Ar galima patirti disleksiją, kai jos neturi?

„O Dieve… ašaros nenustoja tekėti… pagaliau kažkas aiškiai parodė, kas tai yra, ir ką reiškia augti turint disleksiją… nebuvo nieko žinoma ar suprantama apie mokymosi sutrikimus ar disleksiją. Visą tai, ką šis žmogus perteikė šiai grupei, yra tai, ką išgyvenau vaikystėje… Dabar suprantu, kad mano keistenybės ir kaip aš elgiuosi kilo dėl to… Man 65-eri…“, – komentaras po Ričardo Lavoje (Richard Lavoie) vedamo F. A. T. (Frustration Anxiety Tension – Nusivylimas, nerimas ir įtampa) seminaro, patalpinto „YouTube“ platformoje.  

Domėdamasi disleksijos tema, ieškodama įvairių straipsnių svetainės apžvalgoms internetinėje erdvėje pirmiausiai pamačiau Marianne straipsnio pavadinimą – „Patirkite disleksiją“ („Experience  dyslexia“). Pirma kilusi mintis – kaip galima patirti tai, ko neturi?

„Jei nesate disleksikas, tikriausiai nesuprantate, kaip kasdieninė kova su kalba, atmintimi, veiklos organizavimu ir dėmesio išlaikymu veikia disleksiją turinčius žmones“, – rašoma tekste. Taip pat stengiamasi pabrėžti, kad daugeliui disleksiją turinčių vaikų mokymasis pagal tradicines programas sukelia ne tik dar daugiau iššūkių ar nusivylimo, kad nepateisina mokytojų lūkesčių, bet ir didelį gėdos jausmą prieš savo bendraamžius/bendramokslius.

Kirandeep singh walia nuotrauka iš pexels.com

Siekiant, kad kiekvienas žmogus, mokantis disleksiją turinčius mokinius, pajustų, kaip jaučiasi jo mokinys, straipsnyje pateikiama keletą pasiūlymų. Vienas – greitas diktuojamo teksto rašymas ne dominuojančia (ne rašoma) ranka. Kitas – peržiūrėti F. A. T. (Frustration Anxiety Tension – Nusivylimas, nerimas ir įtampa) seminaro, patalpinto „YouTube“ platformoje, vaizdo įrašą. Šis seminaras suteikia mokytojams, šeimos nariams, bendraklasiams galimybę pajusti ir patirti tai, ką reiškia mokytis tipiškoje klasėje turint disleksiją.

Jennifer Clearwaters „How Difficult Can Be – The F.A.T. City Workshop” iš Youtube.com

Seminarą veda ilgametę praktiką turintis ir su mokymosi sutrikimus turinčiais vaikais dirbęs Ričardas Lavoje. Nors vaizdinė medžiaga buvo sukurta 1989 metais, ji aktuali ir mūsų dienomis. Tai įrodo ir 2023 metais po vaizdo įrašu parašytas komentaras: „Vakar mano gydytojas atsiuntė man šią nuorodą. Labai jam už tai dėkoju. Vedėjas – aukštos kvalifikacijos profesionalas (atrodo, tarsi jis turėtų aukciono vedėjams skirtą kalbos dovaną), iškalbus turinys nepavaldus laikui. Nors kurtas 1989 metais, aktualus ir 2023-iais. Negi nėra nieko panašaus šiuo metu? Jei tik kas žinote, pasidalinkite. Nuostabiai pristatytas turinys vis dar svarbus ir informatyvus.“

Straipsnis ir vaizdo įrašas paskatino ieškoti daugiau informacijos apie laidos vedėją ir seminaro organizatorių pateiktą medžiagą. Ričardas Lavoje yra išleidęs keletą knygų, kuriose nagrinėjamas tiesioginis ryšys ir problemos tarp mokymosi sutrikimų ir socialinių įgūdžių, bendravimas ir motyvacijos proveržiai. Akademinio mokymo centras yra patalpinęs viešai prieinamą medžiagą PDF formatu. Joje pateikiamos strategijos, kurias galima pritaikyti užsiėmimuose, bei įdomiausios sąvokos, išmoktos žiūrint seminaro F. A. T. (Frustration Anxiety Tension – Nusivylimas, nerimas ir įtampa) vaizdinę medžiagą. Keletas pasiūlymų:

