanija stengiasi, kad disleksiją turinys vaikai norėtų skaityti – parenka disleksiją turintiems draugišką šriftą, nupiešia daug smagių istorijų ir paveikslėlių.

Kas jis? Tai mums – visiems, tiek mažiems – tiek dideliems puikiai pažįstamas – Voltas Disnėjus. Manau, kad kiekvienas yra matęs nors vieną jo animacinį filmuką, o ką jau kalbėti apie Disneilendą, į kurį svajoja papulti kiekvienas vaikas.

JAV kino filmų prodiuseris, režisierius, scenarijų rašytojas, įgarsintojas, animatorius bei filantropas Voltas Disnėjus gimė prieš 120 metų (1901 m.) gruodžio 5 dieną Čikagoje (JAV). Dar vaikystėje (tėvams persikrausčius į Misūrio valstiją) V. Disnėjus pajuto aistrą piešimui. Jo kreidelėmis ir akvarele tapyti piešiniai sulaukdavo išskirtinio mokytojų ir vietos bendruomenės dėmesio. Vėliau, beveik po 11-kos metų, šeima grįžo į Čikagą. Čia V. Disnėjus mokėsi Makinlio (Mc Kinley) vidurinėje mokykloje, fotografavo, piešė mokyklos laikraščiui ir tuo pat metu studijavo karikatūrų kūrimą Čikagos meno institute. Jo studijas ir svajones tapti laikraščio karikatūristu nutraukė Pirmasis pasaulinis karas.

Po karo, dirbamas braižytoju, sutiko jauną menininką Ubą Iverksą (Ub Iwerks) ir kartu įsteigė nedidelę studiją. Pirmieji užsakymai – keleto minučių reklaminiai animaciniai filmukai vietos kino teatrams ir animacinis filmukas „Alisa animacijos šalyje“ sėkmės neatnešė. Studija bankrutavo.

Jaunasis animatorius, nutaręs tapti scenaristu išvyksta į Holivudą, tačiau būtent Alisos personažas atneša sėkmę. Drauge su broliu įkūrę animacijos studiją pradeda kurti juokingus filmukus apie Alisą stebuklų šalyje. Šiek tiek vėliau sukuriamas naujas – Peliuko Mikio personažas.

Pradžioje animacinis serialas „Peliukas Mikis“ buvo panašus į nebylųjį kiną. Vėliau sugalvota, jog filmuką reikia įgarsinti. Taip Peliukas Mikis 1930 m. tapo vienu mylimiausiu animaciniu herojų visame pasaulyje, o 1932 metais V. Disnėjus už jį gavo specialųjį „Oskaro“ apdovanojimą.

Tačiau tikrasis V. Disnėjaus animacijos aukso amžius prasidėjo sukūrus pilnametražinį animacinį filmą „Snieguolė ir septyni nykštukai“. Vėliau sekė „Pinokis“, „Dumbo“, „Pelenė“ ir daugelis kitų žinomų animacinių filmukų. Nuo 1955 metų šiuos ir dar daugiau V. Disnėjaus personažų galima sutikti visame pasaulyje žinomame pramogų parke Disneilende.

Vienas sėkmingiausių animatorių ir verslininkų gyveno nuostabų gyvenimą, kūrė imperiją, kuri tebestovi ir klesti iki šiol. Šią sėkmę jis kūrė pats. Nors patvirtinimo ar V. Disnėjus turėjo disleksiją, ar ne – neradau. Tačiau keletu pastebėjimų, kurie jam gyvenime padėjo, noriu pasidalinti ir su jumis:

Daryk tai, kas tau patinka.

Visų pirma, ko mes galime pasimokyti iš V. Disnėjaus, kaip verslininko, tai – meilė piešimui. Didžiąją dalį gyvenimo jis paskyrė menui ir netgi buvo pasirengęs dirbti kitus darbus, kad tik galėtų piešti. Dėl šios aistros jis dirbo įvairiausius atsitiktinius darbus ir net tapo greitosios pagalbos vairuotoju armijoje, Pirmojo pasaulinio karo metu.

Tai ką darome, darykime atsakingai.

Savo animacinius filmus V. Disnėjus kurdavo labai atsakingai. Kiekviena smulkmena būdavo labai svarbi. Niekada neatidėliodavo projektų ir, jei reikėdavo, imdavosi lyderio vaidmens. Jis niekada negalvojo, kad menas ir talentas – tai savaime suprantami dalykai.

