Artėjančių švenčių džiaugsmai ir rūpesčiai

Šventiškai pasipuošę miestai ir miesteliai, skambanti muzika ir žmonių šurmulys Kalėdiniuose miesteliuose, parduotuvėse nusidriekusios eilės – tai artėjančių, vienų gražiausių metų švenčių fragmentai.  

Mateusz Dach nuotrauka iš pexels.com

Siekdami, kad šventės būtų šiltos, smagios ir teiktų džiaugsmą visiems, nepamirškime ir atkreipkime dėmesį į tuos, kuriems neretai dėl patiriamų įvairių sunkumų šis laikotarpis tampa tikru iššūkiu.  

Vaikams, patiriantiems mokymosi sutrikimų, priešventinis laikotarpis gali sukelti nemažai streso. „Kol kiti vaikai rašo laiškus Kalėdų Seneliui ir sudarinėja pageidavimų sąrašus, mano disleksiją turintys vaikai liūdi, nes Kalėdų Seneliui tokio laiško parašyti negali. Jie net negali perskaityti produktų aprašymų žurnaluose ir skrajutėse, kad sudarytų savo pageidaujamų Kalėdų dovanų sąrašą!“ – savo pastebėjimais dalinasi dviejų disleksiją turinčių vaikų mama Erin. 

Jonathan Borba nuotrauka iš pexels.com

 Praėjusiais metais pasidalinau patarimais, kaip sutikti Kalėdas be streso. Šiais metais pasidalinsiu dar keliais patarimais, kurie labai svarbūs visiems, ypač turintiems disleksiją:

⭐ Pasirūpinkite, kad švenčių planai būtų suprantami visiems! Siunčiamus kvietimus įrašykite balsu, o ne siųskite žinutes. Arba dar geriau – paskambinkite!

⭐ Dovanokite knygas prieinamais/pritaikytais formatais, o ne krūvą vaikiškų knygų minkštais viršeliais! Pagalvokite apie garsines ar balso sintezei pritaikytas knygas. Taip pat ir apie grožinės literatūros knygas, kurios būtų patrauklios, kupinos dinamiškų, šiuolaikinių iliustracijų, atitinkančias vaiko, kuriam dovanojate, amžių. Arba knygas, kurių tekstas supaprastintas ir lengviau suprantamas (pvz., „Skaityk lengvai“ https://amb.lt/vaikams/data/public/uploads/2023/11/d2_skaityk-lengvai.pdf) .

⭐ Pasirūpinkite žaidimais, kuriais gali žaisti visi! Išbandykite tuos, kuriuose mažai teksto ir nereikia daug skaičiuoti (pvz., Monopolis).

⭐ Surenkite dovanų įvyniojimo vakarėlį! Kai kuriems vaikams, turintiems disleksiją, kyla sunkumų dėl motorinių įgūdžių ar rašybos, todėl jiems didelė paguoda bei pagalba, kai šalia yra žmonių, kurie galėtų padėti suvynioti, priklijuoti ar palaikyti, o gal ir užrašyti adresus.

Nicole Michalou nuotrauka iš pexels.com

⭐ Šventinio maisto gaminimą paverskite bendru malonumu ir gaminkite visi kartu! Kai kuriems žmonėms, turintiems disleksiją, sunku įsiminti seką ir laiką, todėl malonu sulaukti paramos gaminant ir ruošiant.

Tikiuosi, kad šie, o gal kai kuriems jau seniai žinomi, pasiūlymai padės vieniems kitus geriau išgirsti ir suteiks prieššventiniam laikotarpiui daugiau džiaugsmo, apmalšins begalinį bėgimą bei dažnai bereikalingą pinigų leidimą dovanoms.

Ne viską galima nupirkti. Manau, svarbiausia, būti drauge su artimais žmonėmis, išgirsti juos ir smagiai praleisti laiką!

Nicole Michalou nuotrauka iš pexels.com

Daugiau informacijos:

Holiday gift ideas for your dyslexic child

https://www.pieceofpie.ca/holiday-gift-ideas-for-your-dyslexic-child/ [žiūrėta 2023-12-20]

Dyslexia at Christmas: Tips and Tricks

https://www.succeedwithdyslexia.org/blog/dyslexia-at-christmas-tips-and-tricks/ [žiūrėta 2023-12-20]