„Skirkite jiems laiko, būkite kantrūs, pasitikėkite jais“, – Liza (disleksiją turinčio vaiko mama)

Sugrįžimas į atnaujintą, šviesų ir erdvų bibliotekos pastatą buvo ilgai lauktas. Įsikūrę savo darbo vietose puolėme pildyti naujas lentynas mūsų turima literatūra. Sascha Roos knygai „At home with dyslexia“ („Namuose su disleksija“) keliaujant į lentyną, prisiminiau, kad apžvelgdama įvairius straipsnius parenku patarimų tėvams: kaip motyvuoti vaikus, turinčius disleksiją, skaityti, skatinti jų norą mokytis ir ieškoti savo stipriųjų pusių.

Šį kartą norėčiau pasiūlyti užsukti į biblioteką ir peržvelgti  mūsų turimas knygas, skirtas pažinti disleksiją. Viena jų – tai S. Roos parengtas vadovams tėvams „At home with dyslexia“ (Namuose su disleksija“). Airijoje gyvenanti knygos autorė daugiau nei penkiolika metų konsultuoja ir padeda žmonėms, turintiems disleksiją. Ji taip pat yra Airijos disleksijos asociacijos narė, o jos straipsniai apie disleksiją spausdinami Didžiosios Britanijos, Australijos, Airijos ir kitų nacionalinių disleksijos asociacijų svetainėse.

Viename interviu S. Roos paminėjo, jog daugelis knygų, kuriose rašoma apie disleksiją, skirtos pedagogams ir tėvams. Tokiose knygose daug sudėtingų disleksiją apibūdinančių žodžių, aprašymų, apibrėžimų, patarimų, kaip padėti ją turinčiam. Tokias knygas sunku ne tik skaityti, bet ir suprasti, kas jose rašoma.

„Prieš rašydama daug bendravau ir tariausi su savo mokiniais, jų tėvais, tad ši knyga parašyta jų kalba. Pateikti jų pavyzdžiai, mintys ir pastebėjimai“, – sako S. Roos.

Knygoje, skirtoje suteikti pagalbą ir palaikymą disleksiją turinčių vaikų tėvams, galima rasti daug šį sunkumą patiriančių vaikų, paauglių, jaunuolių ir jų tėvų citatų, praktinių patarimų ir iliustracijų. Čia pateikiami pasiūlymai ir pavyzdžiai, kaip praktiškai ir emociškai pagelbėti disleksiją turinčiam vaikui nuo pradinės klasės iki gimnazijos baigimo.

Turint disleksiją vienas didžiausių iššūkių ir sunkumų – prasta atmintis. Vaikams gali būti sunku išmokyti daugybos lentelę, eilėraštį, dainą, o ką jau bekalbėti apie tai, kai šios užduotys turi būti atlikti namuose. Juk pamokų metu disleksiją turintys mokiniai turi įdėti labai daug pastangų stengiantis prisiminti mokytojo dėstomą pamoką.

„Jei jūsų vaikas geriau įsisavina informaciją lakstydamas po kambarį ar šokinėdamas, leiskite jam tai daryti. Jei vaikui lengviau mokytis klausantis muzikos – lai groja muzika. Leiskite vaikui pačiam atrasti, kaip jam lengviau išmokti“, – pataria knygos autorė S. Ross.

Ketut Subiyanto uotrauka iš pexels.com

Rašydama apie paauglius autorė pataria nekontroliuoti ir nepersistengti padedant atlikti namų darbus. Pasiūlymas paprastas – pagelbėti ir suteikti informaciją tik tokią, kokios prašoma. Apie tai kalba ir 14-metė Aoibhinn: „Mama visada paklausia, ar man nereikia pagalbos. Patikrinimas ir išklausymas to, ką mokausi, padeda. Man patinka jai garsiai skaityti, ypač kai ji žavisi mano pasiekimais ir pagiria. Bet kartai man reikia pabūti vienai, kad niekas į mane nespoksotų!“

Cottonbro studio nuotrauka iš pexels.com

S. Ross knygoje galima rasti naudingų kasdieninių patarimų ir pasiūlymų, paaiškinančių tėvams, kaip paprastai ir aiškiai namų aplinkoje padrąsinti ar nuraminti savo vaikus.

Niekas iš mūsų negimėme mokėdami būti gerais tėvais. Intuityviai stengėmės nekartoti mūsų tėvų klaidų, kurios mus skaudino. Mokėmės iš savo klaidų, skaitėme įvairią literatūrą, klausėmės laidų ir įvairių pokalbių bei patarimų stengdamiesi atrinkti tai, kas tinka mūsų vaikams.

Visi norime, kad mūsų vaikai būtų sveiki, patys geriausi, šauniausi, kad jiems sektųsi ir gyvenimas klostytųsi gerai. Vis dėlto tiek mes, tiek mūsų vaikai išgyvename pakilimus ir nuopuolius. Svarbiausia – supratimas ir žinojimas, kaip padėti.  Kaip sako vienas žymiausių britų verslininkų, milijonierius, vienos garsiausių pasaulio verslo grupių „Virgin Group“ įkūrėjas Richardas Bransonas: „Aš patariu kiekvienam tėvui, auginančiam disleksiją turintį vaiką (ypač jei jie jaučiasi nusivylę ir išsekę), padėti vaikui atrasti savo aistras bei stiprybes ir kiek įmanoma remti jo siekius. Tai labai svarbu siekiant padėti ugdyti savigarbą, kurią dažnai žlugdo mokyklos mokymo programos ir nesuprantantys bendraamžiai.“

Daugiau informacijos:

Dyslexia specialist Sascha Roos: Dyslexia is a ‘learning difference’, not a disability

https://www.irishnews.com/lifestyle/2018/08/21/news/dyslexia-specialist-sascha-roos-dyslexia-is-a-learning-difference-not-a-disability-1410386/ [žiūrėta 2022-11-29]

Ask Richard: How can parents help their dyslexic children thrive, and how can schools better support dyslexic students?

https://www.linkedin.com/pulse/ask-richard-how-can-parents-help-dyslexic-children-thrive-branson [žiūrėta 2022-11-29]

Guidance for parents

https://www.bdadyslexia.org.uk/advice/children/guidance-for-parents [žiūrėta 2022-11-29]

70 Authors and Dyslexia specialist Sascha Roos join us to talk about the conditions and the stigma [žiūrėta 2022-11-29]

Dyslexic thinking compaign film [žiūrėta 2022-11-29]