Daryk tai dėl kitų.

Savo kūryba V. Disnėjus stengėsi dalintis. Niekada nekurdavo tik sau ir visada rasdavo būdų, kaip pasidalinti savo darbais su kitais. Pavyzdžiui, mokyklos laikraščiui kūrė komiksus. V. Disnėjaus darbai moko daugybės dalykų: meilės draugams ir šeimai, tikėti gėriu, o svarbiausia jo pamoka: gėris visada nugalės blogį.

Niekada nesusitaikyk su pirmąja sėkme.

V. Disnėjus niekada neužmigdavo ant laurų, po kiekvieno sėkmingo projekto, imdavosi kitų darbų. Pabaigęs savo legendinį animacinį filmuką „Snieguolė ir septyni nykštukai“, iškart pradėjo kurti kitus – „Bembį“, „Fantaziją“ ir t.t. Sukūręs Peliuką Mikį, kūrė Minę, Ančiuką Donaldą ir daugelį kitų.

Jis niekada nebuvo patenkintas tuo, ką padarė, nes visada norėjo pasiekti daugiau ir tobulėti kartu su savo svajonėmis. Jis taip pat neapsiribojo tik vienu peliuko Mikio dizainu, vis perkurdavo savo kūrinį, kad kaskart būtų geriau.

Neleisk, kad kliūtys tave sustabdytų.

Pradėjus kurti animacinį filmą „Snieguolė ir septyni nykštukai“ V. Disnėjaus studija pristigo finansavimo. Artimieji ragino nutraukti projektą, tačiau V. Disnėjus nusprendė keliauti ir parodyti neapdoroto (nebaigto) filmo klipus prodiuseriams, tikėdamasis, kad jie finansuos jo projektą. Galiausiai šis bandymas išgelbėjo jo studiją ir leido baigti klasika tapusį animacinį filmą. Šis animacinis filmas – tai V. Disnėjaus animacijos aukso amžiaus pradžia, leidusi kurti toliau. Visada buvo galima pasirinkti kitokį, paprastesnį kelią, tačiau viltys ir svajonės kurti buvo stipresnės.

Artėjant Naujiems metams, daugelis iš mūsų susimąstome, kas per metus nuveikta, ko išmokome, pasiekėme, ką gero padarėme. Neretai pasvarstome kokie bus kiti metais. Kai kurie užsirašome svajones, tikėdami, kad jos išsipildys. Manau, kad kiekvienas iš mūsų tikime, kad kiti metai bus geresni, šviesesni, džiugesni… svarbiausia svajoti ir tikėti!

Kaip sakė Voltas Disnėjus: „Visos svajonės gali išsipildyti, jei turėsime drąsos jų siekti.“

Daugiau informacijos:

Dysnie! Dyslexia at Dysney!

https://www.dyslexicadvantage.org/dysnie-dyslexia-at-disney/ [žiūrėta2021-12-30]

Walt Disney and dyslexia

https://www.edubloxtutor.com/walt-disney-dyslexia/ [žiūrėta 2021-12-30]

Walt Disney: dyslexic creator of the Magic Kingdom

https://www.learningsuccessblog.com/blog/dyslexia/walt-disney-dyslexic-creator-magic-kingdom-0 [žiūrėta 2021-12-30]

Famous people with dyslexia: Walt Disney and more…

http://dyslexia.learninginfo.org/famous-people2.htm [žiūrėta 2021-12-30]

7 – Walt Disney

https://sites.psu.edu/mrjpassion/2018/10/25/7-walt-disney/ [žiūrėta 2021-12-30]

Walt Disney

https://www.britannica.com/biography/Walt-Disney [žiūrėta 2021-12-30]

Walt Disney – timeline

https://www.waltdisney.org/sites/default/files/Walt%20Disney%20Timeline_0.pdf [žiūrėta 2021-12-30]

The 5 great lessons Walt Disney taught us

https://addicted2success.com/success-advice/the-5-great-lessons-walt-disney-taught-us/ [žiūrėta 2021-12-30]

Dyslexia motivation: Dyslexics are the successful one

https://www.youtube.com/watch?v=_N_zqqwdSvE&ab_channel=TheUnderdog