  • Suteikti mokiniams daug laiko atsakyti į klausimą bei vengti greitakalbės. Papildomas laikas suteikia galimybę geriau jaustis ir nejausti įtampos.
  • Neperkrauti pateikiamos informacijos. Viskas turi būti pateikiama palaipsniui.
  • Neversti mokinių greitai atsakyti į klausimus, suteikti jiems laiko apgalvoti ir tik tada atsakyti.
  • Sukurti ramią ir saugią aplinką. Nekelti įtampos, reikalaujant greito atsakymo, nekomentuoti piktai ar su ironija, jei atsakymas neteisingas. Mokiniai turi nebijoti kalbėti ar pateikti neteisingus atsakymus, nes sarkazmas gali būti priimtas neteisingai.
  • Būti kantriems, nes ne visi mokiniai gali vienodai įsisavinti mokomąją medžiagą.
  • Vengti kritikos, o pagirti/paskatinti/apdovanoti mokinius už sėkmę.
  • Pamokos turinio ar sąvokų paaiškinimas turi būti išsamus, pateiktas pagal svarbą, neskubant ir suteikiant laiko mokiniams informaciją įsisavinti.
  • Tam tikrose situacijose naudoti vaizdinę ir garsinę medžiagą.
  • Būti supratingiems, nes ne visada tai, kas yra paprasta ir aiškų vieniems, taip pat gali atrodyti kitiems. Siekiant paskatinti mokinius reikia ne įžeidinėti ar menkinti, o pasitelkus kantrybę išsamiai dar kartą paaiškinti, bandyti spręsti susidariusias problemas ar sunkumus.
  • Instrukcijų skaitymas garsiai neretai būna efektyvesnis būdas, nei leidžiant patiems mokiniams jas skaityti.
  • Sukurti saugią aplinką leidžiant mokiniui suprasti, kad reikalingas papildomas laikas visada bus suteiktas. Nesuteikiant papildomo laiko mokinių nerimas padidėja ir neretai jie „nuleidžia rankas“ neieškodami teisingo atsakymo. O tai ir yra mokymosi esmė. 
Gustavo Fring nuotrauka iš pexels.com

„O Dieve! Atvirai, tai geriausias dalykas, kurį kada nors mačiau, padedantis mokymosi sutrikimų neturintiems suprasti, ką išgyvena mokymosi sutrikimus turintis vaikas. Nuostabu… Tai vis dar aktualu. Keturiasdešimt metų praėjo, vis dėlto neigiamas mokytojų požiūris dar gajus. Noriu, kad kiekvienas mokytojas, su kuriuo dirba mano vaikas, tai pamatytų“, – dar vienas atsiliepimas po seminaro medžiaga, patalpinta „YouTube“ platformoje.

Daugiau informacijos:

The strengths of dyslexia

https://homeschoolingwithdyslexia.com/the-strengths-of-dyslexia/ [žiūrėta 2024-03-26]

Experience dyslexia

https://homeschoolingwithdyslexia.com/dyslexia-simulations/?utm_campaign=meetedgar&utm_medium=social&utm_source=meetedgar.com&fbclid=IwAR3dpTNfV7H_D62bt6qu1f6w4_9hLECmhr0aP4-3jN2fwv3od-GWG_w5vDI [žiūrėta 2024-03-26]

Academic Learning Center F.A.T. City Summary

https://albrightcrla.weebly.com/uploads/3/5/1/6/3516715/fat_city_summary_fall_2009.pdf [žiūrėta 2024-03-26]

Dyslexia for a Day – Writing Simulation