„Visos kliūtys nugalimos atkaklumu“, – Leonardas da Vinčis

Galime pasidžiaugti, kad gyvename tuo metu, kai galime išsiaiškinti, kodėl man ar draugui sunku rašyti ir skaityti. Pagaliau, mes ir mūsų vaikai, turintys disleksiją, galime sulaukti profesionalų pagalbos. O kur dar priemonės, padedančios skaityti… o garsinė knygą! Tai tikrai didelė pagalba mokantis ar studijuojant!

O kaip buvo anksčiau? Ar tikrai galime teigti, kad vienas ar kitas, mums puikiai žinomas žmogus tikrai turėjo disleksiją? Iki šiol nėra patvirtinta ar paneigta, kad Albertas Enšteinas,  Leonardas da Vinčis, Tomas Edisonas, Vinstonas Čerčilis ar Hansas Kristianas Andersenas tikrai turėjo disleksiją. Tiesiog, remiantis bendrais, disleksijai būdingais bruožais ir kylančiais sunkumais, galime numanyti, kad šie žinomi žmonės galėjo ją turėti.

Tad šį kartą apie Leonardą da Vinčį – daugelio vadinamą Renesanso žmogumi. Italų renesanso tapytojas, architektas, poetas, skulptorius, muzikantas, meno teoretikas, inžinierius, išradėjas, filosofas, mums geriausiai žinomas, kaip tapybos kūrinių „Paskutinė vakarienė“ ir „Mona Liza“ autorius.

Nuotraukos iš wikipedia.com

Meno istorikė Helen Gardner apie jį rašo: „Jo asmenybė, protas ir išmonė mums atrodo nežmoniška“.

„Disleksija tikriausiai yra vienas iš dalykų, dėl kurių da Vinčis buvo toks kūrybingas ir kas padarė jį Leonardu“, – sakė mokslininkas dr. Salvatore Mangione, Filadelfijos Tomo Džefersono universiteto medicinos katedros docentas.

Nors informacijos apie L. da Vinčio gyvenimą ir asmenybę nėra daug, tačiau vienas dalykas, kurį tyrinėtojai išsiaiškino,  – jam mokykloje nesisekė. Kaip pažymi L. da Vinčio ankstyviausias biografas – Giorgio Vasari, jei tapytojas daugiau dėmesio būtų skyręs rašymui, ne piešimui, jo mokymosi rezultatai būtų buvę geresni.

Dar viena užuomina, kad L. da Vinčis turėjo disleksiją – jo „siaubinga“ rašysena. Dažniausiai savo užrašus jis rašydavo atvirkštiniu – veidrodiniu vaizdu.

Nuotrauka iš dyslexia.com

„Leonardas turėjo net devynis skirtingus būdus, kaip parašyti tą patį žodį. Jis taip pat kūrė naujus žodžius, kurie skamba taip pat, kaip ir tikrasis žodis”, – sako dr. S. Mangione.  

Kaip dauguma žmonių turinčių disleksiją, L. da Vinčis nemažai informacijos pateikdavo vaizdais, piešiniais, meno kūriniais, kurie yra išsamūs ir tikslūs.

Nors daugeliui iš mūsų L. da Vinčis vardas asocijuojasi su puikiais meno kūriniais, tačiau jis buvo ne tik tapytojas, bet ir išradėjas. Manoma, kad XV a. pabaigoje jo piešti modernios skraidančios mašinos eskizai buvo pirmosios užuominos apie XX amžiuje atsirasiantį sraigtasparnį. Jis niekada jo nesukūrė, bet jo pastabos ir brėžiniai tiksliai parodė, kaip jis galėtų veikti.

„Tikimybė, kad da Vinčis galėjo turėti disleksiją, ko iš ties niekada negalėsime įrodyti, atskleidžia, kokia sudėtinga ir sunkiai suprantama yra ši būklė“, – teigia dr. S. Mangione. Žmonės, turintys disleksiją, yra protingi, kūrybingi ir išradingi. Svarbiausia atrasti savo stipriąsias puses, o kad galėtumėme pasiekti savo svajonę, vadovaukimės Leonardo da Vinčio posakiu: „Laimė aplanko tą, kuris daug dirba“.

Daugiau informacijos:

Leonardo da Vinci

https://www.dyslexia.com/famous/leonardo-da-vinci/ [žiūrėta 2022-02-14]

Was Dyslexia the Secret to Leonardo da Vinci’s Greatness?

https://consumer.healthday.com/cognitive-health-information-26/dyslexia-health-news-220/was-dyslexia-the-secret-to-leonardo-da-vinci-s-greatness-745870.html [žiūrėta 2022-02-14]

Famous people with dyslexia: were Einstein, Da Vinci, Edison dyslexic?

http://dyslexia.learninginfo.org/famous-people.htm [žiūrėta 2022-02-14]

Six Famous People Who Probably Did Not Have Dyslexia

https://www.edubloxtutor.com/famous-people-who-were-probably-not-dyslexic/ [žiūrėta 2022-02-14]

Was dyslexia the secret to Leonardo da Vinci’s greatness?

https://www.news24.com/health24/mental-health/brain/news/was-dyslexia-the-secret-to-leonardo-da-vincis-greatness-20190503 [žiūrėta 2022-02-14]

Leonardo da Vinci dyslexia

https://improvedyslexia.com/famous-dyslexia-people/leonardo-da-vinci-family-dyslexia/ [žiūrėta 2022-02-14]

The Renaissance man’s spelling problems may have aided his artistic genius

https://www.jefferson.edu/university/news/2019/05/7/dyslexia-helped-leonardo-davinci.html [žiūrėta 2022-02-14]

Leonardo da Vinci: an Inventor Ahead of His Time

https://www.da-vinci-inventions.com/ [žiūrėta 2022-02-14]