Disleksijos iššūkiai suaugusio žmogaus gyvenime: viena darbo diena

Kaip ir kiekvieno žmogaus, taip ir disleksiją turinčio vaiko ar suaugusio žmogaus diena skiriasi. Kiekvienas turime savų nerimų ir džiaugsmų, kurie dažnai atrodo mums patys ypatingiausi ir reikšmingiausi. Dažnai galvodami, kad mūsų jausmai, problemos, sprendimai teisingiausi, nesusimąstome, kad ir kitam žmogui gali atrodyti taip pat.

Apžvelginėdama Dominyko, turinčio disleksiją, diena radau nemažai pasakojimų apie suaugusių, žmonių turinčių disleksiją, patiriamus iššūkius. Šį kartą papasakosiu apie vienos suaugusios moters, tarkim Gretos, dirbančios jaunesniąja rinkodaros specialiste, darbo dieną.

Rytas

6:30

Suskamba žadintuvas. Už lango lyja… Greta prabudusi jau pradeda nerimauti, nes šiandien negalės dirbti nuotoliu. Įsijungusi per televizorių rodomas žinias, pradeda ruoštis darbo dienai.

Ramiai išgertas puodelis kavos su pienu visada padeda nusiraminti ir susidėlioti savo dienos planą, tačiau šaldytuve pieno nėra. Greta prisimena, kad vakar vakare užsakinėjo pieną internetinėje parduotuvėje, tačiau svetainė buvo atnaujinta ir jai ilgai teko ieškoti savo mėgstamos rūšies pieno. O tai buvo nemenkas iššūkis, nes pateikta informacija buvo suformuota lentelėje, kurios niekaip negalėjo perskaityti jos telefono skaitytuvas.

7:10 

Norėdama pasiruošti labai svarbiam šios popietės susitikimui į darbą Greta išeina anksčiau. Laukdama traukinio Greta nerimauja, kaip seksis: „Prezentacijų pristatymas toks stresas“, – galvoja ji. „Tikiuosi, kad nesuklysiu ir tikiuosi, kad vakar vakare atliktuose pakeitimuose nėra klaidų.“

leeloo thefirst nuotrauka iš pexels.com

Nerimaudama dėl pristatymo, per garsiakalbį Greta išgirsta pranešimą: „Traukinys vėluoja.“ Žinodama, kad netoli yra autobusų stotelė, Greta nuskuba į ją, tačiau švieslentėje įžiūrėti išvykimo laiką nėra lengva – laikas ne tik greitai keičiasi, bet juodame fone švytinčios oranžinės spalvos raidės tampa tikru iššūkiu.

Nerimas didėja. Papildomo laiko pasiruošti popietiniam susitikimui nebelieka. Baimė pavėluoti į darbą… baimė nespėti į rytinį susirinkimą su vadovu, kuris jai pavėlavus bus labai susierzinęs, nes susitikimas dėl naujos programinės įrangos itin svarbus, dar labiau padidina streso lygį.

Su disleksija susiję iššūkiai:

  • Susidoroti su stresu ir nerimu;
  • Rasti tinkamą žodį;
  • Painiojamos panašiai atrodančios raidės ir skaičiai.

Darbdaviai gali padėti:

  • Stengiantis sumažinti streso ir nerimo būseną, atlikti darbuotojų apklausas;
  • Planuojant susitikimus tokiu laiku, kad būtų galima pavėluoti į darbą.

8:00

Į darbą Greta spėja likus 5-ioms minutėms iki susirinkimo. Deja, įėjus į kabinetą pamato, jog vieta, kurioje ji sėdi – užimta. Likusi vieta – kabineto viduryje. Vadovas jai įteikia aplankalą apie drauge aptartą naują programinę sistemą. Instrukcijos sudėtingos, o sėdint atviroje darbo vietoje susikaupti ir perskaityti visą rašytinę medžiagą dar sunkiau. Tad padėjusi popierius į šalį Greta bando rasti vaizdinę aiškinamąją medžiagą… kurioje taip pat pilna rašytinio teksto. Vis dėlto čia bent jau yra galimybė paspausti „pauzės“ mygtuką, o tada jau gali sau lėtai perskaityti ir susikaupus įsisavinti pateiktą medžiagą.

product school nuotrauka iš pexels.com

Su disleksija susiję iššūkiai:

  • Vienu metu vykdyti daug sudėtingų instrukcijų;
  • Susikoncentruoti triukšmingoje aplinkoje;
  • Skaityti tokiu pat greičiu, kaip ir kiti.

