Skip to content

„DyslexicU“ – pirmasis pasaulyje disleksinio mąstymo universitetas

expressivestanley

„Šiandien labai džiaugiuosi galėdamas suvienyti jėgas su labdaros organizacija „Made By Dyslexia“ ir atidaryti nemokamą  internetinį Disleksinio Mąstymo Universitetą, kurį organizuoja „Atvirasis universitetas“ (valstybinis mokslinių tyrimų universitetas, Jungtinė Karalystė) ir kuris yra prieinamas visiems pasaulio žmonėms“, – tokia žinute savo „LinkedIn“ (didžiausia pasaulyje karjeros platforma) profilyje šių metų rugsėjo 24-tą pasidalino vienas žymiausių britų verslininkų, milijonierius, vienos garsiausių pasaulio verslo grupių „Virgin Group“ įkūrėjas Ričardas Bronsonas (Richard Bronson).

Kursai skirti visiems, norintiems daugiau sužinoti apie disleksinio mąstymo įgūdžius, ir kaip juos pritaikyti įvairiose pramonės šakose: disleksiją turintiems siūloma gilinti savo žinias ir mokytis, kaip jas pritaikyti praktikoje, o neturintiems – susipažinti ir suprasti, kaip ir kodėl toks mąstymas vertingas.

„Šį rytą „Made By Dyslexia“ pristatė savo naują „Intelligence 5.0“ ataskaitą, kurioje yra „Randstad Enterprise“ (Nyderlandų tarptautinė žmogiškųjų išteklių konsultavimo įmonė) tyrimų, rodančių, kad disleksikams būdingi įgūdžiai yra paklausiausi kiekviename darbe, kiekviename sektoriuje visame pasaulyje“, – toliau dalinasi R. Bronsonas.

Ataskaitoje teigiama, kad prasidėjus 5-tai pramonės revoliucijai vyksta žmogaus ir dirbtinio intelekto bendradarbiavimas. Dirbtinio intelekto skatinamam pasauliui reikia naujos rūšies intelekto, orientuoto į žmogaus įgūdžius, tokius, kaip kūrybiškumas, sudėtingų problemų sprendimas, atsparumas ir bendravimo įgūdžiai. Tai paklausiausios savybės kiekviename šiuolaikiniame darbe ir labai svarbios verslo plėtrai. Kaip teigiama, šie įgūdžiai natūraliai būdingi disleksiją turintiems žmonėms.

Ataskaitoje daroma išvada, kad pasenusias sistemas reikia permąstyti – atėjo laikas naujai mąstymo mokyklai.

„Ir čia atsiranda „DislexicU“! Mes sudrebiname nusistovėjusias nuostatas ir mokome įgūdžių, kurių reikia pasauliui. Mums reikia daugiau novatorių, problemų sprendėjų, pasakotojų ir netradicinio mąstymo žmonių. Internetiniame kurse pasaulyje žinomi disleksikai pasakoja, kaip tokie disleksinio mąstymo įgūdžiai paskatino naujoves ir sėkmę, dalinasi patirtimis, iš kurių galime pasimokyti. Tai tokios pamokos, kurių būčiau norėjęs, kad mane mokytų mokykloje“ – dalinasi R. Bronsonas.  

Džiaugdamasis, kad prie „DyslexicU“ universitete vedamų kursų savo praktika dalinasi britų karališkos šeimos narė princesė Beatricė,  Deim Megė Aderin-Pokok (Dame Maggie Aderin-Pocock – britų mokslų daktarė, kosmoso tyrinėtoja ir edukatorė), Joana Oelvanga (Jean Oelwanga – verslo fondo „Virgin Unit“ generalinė direktorė), R. Bronsonsas pristato, kad šiuo metu siūlomi kursai: „Verslininkų ir startuolių mentalitetas“ („Entrepreneurs and StartUp Mentality“) ir „Pokyčių formuotojai ir agitavimas“ („Changemakers & Activism“).

Noriu tikėti, kad šis nemokamas internetinis Disleksinio Mąstymo universitetas padės turintiems disleksiją žmonėms atrasti savo kelią, o jos neturintiems – geriau suprasti šalia esančius, susiduriančius su šiuo sutrikimu.

Daugiau informacijos:

Launching DyslexicU: the world‘s first „University of Dyslexic Thinking“

https://www.linkedin.com/pulse/launching-dyslexicu-worlds-first-university-dyslexic-thinking-sbwfc [žiūrėta 2024-10-07]

Welcome to a new school of thought

https://www.madebydyslexia.org/dyslexicu [žiūrėta 2024-10-07]

DyslexicU University of Dyslexic Thinking

https://www.open.edu/openlearncreate/course/index.php?categoryid=1656 [žiūrėta 2024-10-07]

Intelligence 5.0 a new school of thought rethinking the intelligence needed in Industry 5.0

https://madebydyslexia.org/MBD-Intelligence-5.0-Report.pdf [žiūrėta 2024-10-07]

DyslexicU University of Dyslexic Thinking [žiūrėta 2024-10-07]