Sutikime šventes be streso!

Kalėdinė nuotaika sklando ore. Visi skubame, lekiame… Kas bandome spėti nupirkti paskutines dovanas, kas dar bandome atlikti nebaigtus darbus, o gal jau kepame kūčiukus, imbierinius sausainius ir planuojame, ką gaminsime šventėms.

Vis dėlto reikėtų nors trumpam sustoti ir pagalvoti, o kaip sutiksime šventes. Kokie žmonės bus kartu….Kas sės prie bendro stalo, džiaugsis mūsų dovanomis ir žais smagius žaidimus.

Straipsnis, kurį perskaičiau ir kuriuo noriu pasidalinti, privertė pažvelgti į šventes šiek tiek iš kitos pusės. Dažnai nesusimąstome, kad tai, kas mums smagu, kitam žmogui gali tapti iššūkiu. Kartais stebimės, kodėl mūsų ūgtelėję vaikai laukia dovanų, bet nemėgsta kalėdinių žaidimų. Juk susėda visa šeima, ateina draugai ar kaimynai. Visi smagiai ir šventiškai nusiteikę. Kodėl vaikai taip elgiasi?  

Cottonbro studio nuotrauka iš pexels.com

Neurologinės įvairovės bendruomenės lyderė Samanta pasakoja: „Kadangi turiu disleksiją, prieš šias Kalėdas vėl prisiminiau, kad nors ir džiaugiuosi Kalėdiniu laikotarpiu, kurio metu galiu būti kūrybinga, vis dėlto jis man kelią sumaištį, įtampą ir nusivylimą.“

 Samanta taip pat pateikia keletą patarimų, kaip sutikti šventes, kad jose smagu būtų visiems ir išvengtume papildomo streso:

  • Kalėdos – tai šventė, kurios planuojamos iš anksto. Dažnai planuodami ir siekdami ko nors neužmiršti, informaciją užsirašome užrašinėje ar ant lapelių. Pasiūlymas: padėti vaikams, turintiems disleksiją, susirašyti informaciją ir darbus, kuriuos jie turi padaryti. Dar geriau, jei išsiaiškinus prioritetus, informaciją jie pasižymės įvairiomis spalvomis.
  • Jei dar nesupakavote ir neužrašėte vardų ant dovanų, nepamirškite, kad daugumai, turinčių disleksiją, sunku skaityti. Palinkėjimuose geriau mažiau teksto, vizualizuokite! Juk galima nupiešti arba radus reikiamus paveiksliukus internete juos atspausdinti.
  • Kalėdų dieną, drauge su visais susėdus prie stalo, nesidalinkite „Laimės sausainiais“ su palinkėjimais, o jei jau taip nutiko ir kas nors iš sėdinčių drauge pasidalino, padėkite perskaityti arba tiesiog perskaitykite už vaiką. Taip padėsite išvengti papildomo streso.
  • Atkreipkite dėmesį į žaidimus, kuriuos renkatės žaisti šventės metu. „Mūsų šeima, po vaišių mėgsta žaisti stalo žaidimus: žodžių loto („Scrable“, „Boggle“), šaradas. Disleksiją turintiems, tokiems kaip aš, geriau žaisti vaizdinius žaidimus“, – dalinasi Samanta.
  • Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į vaiko gebėjimus pasakoti smagias istorijas. Jei šio gebėjimo jis neturi, tai gal pokštų pasakojimo reikėtų vengti, nes visi norime būti išgirsti. Kaip sako Samanta: „Nekenčiu pokštų!“ Pasak jos, kas kartą bandant papasakoti ką nors juokinga, tyla ir nustebę žvilgsniai parodo, kad vėl kažką ne taip pasakiau. Nusivildama savimi ji svajoja, kad kitais metais tikrai jau papasakos ką nors juokinga.

Tikiuosi, kad keletas patarimų sukurs jaukesnę ir mažiau streso keliančią Kalėdų atmosferą. Juk šie Samantos patarimai gali būti naudingi ne tik Kalėdų švenčių metu. Ne už kalnų ir Naujųjų metų sutikimo šventė.

Marco Klarik nuotrauka iš pexels.com

Artėjant šventėms noriu palinkėti, kad būtumėme visi sveiki, laimingi ir nepamirštume, kad kiekvienas iš mūsų savaip šaunus ir gabus! Atkreipkime dėmesį į kiekvieno, esančio drauge su mumis, reikmes ir kurkime šventes kartu!

Daugiau informacijos:

Christmas and dyslexia: more fun less stress [žiūrėta 2022-12-21]