Darbdaviai gali padėti:

  • Pateikti rašytinės medžiagos garso įrašą arba pasiūlyti elektronines dokumentų versijas, kurios būtų pritaikytos ekrano skaitytuvui;  
  • Pasiūlyti prie ramios darbo vietos arba triukšmą slopinančias ausines;
  • Jei įmanoma, darbą suskirstyti į atskiras užduotis. Kiekvieną užduotį užbaigus pateikti pasiūlymus ir teigiamus atsiliepimus.

10:30

Grupė, kuri kartu su Greta turi dalyvauti popietiniame susitikime, virtualiai aptarinėja pristatymo medžiagą. Susirašinėjimas vyksta labai greitai, o dėl neformalios rašybos Gretai sunku spėti perskaityti ir atsakyti į gausybę klausimų ir pranešimų: „Ups rašybos klaida p. 4 – jų nėra! Ačiū D. pagavom. LOL. Greta gali pačekinti ir padaryt printą vadovų komandai?“ Greta vis bando surasti klaidą, kai vienas susierzinęs kolega pradeda vėl rašinėti: „Gret, nemoki, duok man.“   

polina zimmerman nuotrauka iš pexels.com

Su disleksija susiję iššūkiai:

  • Rašyba;
  • Socialinės medijos naudojimas (greito tempo momentiniai pranešimai, trumpiniai, slengas[1]).

Darbdaviai gali padėti:

  • Surengti neįgaliųjų įtraukimo ir sąmoningumo ugdymo mokymus, kad bendradarbiai geriau suprastų negalią turinčius kolegas;
  • Suburkite darbuotojų grupę, kurie galėtų padėti negalią turintiems kolegoms.

12:00

Pietų metas. Greta nutaria atsipalaiduoti ir išeiti pasivaikščioti, užsukti į šalia esančią kavinę. Švieslentėje surašytas meniu… juodas fonas ir blyksinčios raudonos raidės. Gal būt tai gražu, vis dėlto Gretai perskaityti kas ten parašyta beveik neįmanoma. Stovėdama ji vis bando perskaityti, tuo metu už nugaros pasigirsta nepasitenkinimo garsai. Užsisakiusi, jau įprastos Latte kavos, Greta skubiai pasišalina.

Su disleksija susiję iššūkiai:

  • Perskaityti švieslentėje blyksintį tekstą;
  • Nerimas, pagalbos prašymas, nepasitikėjimas savimi.

13:00

Popietinis Gretos ir jos komandos pristatymas susitikime. Pagrindinė Gretos užduotis – konspektuoti pastabas, komentarus ir pasiūlymus. Nors jai sunku rašyti, Greta bijo prisipažinti savo komandai ir paprašyti pagalbos paskirti šią užduotį kam nors kitam. Jai gėda ir sunku prisipažinti, kodėl rašo taip lėtai ir daro daug rašybos klaidų. Nerimas, kad nespės visko sukonspektuoti, o grįžus į savo darbo vietą užpildyti praleistas pastabas neleidžia atsipalaiduoti ir susikaupti.

Su disleksija susiję iššūkiai:

  • Rašymas;
  • Baimė būti stigmatizuotam (diskriminuotam);
  • Darbinė atmintis.

Darbdaviai gali padėti:

  • Padėti nedidelį magnetofoną, kurį būtų galima naudoti užrašams, kaip atsarginę kopiją. Taip pat gali būti ir telefonas su balso įrašymo funkcija;
  • Pastabas, komentarus ir pasiūlymus konspektuoti keliems darbuotojams, o po susitikimo pasiūlyti dirbti grupėje;
  • Sukurti darbuotojams aplinką, kurioje atskleisdami savo negalias jie jaustųsi saugiai. Suteikti darbuotojams informaciją, kas ir kokioje srityje gali jiems padėti.

15:55

Po susirinkimo, perrašinėdama savo konspektus, Greta užtrunka ilgiau nei tikėjosi. Jos vadovas informaciją prašė pateikti iki 15 valandos. Baimė, kad komandai teks pateikti juodraštinį variantą, sukelia dar didesnį stresą.

rdne stock projec nuotrauka iš pexels.com

Korektūra tikrai nemenkas iššūkis, nes naudodama rašybos tikrinimo programą Greta nėra tikra, kad žodis, kurį ji bando užrašyti ir, kuris yra automatiškai ištaisomas – tikrai tas, kurį ji norėjo užrašyti. O ką jau bekalbėti, kad Gretai dažnai trūksta reikiamų žodžių ar klaidingai sudeda skyrybos ženklus.

