Kaip save apginti ir kaip suprantamai išsakyti savo poreikius

Gebėjimas išreikšti ir pasakyti savo poreikius reikalingas kiekvienam. Tačiau mokėti apginti (atstovėti) save ir savo poreikius ypač aktualus žmonėms, kurie mąsto ir mokosi kitaip. Šis gebėjimas – tai didžiulis žingsnis sėkmės link ir nesvarbu ar tai susiję su mokymusi mokykloje, ar dirbant darbe, ar asmeniniame gyvenime. Mokėdamas apginti save ir išreikšti savo poreikius žmogus labiau pasitiki savimi, o aplinkiniams suteikiama galimybė geriau jį pažinti. 

Savęs apgynimas susideda iš trijų pagrindinių elementų:

  1. Savo poreikių supratimas;
  2. Žinojimas, kokia pagalba tau reikalinga;
  3. Sugebėjimas perteikti (paaiškinti) kitiems, kokia pagalba tau reikalinga.

Žinodamas, kad tau reikalinga pagalba, niekada nereikia bijoti jos prašyti, nes tai vienas iš būdų apginti save ir išreikšti savo poreikius.

Kiekvienas galime išmokti apginti save, bet tam reikia laiko, pastangų ir praktikos. Visų pirma reikėtų išsiaiškinti savo stipriąsias ir silpnąsias puses. Pabandykite paklausti savęs: ką gebu geriausiai? Kas man nesiseka? Kas man patinka, o kas ne? Taip pat svarbu atrasti kokios priemonės ir kurie žmonės gali padėti, o tada išmokti paprašyti pagalbos. Kartais nutinka taip, kad išsiaiškinus savo problemas, žmonės patys ieško pagalbos, tačiau kartais, prireikia laiko, kol žmogus išdrįsta apie jas prabilti.

Suaugusiam žmogui išsiaiškinti savo poreikius yra paprasčiau, tačiau kaip padėti vaikui suprasti, kokius sunkumus jis patiria ir kaip išmokyti prašyti pagalbos? Vienas pirmųjų žingsniu – atviri pokalbiai su vaiku ieškant jo stipriųjų pusių ir bandant išsiaiškinti, su kokiais iššūkiais jis susiduria.

Ieškojimas kartu su vaiku būdų, kas jam gali padėti, kai jis susiduria su sunkumais – dar vienas žingsnis į priekį. Stengdamiesi išmokyti vaiką pasakyti ir apginti savo poreikius, niekada nepulkite visko daryti už jį. Suteikite jam šansą pačiam įvardinti problemą ir paprašyti pagalbos. Tiesiog pagirkite už pastangas ir priminkite, kad pagalbos prašymas yra pagirtinas dalykas bei skatinkite jį toliau tai daryti.

Tačiau nereikia pamiršti, kad kai kuriems vaikams pagalbos prašymas sukelia neigiamus jausmus; jie jaučiasi nevykėliais ar net kaltais, ypač jei tai susiję su jų gebėjimais. Keletas patarimų, kaip padėti savo vaikui:

  • Atvirai kalbėkite apie mokymosi ir mąstymo skirtumus. Svarbu, kad vaikas žinotų, jog negėda kalbėti apie patiriamus sunkumus.
  • Aptarkite, kaip jis jaučiasi patirdamas sunkumus (problemas). Paverskite pokalbį dialogu ir leiskite vaikui išsakyti savo patiriamus sunkumus. Pavyzdžiui, jūs galite sakyti: „Tavo disleksija tau sukelia skaitymo sunkumų.“ Tačiau vaikas gali atsakyti: „Nekenčiu garsiai skaityti, nes man tai labai sunku.“ Padėkite vaikui surasti teisingą atsakymą, kaip apie savo patiriamus mokymosi sunkumus paaiškinti draugams. Pavyzdžiui, „Skaitant man reikia daugiau laiko, tačiau aš stengiuosi ir sunkiai dirbu“.
  • Padėkite vaikui atrasti savo stipriąsias puses. Vaikas gali nerimauti ir jaustis nepatogiai užduodamas per daug klausimų. Priminkite, kad mokytojai pasiruošę jam padėti. Tačiau jei vaikui nedrąsu, padėkite jam užpildyti lentelę, kurioje pažymėtos jo stiprybės ir iššūkiai. Pasiūlykite pasidalinti šia informacija su mokytoju. Labai svarbu, kad nepamirštumėte vaikui priminti, kada ir kaip paprašyti mokytojų pagalbos.
Nuotrauka iš understood.org

