Vairuotojo pažymėjimas ir disleksija – ar tai turi ką nors bendro?

Kalbėdami apie disleksiją, pirmiausiai paminime, kad tai mokymosi sutrikimas, kai žmogui būna sunku skaityti ir rašyti. Vėliau – apie šio sutrikimo keliamus nepatogumus.

Apžvelgdama straipsnius ir dalindamasi jaunuolių istorijomis dažniausiai pasirinkdavau tokias istorijas, kuriose jie pasakoja kaip suprato, kad turi disleksiją, su kokiais sunkumais susiduria mokykloje. Gabbi Edison istorija yra šiek tiek kitokia.

G. Edison – paauglė, turinti disleksiją ir gyvenanti Džonsbore (Arkanzasas, JAV). Mokykloje ji mokosi pagal individualią mokymosi programą (tai JAV naudojama programa, skirta 3–12 klasių moksleiviams, patiriantiems mokymosi sunkumų), tad informacijos apie patiriamą įtampą mokykloje, prastus mokymosi rezultatus ar bendraklasių patyčias šioje istorijoje nerasite.

G. Edison yra aktyvi 4-H (JAV jaunimo organizacijų tinklas administruojamas JAV žemės ūkio departamento Nacionalinio maisto ir žemės ūkio instituto)  ir „Nacionalinės Amerikos ateities ūkininkų“ (JAV jaunimo organizacija, skirta besidomintiems žemės ūkiu ir lyderyste) organizacijų narė. Paauglė jau dabar augina ožkas ir savo ateitį bei karjerą sieja su darbu žemės ūkyje.

Sulaukusi 16-kos G. Edison nusprendė išlaikyti vairavimo egzaminą (JAV 16-mečiai gali vairuoti automobilį, jei su jais kartu važiuoja suaugęs asmuo ir turi vairuotojo pažymėjimą), nes jos mama Kim ir patėvis Markas Huffman‘as  neturi galimybės visą laiką vežioti paauglės į susitikimus ar renginius. Būdama stropi ir žinodama savo silpnąsias puses, teorijos egzaminui raštu ruošėsi ypač atsakingai. Per keletą savaičių beveik visą  kelių eismo taisyklių mokomosios medžiagos knygelę išmoko atmintinai. Vis dėlto egzamino užduočių išspręsti nepasisekė. „Kai kurie klausimai buvo taip suformuluoti, kad niekaip negalėjau suprasti užduoties“, – pamena paauglė.

Karolina Grabovska nuotrauka iš pexels.com

Mokykloje G. Edison visa reikiama medžiaga yra įgarsinta, o jei kyla sunkumų ar tekstas neįgarsintas, informacija perskaitoma garsiai. Tad drauge su mama, jos nusprendė kreiptis į egzaminų komisiją prašydamos pritaikyti tą patį atsiskaitymo modelį ir vairavo teorijos egzamino metu. Atsakymas buvo neigiamas. „Aš pasidaviau“, – pamena G. Edison, –pasakiau mamai, kad daugiau testo nebelaikysiu, o visur, kur man reikia, galiu nujoti ir ant savo žirgo.“

Dmitry Ganin nuotrauka iš pexels.com

Žirgu visur nenujosi. Tad G. Edison mama kreipėsi pagalbos į paauglės tėvą Jerry Edisoną. Šis  – į savo draugus socialiniame tinkle „Facebook“. Taip tėvai sužinojo apie pareigūną Scottį Dailą, gyvenantį ir dirbantį vairavimo egzaminų komisijoje gretimame Valnut Ridžo miestelyje (Arkanzasas, JAV). S. Daila 21-rius metus administruoja, pritaiko ir išaiškina vairavimo egzaminų teorines bei praktines užduotis visiems, kuriems jos sunkiai suprantamos.

„Jei pamatau, kad kas nors nesupranta kokio nors egzamino testo užduoties, raginu juos nebijoti klausti. Kartais jie man iš anksto pasako, kad turi individualių poreikių ar mokosi pagal individualią mokymosi programą. Noriu, kad jie iš ties jaustųsi gerai“, – savo pastebėjimais dalinasi S. Daila.

Jonathan Borba nuotrauka iš pexels.com

G. Edison kartu su mama nuvyko į Valnut Ridžo miestelį ir su S. Daila‘o pagalba (per dešimt minučių) puikiai išlaikė vairavimo teorijos egzaminą. „Jis tiesiog apibūdindavo užduoties vaizdą arba padėdavo man įsivaizduoti klausimą“, – pasakoja paauglė. 

„Buvome sužavėti, kad kažkas nori padėti ir suteikti dukrai galimybę išlaikyti egzaminą“, – savo įspūdžiais dalinasi G. Edison mama. Ji taip pat mano, kad disleksiją turintys žmonės, siekiantys gauti vairuotojo pažymėjimą, turėtų gauti pagalbą ne tik Valnut Ridžo miestelyje, bet ir visame Arkanzase.

Rašydama šį straipsnį susimąsčiau, kad nemažai užsienio šalių mokiniams, turintiems disleksiją, kuria individualias mokymosi programas su garsinėmis knygomis. Smagu, kad ir Lietuvoje apie disleksiją pradėta kalbėti garsiai. Imamasi veiksmų, kad disleksiją turintiems žmonėms būtų lengviau.

Mūsų biblioteka gali pasidžiaugti, kad garsinami vadovėliai, įgarsintos beveik visos mokiniams mokykloje rekomenduojamos knygos. Rudenį startuos „Neskaitymo festivalis“… Ir tai tik pradžia!

Vis dėlto visos šalys turi ir kai ką bendro – begalinę tėvų meilę ir norą padėti savo vaikams. Kaip G. Edison mama Kim sako: „Manau, jei tėvai susitelktų, tikrai galėtumėme daug ką pakeisti!“

Daugiau informacijos:

Officer helps Teen with dyslexia triumph over drivers test

https://www.understood.org/en/articles/officer-helps-teen-with-dyslexia-triump-over-drivers-test?_sp=985c6259-60a7-4b37-897b-0b449628db7a.1657775825172 [žiūrėta 2022-07-25]

Driving age by State 2002

https://worldpopulationreview.com/state-rankings/driving-age-by-state [žiūrėta 2022-07-25]

National Future Farmers of America

https://www.ffa.org/ [žiūrėta 2022-07-25]

Positive Youth Department and Mentoring organization

https://www.4-h.org [žiūrėta 2022-07-25]