„Turime suvokti, kad nieko nedaryti taip pat yra rizikinga, todėl turime išstumti save iš komforto zonos“, – Džesika Vatson

Nauji metai… naujos istorijos, apžvalgos, patarimai ar įdomybės. Pirmoji šių metų istorija apie Džesiką Vatson (Jessica Watson), gimusią Gold Kousto (Gold Coast) mieste Australijoje. Vis dėlto apžvalga bus ne apie jos patirtus sunkumus (sunki disleksijos forma jai buvo nustatyta dar pradinėse klasėse), o apie tuo metu 11-metės užsibrėžtą tikslą ir jo siekimą.

„Žmonės negali suprasti, kad jai skaitau, nes ji to pati daryti negali“, – sako D. Vatson mama, dalindamasi savo vidiniais išgyvenimais dėl dukters nesugebėjimo skaityti.

Postūmis keistis ir judėti į pirmyn įvyko, kai D. Vatson mama perskaitė Džesio Martino (Jesse Martin) knygą „Liūtaširdis: žmogaus dvasios kelionė“. Joje pasakojama, kaip D. Martinas, būdamas 19-os, vienas be sustojimų ir pagalbos jachta apiplaukė aplink pasaulį.

Būdama 12-os D. Vatson nutarė pakartoti D. Martino kelionę aplink pasaulį ir, skirtingai nei dauguma paauglių, buvo tvirtai pasiryžusi tai padaryti.

Rachel Claire nuotrauka iš pexels.com

Pirmas žingsnis, ruošiantis savo nepaprastai kelionei, – sprendimo pasidalinimas su savo šeima. Tai buvo sunkus išbandymas tėvams. Suprasti, palaikyti ir susitaikyti su paauglės troškimu, kai esi šalia, – viena, bet leisti savo vaikui siekti užsibrėžto tikslo, kai žinai, jog tai gali kelti mirtinų pavojų ir negalėsi jai padėti, – jau visai kas kitą. O ką jau kalbėti, kai pasipila kaltinimai ir kritikos lavina apie neatsakingumą, atsakomybės stoką dukters atžvilgiu.

Kitas D. Vatson žingsnis – išanalizuoti žmonių, apiplaukusių aplink pasaulį, duomenis ir kelionių aprašymus. Ir žinoma praktika… kiek įmanoma daugiau treniruotis plaukiojat jachta.

Nežinia, kada ir kaip D. Vatson  būtų įgyvendinus savo svajonę, jei ne nuotykių ieškotojo Dono Makintraito dovana – 34-ių pėdų S&S jachta. Penkiolikmetei tai buvo neįkainuojama dovana ir postūmis greičiau pasiekti savo tikslą. Ieškodama rėmėjų ir paramos, kad jachtą pagal tinkamas specifikacijas galėtų pritaikyti plaukimui aplink pasaulį, D. Vatson susipažino su pagrindine savo rėmėja Ela Bache. Atsidėkodama už paramą, savo rožine spalva perdažytą jachtą ji pavadino „Ellos rožinė ponia“ (Ella‘s Pink Lady).

Inge Wallumrød nuotrauka iš pexels.com

2009 metais spalio 18 dieną, siekdama įgyvendinti savo svajonę, D. Vatson išplaukė iš Sidnėjaus uosto. Plaukdama šešiolikmetė patyrė nemažai iššūkių: uraganiniai vėjai, audros, 12-os metrų bangos, keletą kartų jachtą sviro taip, kad net jos stiebas buvo atsidūręs po vandeniu.

Ingrid North nuotrauka iš pexels.com

„Didelių audrų metu mano jachta pakrypdavo 180-ies laipsnių kampu. Stovėdavau įsikibusi į jachtos atramas, o jai pasvirus kojos pakildavo virš galvos“, – dalinasi prisiminimais jaunoji D. Vatson. Iššūkių kėlė ir pačios jachtos bei jos įrangos gedimai. Jai teko taisyti akumuliatoriaus monitorių, viryklę, tualetą ir net pagrindinę burę.

2010 m. apiplaukusi Pietinį pusrutulį, nuplaukusi 42 000 kilometrus bei viena ir be pagalbos praleidusi savo jachtoje 210 kelionės dienų, D. Vatson tapo jauniausiu žmogumi, kada nors buriavusiu pasaulyje.

Laimingi ir besididžiuojantys tėvai, broliai ir seserys, džiaugsmingai pasitinkanti minią, skambios kalbos, interviu ir apdovanojimai nepakeitė D. Vatson. „Nesu jokia didvyrė. Esu paprasta mergina, kuri išpildė savo svajonę. Nuostabu, kai turi svajonę, patiki ja ir ją įgyvendini“, – vėliau kalbėjo buriuotoja.

Nepaisant disleksijos ir jos keliamų sunkumų jaunoji australė tapo įvairių istorijų pasakotoja, pirmiausia savo populiariame tinklaraštyje, o vėliau ir bestseleriu tapusioje knygoje „Tikroji dvasia“ („True Spirit“), taip pat parašė dar vieną knygą „Indigo mėlyna“ („Indigo Blue“).

Praėjus beveik penkiolikai metų, 2023 metų vasario 3 dieną, „Netflix“ platformoje pasirodys filmas „Tikroji dvasia“, sukurtas pagal to paties pavadinimo D. Vatson knygą. Biografinėje dramoje pasakojama, kokius nuotykius, emocijas, vidinius išgyvenimus ir iššūkius patyrė D. Vatson savo kelionės aplink pasaulį metu.

Džesika Vatson apie savo disleksiją yra pasakiusi, kad tai yra jos privalumas: „Ji padeda man mąstyti kitaip ir tai iš ties geras dalykas“. 

Daugiau informacijos:

Jessica Watson

https://www.jessicawatson.com.au/about [žiūrėta 2023-01-27]

True spirit/Official Trailer/Neflix

„It helps me think differently and that has got to be a good thing“: Sailor Jessica Watson speaks about her struggle with dyslexia… after writing her own book

https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-6117557/Jessica-Watson-speaks-growing-dyslexia-learnt-improve-struggle.html [žiūrėta 2023-01-27]

Well known dyslexics

https://www.haleyshope.org/well-known-dyslexics/2019/3/19/jessica-watson [žiūrėta 2023-01-27]

Dyslexic sailor Jessica Watson headlining Luminosity Youth Summit

https://dyslexiamnc.org.au/dyslexia-support-mnc/post/dyslexic-sailor-jessica-watson-headlining-luminosity-youth-summit [žiūrėta 2023-01-27]

Youngest round-the-world solo sailor

https://www.celebrityspeakers.com.au/speakers/jessica-watson/ [žiūrėta 2023-01-27]

16-year-old Jessica Watson becomes the youngest person ever to sail world solo/60 Minutes Australia