Padedančias skaityti priemones išbandyk bibliotekoje!

Neseniai mūsų tinklaraštyje pasakojome apie priemones, kurios gali pagelbėti disleksiją turintiems vaikams skaityti. Jas jau galima išbandyti mūsų bibliotekoje! Atsižvelgiant į internetinėje erdvėje skelbiamus specialistų pastebėjimus, šios priemonės gali sustiprinti vizualinio stebėjimo įgūdžius, pašalinti trukdžius, padėti išlaikyti dėmesį, mažinti įtampą.  

Priemonių pasiūla yra didelė, tačiau kiekvienas vaikas, padedamas suaugusiojo, – turi atrasti savo. Vienam gal padės skaitymo juosta su maža spalvota juostele per vidurį, o kitam gal prireiks dvigubos skaitymo liniuotės ar net spalvoto lapo filtro. Ir tai dar ne viskas… Kiekviena priemonė turi platų spalvų pasirinkimo spektrą, kuris taip pat gali turėti įtakos skaitomo teksto matomumui.

Kiekvienas tėtis ir mama nori, kad jų vaikai būtų patys laimingiausi, kad gautų jiems pritaikytą informaciją, mokymosi metodiką ar reikiamą priemonę. Negailėdami jėgų ir finansų jie stengiasi aprūpinti savo vaikus bei ieško įvairių sprendimo būdų. Kartais skaitymo sunkumus patiriantiems vaikams reikia labai paprastos, nebrangios priemonės, o kartais net ir brangiausia priemonė ir jos teikiamos galimybės negalės palengvinti skaitymo. Kiekvienas esame individualus ir kiekvienam reikia individualizuotos pagalbos.

K. Gečaitės nuotrauka

Neseniai mūsų biblioteka įsigijo keletą priemonių, kurios galėtų pagelbėti disleksiją turinčiam vaikui – tad neskubėkite pirkti prieš tai neužsukę pas mus ir nepabandę, ar viena ar kita priemonė iš tiesų padeda vaikui susidraugauti su tekstu!

Skaitymo juosta su maža spalvota juostele per vidurį. Skaidrioji dalis padeda skaitytojui sekti kiekvieną sakinį, o pilka dalis paslepia kitus sakinius. Turime įvairių spalvų – skirtingų spalvų juostelės gali turėti skirtingą poveikį!

K. Gečaitės nuotrauka

Dvigubo skaitymo liniuotės. Tai – spalvoti perdengiami filtrai ir teksto paryškintojai. Jos padalintos į siaurus ir plačius skaitymo langus, atskirtus nepermatoma juosta. Šios liniuotės naudingos asmenims, kuriems sunku išlaikyti dėmesį skaitant ant linijos parašytą tekstą.

K. Gečaitės nuotrauka

Spalvoti lapų filtrai.  Tai A4 formato spalvotos perdangos tinkančios skaityti didesnius tekstus, natas ir kt. Kad būtų lengviau naudoti esant įvairiam apšvietimui, perdangos turi blizgią ir matinę pusę. Naudojant blizgia puse į viršų, tekstas būna aiškesnis, tačiau gali trukdyti atspindžiai. Matinė pusė šiek tiek sumažina teksto aiškumą, bet ir mažiau atspindi aplinkoje esančius šviesos šaltinius. Beje, spalvos – ne dėl smagumo: žinau berniuką, kuris renkasi rožinį filtrą, nes būtent ši spalva palengvina skaitymą.

Didinamasis lakštas. Tai neįrėmintas skaidrus lakštas (265 mm x 18 mm), kuris didina 3 ir daugiau kartų. Priemonė skirta smulkiam šriftui, žemėlapiams. Ją gal naudoti tiek turintieji disleksiją, tiek silpnaregiai.

K. Gečaitės nuotrauka

Šiomis priemonėmis jau pasinaudojo keletas tėvų, auginančių vaiką, kuris turi disleksiją. Jų patirtys skirtingos:

„Mano vaikui labiausiai tinka skaitymo liniuotės ir melsvi sąsiuviniai“.

„Mano vaikas išbandė visas priemones ir pasakė, kad visos jos erzina. Vadinasi, jam jos netinka – tai nieko baisaus, nes kiek vaikų, tiek skirtingų skaitymo patirčių. Labai džiaugiuosi, kad prieš pirkdami pasibandėme!”

Pasidalinus keliomis nuomonėmis, noriu pakviesti visus, tiek mažus, tiek didelius, užsukti į bet kurį LAB padalinį (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ar Ukmergėje) ir nemokamai išbandyti priemones!

Labai norisi tikėti, kad atrasite nors vieną priemonę, kuri palengvins vaikui skaitymą. O jei netiks nė viena – tai irgi bus atsakymas, palengvinantis tolesnes paieškas.