Skip to content

Disleksijos raida nuo gimimo iki aštuonerių metų

Artėja nauji mokslo metai, į mokyklas vėl skubės mokiniai. Kaip ir kasmet į klases sugūžės nemažas skaičius mūsų mažųjų pirmokėlių, kurie nedrąsiai pravėrę duris žengs į naują, žinių ir iššūkių pilną pasaulį.

Alex Dos Santos nuotrauka iš pexels.com

Tiek pirmokėliai, tiek ir jų mokytojai bei specialistai niekada nežino, su kokiais iššūkiais ar sunkumais gali susidurti. Mūsų bibliotekos fonduose yra nemažai knygų, kurias parašę autoriai dalinasi savo patirtimi, pasiūlymais ir patarimais.

Šį kartą norėčiau pasiūlyti paskaityti Karol Haies (Carol Hayes) praktikos vadovą „Disleksijos raida nuo gimimo iki aštuonerių metų“ (Developmental Dyslexia from Birth to Eight).

Knygos autorė K. Haies daugiau nei keturiasdešimt metų dirbo mokytoja ir korepetitore. Vėliau buvo ankstyvosios vaikystės studijų programos vyriausiąja dėstytoja Stafordšyro universitete (Jungtinė Karalystė). Ji taip pat parašė ir redagavo daug knygų bei straipsnių apie ankstyvuosius gyvenimo metus, specializavosi pažinimo ir kalbos raidos srityje, dalyvavo keliuose mokslinių tyrimų projektuose.

„Disleksijos raida nuo gimimo iki aštuonerių metų“ – tai įtraukiantis ir prieinamas vadovas specialistams, dirbantiems su vaikais bei siekiantiems pagilinti savo žinias ir supratimą apie disleksiją. 

„Ši knyga ne tik suteikia žinių ir supratimą apie disleksiją įvairiems švietimo specialistams, bet ir pasiūlo „naują požiūrį“, ką ji reiškia šiame sektoriuje dirbantiems bei kaip vaikų priežiūros specialistai turi palaikyti vaikus. Nesvarbu, ar dirbate su besimokančiais labai mažais vaikais, paaugliais ar suaugusiais, ši knyga pateikia atsakymus, kurių kantriai buvo laukta.

Šis ilgai lauktas darbas yra Karol gyvenimo ir profesinės karjeros vaisius, todėl dažnai diskutuodavome apie tokios knygos būtinybę, siekdamos pabrėžti vaikų ir jaunimo sunkumus, susijusius su išsilavinimu ir būsimu gyvenimu. Per daug disleksiją turinčių vaikų patyrė sunkumų, nukentėjo jų išsilavinimas ir kasdienis gyvenimas. Tai jie jaučia iki šiol! Žmogaus, turinčio disleksiją, protas yra kūrybingas ir smalsus…“ – savo pastebėjimais dalinasi Stafordšyro universiteto Edukologijos katedros vyriausioji dėstytoja Ruth Hudson-Gill.

Knygoje pasakojama apie naujausius neurologijos mokslo pasiekimus, kurie padės specialistams, dirbantiems su vaikais, turinčiais disleksiją, pagilinti savo žinias. Didelis dėmesys skiriamas informacijos apdorojimo skirtumams, problemų sprendimų paieškoms ir paaiškinimams, kaip tai paveikia šiuos vaikus. Kiekviename skyriuje pateikiamas išsamus disleksijos tyrimas, paaiškinimas, atvejų analizė, pavyzdžiai.

Pagrindinės sritys, nagrinėjamos knygoje „Disleksijos raida nuo gimimo iki aštuonerių metų“:

  • Disleksijos kilmė ir identifikavimas;
  • Intervencinės strategijos ir alternatyvios terapijos;
  • Stebėjimas ir vertinimas;
  • Disleksija ir anglų kalba, kaip užsienio kalba;
  • Disleksijai palankūs nustatymai;
  • Nacionalinės ir pasaulinės paslaugų bei priemonių teikimo strategijos, disleksiją turintiems vaikams.

Pradėjusi dirbti bibliotekoje, žodžio „disleksija“ nebuvau girdėjusi, o ką jau bekalbėti apie supratimą, kas tai yra. Ne pirmus metus skaitydama, ieškodama informacijos ir rašydama apžvalgas apie disleksiją supratau, kad vieno atsakymo, kaip padėti ją turintiems žmonėms – nėra. Visi esame skirtingi, taip pat ir disleksija kiekvienam pasireiškia kitaip. Nėra identiškos pasireiškimo formos ar formulės, kaip mokyti ją turinčius vaikus.

Vis dėlto kuo daugiau apie disleksiją kalbama, rašoma, diskutuojama – tuo daugiau sužinoma. Praktiniai vadovai, parašyti autorių, turinčių didelę šios sferos patirtį, palengvina supratimą, skatina taikyti vienokius ar kitokius metodus, kurie neretai padeda šį sutrikimą turintiems vaikams.