„Man buvo gėda – nesugebėjau perskaityti net savo vardo“ (Piper Otterbein)

Nedideliame Elžbietos kyšulio miestelyje (Mainas, JAV) gyvena šiek tiek daugiau nei 9 tūkstančiai žmonių. Miestelio vidurinėje mokykloje mokėsi mergaitė, vardu Piper Otterbein. Simpatiška, žaviai besišypsanti mergaitė buvo aktyvi mokyklos bendruomenės narė, stengėsi neišsiskirti iš savo bendraamžių, norėjo būti tokia pat šauni, kaip ir jie.

Kodėl šis pasakojimas – apie ją? Piper turi disleksiją, o jos pirmasis drąsus ir atviras interviu apie patiriamus sunkumus pasirodė TEDx renginyje (tai 6–12 klasių mokinių organizuojami renginiai, koordinuojami suaugusio mentoriaus, kurių metu su vietos bendruomene dalinamasi idėjomis, įkvepiančiomis istorijomis ir t.t.).

Piper Otterbein gimė Niujorke (JAV), bet kartu su tėvais persikėlė gyventi į Elžbietos kyšulio miestelį, kuriame pradėjo lankyti mokyklą. Pirmoje klasėje jai buvo nustatytas mokymosi sutrikimas, ir tik mokantis 7-oje klasėje šis sutrikimas buvo įvardintas kaip disleksija.  

„Prisimenu, kai pirmą kartą supratau, kad kažkas su manimi ne taip. Mokiausi pirmoje ar antroje klasėje, kai mokytoja mane pasikvietė į atskirą kabinetą, pritvirtino ant lentos penkias magnetines raides ir paprašė perskaityti. Aš žiūrėjau, žiūrėjau ir pagaliau pasakiau, kad nesu tikra, ką jos galėtų reikšti. Jos atsakymas buvo: „Supratau… Viskas gerai, čia užrašytas tavo vardas“. Prisimenu tą jausmą, tarsi tai būtų nutikę šįryt. Esu tikra, kad paraudonavau. Man buvo gėda, kad nesugebėjau perskaityti net savo vardo“, – pamena Piper.

Artem Podrez nuotrauka iš pexels.com

Papildomos mokymosi valandos po pamokų, įvairių mokymosi programų išbandymas, nusivylimas savimi, nuovargis ir išsekimas – tai tik nedidelė dalis Piper patirtų sunkumų. „Nuo pirmos iki aštuntos klasės mokiausi kitaip, ne kartu su visais klasėje. Ketvirtoje klasėje man pasakė, kad nesugebėsiu išmokti kitos užsienio kalbos. Šeštoje klasėje man buvo pasakyta, kad, jei noriu mokytis toliau, privalau atmintinai išmokti daugybos lentelę. Stengiausi ir dariau viską, kad nebereikėtų mokytis pagal man paskirtas kitokias mokymosi programas. Žinojau, kad negaliu mokytis taip, kaip jūs visi, bet viskas, ko norėjau – tai būti įprastoje klasėje kartu su jumis. Aš nenorėjau būti kitokia“, – dalinasi Piper TEDx renginyje.

Pixabay nuotrauka iš pexels.com

Papildomos mokymosi programos, įvairūs intelekto koeficiento nustatymo (IQ) testai tapo P. Otterbein kasdienybe, kol mokydamasi aštuntoje klasėje, mergaitė apsilankė pas specialistą, kurio išvadose buvo parašyta: „leiskite mergaitei naudotis skaičiavimo mašinėle ir žodynu“.

Po daugelio pokalbių su tėvais ir susitikimų su mokytojais, papildomų mokymosi programų kuratoriais ir mokyklos administracija, Piper buvo leista nebelankyti papildomų mokymo programų. Tačiau buvo iškeltos ir sąlygos: ne prastesni mokymosi rezultatai ir gebėjimas apginti save ir savo interesus.

Jau mokydamasi vidurinės mokyklos vyresnėse klasėse, Piper suprato, kad visą dėmesį ir energiją reikia sutelkti į savo stipriąsias puses. „Pradėjusi mokytis vidurinėje mokykloje supratau, kad anksčiau skirdavau tiek daug laiko ir energijos bandydama įveikti disleksiją! Supratau, kad man nėra būtina išmokti daugybos lentelę, mokėti užsienio kalbą ir gilintis į tai, kodėl negaliu suprasti knygų, kurias skaitau. Svarbu, kad atradau tai, ką mėgstu daryti, kas man patinka. Pavyzdžiui, darbas mamos baldų parduotuvėje, vaikų priežiūra ir netgi savanorystė Elžbietos kyšulio greitosios pagalbos automobilyje man teikė daug malonumo“, – įžvalgomis dalinasi Piper.

Kalbėdama ir pasakodama apie save TEDx renginyje, Piper Otterbein pasidalino savo svajone ir ateities planais – baigusi mokyklą, ji nori studijuoti Savanos menų ir dizaino koledže. Svajonė išsipildė, mergina ne tik baigė studijas, bet jau keleri metai dirba dizainere „JLO Jennifer Lopez & Vince Camuto” kompanijoje Niujorke.

Sydney Haws nuotrauka iš pexel.com

Tai dar viena disleksiją turinčios jaunos merginos istorija, kuri dar kartą įrodo, kaip kiekvienam iš mūsų svarbu atrasti tai, ką sugebame geriausiai. Ir kaip savo interviu TEDx renginyje sakė Piper Otterbein: „Mano šiandieninis palinkėjimas kiekvienam iš jūsų – atrasti tai, ką jūs mėgstate, kas jums patinka, kas teikia džiaugsmo ir siekti to. Sunkiai dirbkit, skaniai valgykit ir mylėkite tai, kas jus supa!“

Daugiau informacijos:

Overcoming Dyslexia, Finding Passion: Piper Otterbein at TEDxYouth@CEHS

Dyslexia Success Stories

https://www.understood.org/en/articles/dyslexia-success-stories [žiūrėta 2022-06-20]

A High Schooler With Dyslexia Discovers Her Passion

https://www.understood.org/en/articles/video-a-high-schooler-with-dyslexia-discovers-her-passion?_sp=985c6259-60a7-4b37-897b-0b449628db7a.1655189932527 [žiūrėta 2022-06-20]

Dyslexic Inspiration – Piper Otterbein

https://studyingwithdyslexiablog.co.uk/blog//2016/02/dyslexic-inspiration-piper-otterbein.html [žiūrėta 2022-06-20]