Su disleksija susiję iššūkiai:

  • Korektūra;
  • Rašybos tikrinimo programinė įranga.

Darbdaviai gali padėti:

  • Supažindinti ir padėti darbuotojams suprasti įprastą programinę įrangą, kuria jie gali naudotis – pavyzdžiui: diktavimo funkcija,
  • Pasiūlyti papildomą programinę įrangą, kuri tikrina gramatiką ir rašybą.

17:55

Greta išsekusi. Ji jaučiasi nuvylusi savo kolegas ir vadovą. Tad, kai komanda norėdama pasidžiaugti šios dienos pristatymu, ruošiasi drauge vakarieniauti, Greta stengiasi to išvengti. Visų pirma, jai sunkiai sekasi atsipalaiduoti bendradarbių draugijoje, o antra – nerimauja dėl jų nekantrumo pristatymo pasiruošimo metu.

Sugalvojusi dingstį neiti Greta išsiruošia namo, tikėdamasi, kad traukinys nevėluos, o per „Netflix“ platformą galės ramiai pasižiūrėti mėgstamą serialą.

Su disleksija susiję iššūkiai:

  • Socialiniai įgūdžiai;
  • Savigarbos problemos.

Darbdaviai gali padėti:

  • Pasiūlyti prieigą prie streso valdymo išteklių, pavyzdžiui: nusiraminimo programėlės;
  • Padėti darbuotojams nusiraminti suteikiant papildomas trumpas pertraukėles;
  • Pasiūlyti įvairias veiklas vienijančias darbuotojus, pavyzdžiui: filmų vakarus, darbuotojų pagalbą vieni kitiems ar labdaros įstaigoms, ne darbo metu.

Kate Griggs (Pasaulinės labdaros organizacijos „Made by Dyslexia“ įkūrėja ir vadovė bei disleksijos vadovo „This is Dyslexia“ autorė) savo straipsnyje „Patarimai ir strategijos, kaip dirbti su disleksija“ („Tips and strategies for working with dyslexia“) pasakoja, kad apklausus 1000 darbuotojų, turinčių disleksiją, trys iš keturių teigė, kad bijodami atsidurti nepalankioje padėtyje, slepia savo mokymosi sunkumus nuo darbdavio. Dažnai didžioji dalis šios baimės susijusi su patirtais sunkumais mokantis mokykloje. Neretai žmonės iš kurių tyčiojosi ar kuriuos baudė už blogą tarimą, skaitymą ar rašybą mokykloje, pradėdami dirbti, gali būti mažiau pasitikintys savimi ir linkę slėpti kylančius sunkumus.

Vis dėlto disleksinis mąstymas turi didžiulių pranašumų. Bendravimas yra stiprus disleksiją turinčių žmonių gebėjimas. Jie sugeba perimti daug informacijos ir supaprastinus perduoti kitiems. Šie žmonės sugeba puikiai kurti naujus kūrinius arba suteikti idėjoms visiškai naują posūkį, kuris kyla iš erdvinio suvokimo (vizualizacijos). Jie gali įsivaizduoti, kaip kažkas atrodys po pasikeitimų. Tad pasistengiant suprasti darbuotoją ir suteikiant jam reikiamą pagalbą laimi ne tik darbuotojas, bet ir pagerėja darbo rezultatai, nes neurologiniai skirtumai skatina pažangą kiekvienoje srityje.

Daugiau informacijos:

A day in the life of an employee with dyslexia

https://www.understood.org/en/articles/a-day-in-the-life-of-an-employee-with-dyslexia  [žiūrėta 2023-08-14]

Tips and Strategies for working with dyslexia

https://hbr.org/2022/11/tips-and-strategies-for-working-with-dyslexia [žiūrėta 2023-08-14]

A Day in the Life: Working With Dyslexia

https://www.succeedwithdyslexia.org/blog/a-day-in-the-life-working-with-dyslexia/  [žiūrėta 2023-08-14]


[1] https://www.vle.lt/straipsnis/slengas/