Skip to content

Dokumentiniai filmai apie disleksiją

Vienas iš informacijos būdų, padedančių žmonėms papasakoti apie įvairias situacijas, problemas ar įvykius – filmai. Meninių, paremtų tikromis istorijomis ir pasakojančių apie disleksiją turinčių žmonių gyvenimus filmų, nėra daug. Tikriausiai vienas žinomiausių – „Žvaigždės ant žemės“ („Like stars on Earth“, 2007). Taip pat galima paminėti „Tikroji dvasia“ („True spirit“, 2023 m.).  ar trumpametražinį „Maiklas“ („Mical“, 2020 m.).

Interneto platybėse radau keletą rekomenduojamų dokumentinių filmų sąrašų apie disleksiją, tad šį kartą apžvelgsiu keletą filmų iš jų.

„Disleksijos suvokimas“ („Embracing Dyslexia“)

„Negaliu sugrįžti atgal, o juk tiek kartų kaltinau savo sūnų tinginyste ir kad per mažai stengėsi. Šis filmas, tai mano būdas, pastangos apsaugoti kitus vaikus ir jų šeimas nuo to, ką mums teko patirti“, – sako filmo režisierius Luisas Macias (Luis Macias).

Šiame dokumentiniame filme pateikiami tėvų, mokinių, mokytojų ir mokslininkų interviu.

Jame atskleidžiama, ką reiškia turėti disleksiją ir mokytis vidurinėje mokykloje. Dalindamiesi apie tai, kas yra disleksija, jie skatina ankstyvų jos atpažinimą ir pasakoja, kokią pagalbą suteikiant galima padėti disleksiją turintiems vaikams mokykloje ir namuose.  

„Kelionė į Disleksiją“ („Journey into Dyslexia“)

HBO (Home Box Office – JAV kabelinės televizijos tinklas) dokumentinis filmas, kurio kūrėjai „Oskaro“ laureatai – Alanas ir Susana Raymondai (Alan ir Susan Raymond). Šioje dokumentikoje, be disleksijos būklės paslapčių ir mitų tyrinėjimo, atsižvelgiama į visuomenės klaidingą supratimą ir požiūrį į šį sutrikimą bei atskleidžiamos kiekvieno disleksiją turinčio žmogaus galimybės. Filme pasakojama apie jaunus žmones, kuriems būdingi mokymosi skirtumai, taip pat į suaugusiuosius, kurie sunkiai mokėsi mokykloje, o vėliau gyvenime sulaukė sėkmės.

„Didysis paveikslas: disleksijos permąstymas“ (The Big Picture: Rethinking Dyslexia)

Dar vienas HBO dokumentinis filmas, kurio kūrėjas Džeimsas Redfordas (James Redford), remdamasis keturių disleksiją turinčių studentų patirtimi, nagrinėja, kaip disleksija paveikia jaunuolius ir jų šeimas. Filme pasakojama apie paplitusius mitus, stigmas ir teigiamas disleksijos puses, su kuriomis susiduria ją turintys žmonės. Taip pat filme savo patirtimis dalinasi žymūs žmonės, pvz., Ričardas Bransonas (Richard Branson).

 „Negalintis rašyti“ (Left from Write)

Dokumentikoje pasakojama, ką reiškia turint disleksiją nemokėti skaityti. Filme atskleidžiamos disleksiją turinčių žmonių stipriosios pusės. Asmeninėmis pasakotojo istorijomis, disleksiją turinčių žmonių ir ekspertų pasisakymais atskleidžiama, kad nors ir patirdami sunkumų, šie žmonės tikrai gali pasiekti aukštumų.   

„Disleksija: kalba ir vaikystė“ (Dyslexia: Language and Childhood)

BBC (British Broadcasting Corporation – Britanijos visuomeninis transliuotojas) dokumentinis filmas laikomas vienu geriausių kūrinių apie šį mokymosi sunkumą. Be įprastos statistikos ir pokalbių, filme pasakojama, kad žmonės viena kalba turintys disleksiją gali puikiai skaityti kita.  

„Viso pasaulio žmonės, turintys disleksiją, dalinasi, su kokiais iššūkiais susiduria augant ir dirbant. Taip pat savo pastebėjimais dalinasi mokslininkai ir pedagogai, dirbantys disleksijos mokymosi ir tyrimų srityse. Skaitymas ir rašymas daugumoje visuomenių yra pagrindinės priemonės, būtinos atliekant net pačias paprasčiausias užduotis.

Asmeniui, turinčiam disleksiją, tai gali sukelti skausmingą ir didelį atotrūkį jau ankstyvame amžiuje. Daugelis disleksijos turinčių žmonių prisimena sunkumus šifruojant žodžius, rašybos patikrinimo siaubą, užmaršumą ir gėdą kovojant su dalykais, kurie kitiems atrodo tokie paprasti. Pedagogai, neurologai ir kalbininkai turi skirtingus požiūrius, tačiau tyrimai rodo, kad kalba, kuria mokomės kalbėti ir rašyti, turi įtakos.

Šioje, pirmoje, programoje Tobis Vitersas (Toby Withers), taip pat turintis disleksiją, atskleidžia anglų kalbos mokymosi iššūkius su visomis nenuosekliomis taisyklėmis ir keista rašyba. Jis pasakoja apie novatorišką tyrimą, kuriame tiriami dvikalbiai vaikai, turintys disleksiją.

Vienas dalyvių – Aleksas, kuris turi disleksiją anglų kalbai, o japonų – ne. Hondūro universitete jis sužino, kaip disleksiją pasireiškia skirtingose kalbose ir rašto sistemose“, – pateikiama filmo anotacijoje.

Max Fisher nuotrauka iš pexels.com

Kiekvienas turime savo nuomonę, požiūrį bei galimybę rinktis, o interneto platybėse, tikrai galima rasti ne tik aukščiau išvardintus, bet ir dar daugiau dokumentinių filmų apie disleksiją.

Vis dėlto labai norisi pasigirti! Tarp dokumentinių filmų apie disleksiją turime ir lietuvišką trumpametražinį filmą „Vaikai iš kitos planetos“. Man šis Mokymosi ypatumų centro „Labirintas“ dokumentinis filmas – tarsi vyšnia ant torto, nes jame atskleistos mūsų, lietuvių, realios, tikros ir autentiškos istorijos.

Mokymosi ypatumų centro „Labirintas” medžiaga iš youtube.com

Mokslo metai artėja į pabaigą, vasara – atostogų metas. Vis dėlto, lietingą arba labai kaitrią dieną juk galima pažiūrėti ir pasigilinti, kas yra ta disleksija ir kaip ji pasireiškia ją turintiems žmonėms.

Daugiau informacijos:

 Dyslexia: Language and childhood

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/w3ct16c7 [žiūrėta 2024-06-14]

https://www.bbc.com/future/article/20230302-can-dyslexia-change-in-other-languages [žiūrėta 2024-06-14]

9 Films to Raise Dyslexia Awareness

https://www.theliteracynest.com/2022/02/dyslexia-films-to-raise-awareness.html [žiūrėta 2024-06-14]

Dyslexia documentaries

https://speechify.com/blog/dyslexia-documentaries/ [žiūrėta 2024-06-14]

Journey into Dyslexia

https://videoverite.tv/pages/film-JID-about.html [žiūrėta 2024-06-14]