  • Leiskite vaikui priimti sprendimus. Gebėjimas priimti sprendimą, kas geriausia jam tinka ir ko reikia – tai dar vienas žingsnis mokantis apginti save. Pavyzdžiui, leiskite vaikui pasirinkti, kur jis norėtų ruošti namų darbus arba paprašykite, kad kartą per savaitę jis nuspręstų kokį maistą valgysite per vakarienę. Svarbu, kad vaikas galėtų išreikšti savo nuomonę.
  • Priminkite vaikui, kad esate komanda. Pradinėse klasėse vaikai tik pradeda mokytis, kaip save apginti. Svarbu, kad vaikas žinotų, jog esate ne tik komanda, bet kad jūs taip pat mokotės būti ir tinkamu gynėju, jei jam reikės pagalbos.
Nuotrauka iš salon.com

Rinkdama medžiagą straipsniui prisiminiau savo metus mokykloje. Daugelis iš mūsų atėję į pirmą klasę, svajojome būti geriausiais ir gabiausiais mokiniais. Vieni – mokėję save ir savo nuomonę apginti, mokykloje buvo lyderiai, kiti – kurie buvo tylesni, nemokėjo apsiginti, dažniausiai likdavo vienišiais arba susirasdavo draugų kitur. Pakalbėti ir pasakyti mokytojui kokios tavo stiprybės ar, kad tau reikia pagalbos dažnas nedrįsdavome. Džiugu, kad keičiasi sistema. Nors ir ne dideliais žingsniais, bet judame į priekį. Galime atstovėti už save ir mokyti savo vaikus nebijoti būti kitokiais, išmokti ar padėti kartu surasti stipriąsias savo puses, nebijoti kalbėti apie savo sunkumus ir ieškoti pagalbos.

Daugiau informacijos:

What is self-advocacy?

https://www.understood.org/articles/en/the-importance-of-self-advocacy?_sp=899b55d7-5e72-4709-a60f-4c6463f6984b.1641978112392 [žiūrėta 2022-01-17]

Self-Advocacy Sentence Starters for Kid Who Learn and Think Differently

https://www.understood.org/articles/en/self-advocacy-sentence-starters-for-kids?_sp=899b55d7-5e72-4709-a60f-4c6463f6984b.1641889269868 [žiūrėta 2022-01-17]

5 Self-Advocacy Sentence Starters for Middle-Schoolers With Dyslexia

https://www.understood.org/articles/en/5-things-your-middle-schooler-with-dyslexia-can-say-to-self-advocate?_sp=899b55d7-5e72-4709-a60f-4c6463f6984b.1641889316482 [žiūrėta 2022-01-17]

Self-advocacy for young people with a vision impairment  

https://www.guidedogs.org.uk/getting-support/information-and-advice/education-support/self-advocacy-for-young-people-with-a-vision-impairment/ [žiūrėta 2022-01-17]

8 steps to advocating for your child at school

https://www.understood.org/articles/en/parent-advocacy-steps?_sp=899b55d7-5e72-4709-a60f-4c6463f6984b.1642164747282 [žiūrėta 2022-01-17]

6 tips for helping your grade-schooler learn to self-advocate

https://www.understood.org/articles/en/6-tips-for-helping-your-grade-schooler-learn-to-self-advocate?_sp=899b55d7-5e72-4709-a60f-4c6463f6984b.1642159250940 [žiūrėta 2022-01-17]